
10 år med doktorgradsprogrammet ved HVL
I april var det duket for jubileumssymposiet Danning, samfunn og forskning i anledning 10-årsjubileum for ph.d.-programmet Studiar av danning og didaktiske praksisar ved HVL. Anerkjente forskere på pedagogikk og utdanningsvitenskap hadde tatt turen til campus Bergen for å inspirere oss.
Den 9. - 10. april 2025 var det markering av 10-årsjubileum for HVL sitt første doktorgradsprogram. Programkomitéen hadde lagt stor vekt på mangfoldet i programmet.
– Faglig utveksling og møter mellom erfarne forskere og doktorgradsstudenter har stått i fokus i planleggingen, sier faglig leder for doktorgradsprogrammet, Solvejg Jobst.
Tre sterke hovedforedrag ved Gert Biesta, Ingeborg Breines og Kerry Chapell, som omhandlet danningsteori, UNESCOs fredsarbeid i danningspraksis og transdisiplinaritetensd rolle i danningsforskning, bidro til inspirasjon for det videre arbeidet i programmet og forskningen.
I tillegg presenterte fire dyktige stipendiater ved programmet sine doktoravhandlinger, og deltok i masterklasser sammen med erfarne forskere. Programkomitéen ønsket også å utforske alternative presentasjonsformer for å berike formidlingen av forskningsresultater, slik at de ble mer tilgjengelige for ulike målgrupper. Dette ble gjort gjennom den spennende og uformelle presentasjonsformen Pecha Kuchas, ledet av stipendiatene Ivan Tokheim og Eigil Hole Lønning.
Danning og demokrati
I lys av tiden vi lever i var det essensielt å understreke den samfunnsmessige relevansen av forskning og utdanning. Paneldiskusjoner ga klarhet i at forskningens autonomi, samt et offentlig universitet som er organisert på en samfunnsansvarlig måte, ikke skal tas for gitt, men må være nært knyttet til demokratiske verdier. I dette perspektivet spiller danning en avgjørende rolle.
En viktig drivkraft for kunnskap
Doktorgradsprogrammet har stor betydning for kompetanse- og kunnskapsutviklingen til fakultetet og til samfunnet. Doktorgradsprogrammet gir studentene muligheten for et gjennomgående studieløp fra bachelor til ph.d. med alle mulighetene en forskerutdanning gir i både universitets- og høyskolesektoren og i arbeidslivet.
– Programmet har ført til en solid kunnskapsutvikling og operasjonalisering av sentrale forskingsområde innen danning, didaktikk og praksis som er til stor nytte i fakultetet og i nasjonale og internasjonale diskurser på området.
Prodekan for forskning ved FLKI Vegard Fusche Moe.
– Siden oppstarten tilbake i 2015, da vi tok opp det første kullet på sju kandidater, har 28 kandidater disputert. Vi har i dag 85 kandidater i programmet som får god veiledning av godt over 100 forskere. Kandidater og veiledere er integrert i forskingsporteføljen til fakultetet og gir oss faglig sterke nettverk gjennom samarbeid med forskerskoler og kollegaer fra andre institusjoner, sier Fusche Moe.
Se bilder fra jubileumsfeiringen nederst i saken.
Den første doktorgraden innenfor Studier av danning og didaktiske praksiser
Gro Hege Saltnes Urdal disputerte i 2019 med avhandlingen Studenters utvikling på vei mot å bli tolker for døvblinde. Hun har vært en pioner i doktorgradsprogrammet ved HVL, som hun startet på i 2016 med et internt stipend fra Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett (FLKI).
Gro Hege Saltnes Urdal understreker betydningen av at arbeidsgivere tilrettelegger for forskningstid for stipendiater, som kan være en utfordring i en travel arbeidshverdag.
Litt humpete oppstart
Urdal beskriver oppstarten i 2019 som delvis utfordrende, preget av strenge rammer og endel barnesykdommer som følge av nyetablerte kurs og emner. Hun måtte bruke tid på å tilpasse seg det nye systemet før hun kunne fokusere på forskningen sin.
– Siden den gang har det vært en stor dreining mot mer forskningstid og generelt en større kunnskap om det å kunne forske ved HVL, påpeker Urdal.
Ph.d.-programmet er en forskerutdanning som tar for seg hvordan utdanning og forskning henger sammen, som en relevant kombinasjon, å skulle bruke den fordypningen en forskerutdanning gir tilbake til sektoren og arbeidslivet som helhet.
– Jeg opplevde å få god støtte i form av både tid og anledning fra min veileder og forskningsmiljøet. Jeg var bedre rustet til å ta i bruk akademiske metoder, med kvalitetsrike skriveseminarer og god faglig støtte, sier Urdal.
Gitt enormt mange muligheter
Doktorgraden har hatt stor betydning for Urdals karriere. Den har gjort henne bedre rustet til å planlegge og gjennomføre prosjekter, samt tilgjengelig for samarbeid. Å fullføre doktorgraden har også åpnet dører til forskning og finansiering, som midler fra Norges forskningsråd (NFR) i 2021.
Urdals erfaringer gir et innblikk i hvordan doktorgradsstudier kan påvirke både individuelt og institusjonelt, og hvordan tålmodighet og samarbeid er nøkkelen til suksess i akademia.
Utviklingen innen forskningsfeltet
Siden Urdal disputerte, har forskningen på feltet tegnspråk og tolking utviklet seg betydelig. Det har vært en økning i stipendiatstillinger, og Urdal har vært vitne til at HVL, samt andre institusjoner som OsloMet og NTNU, har styrket sin satsing på forskning i dette spesifikke området. Hun setter pris på at HVL tok sjansen på å gi henne stipend og bidra til å utvikle både store og små forskningsfelt.
Som stipendiat er det viktig å nyte det å få muligheten. Det å få lov til å fordype seg i noe du er interessert i, og få bli ekspert på sitt prosjekt og undersøke noe så dypt er verdifullt.
Gro Hege S. Urdal
Hun har tre gode råd til nåværende stipendiater:
Søk hjelp: Ikke vær redd for å spørre andre forskere og bruke tilgjengelige ressurser.
Planlegg: Lag en avtale med veilederen din for hva du skal gjøre til neste gang, slik at du holdes ansvarlig.
Nyt prosessen: Verdsett muligheten til å fordype deg i noe du brenner for og bli en ekspert på området.
Bilder fra jubileumsfeiring i Bergen (Foto: Mauren HVL).
Mingling utenfor Mimes Brønn på campus Kronstad.
Leder for doktorgradsprogrammet og medlem i jubileumskomiteen Solvejg Jobst forteller om utviklingen av programmet fra 2015 til i dag.
Ph.d-rådgiver og medlem i jubileumskomiteen Rasmus Johansen tar vel i mot tidligere direktør i UNESCO Ingeborg Breines.
Musikalsk innslag med Lena Skjerdal og Ole Marius Sandberg fra HVL med to låter Te i Sahara (Sting/The Police – norsk tekst: L. Skjerdal) og Ja (Tekst og musikk: L. Skjerdal).
Rektor Gunnar Yttri la vekt på at det første doktorgradsporgrammet har vært viktig for utviklingen av andre ph.d.-program og styrkingen av den akademiske kulturen i sin åpningstale.
Dekan ved FLKI Asle Holthe snakket varmt om hvordan utviklingen innen fagfeltet danning, samfunn og forsking i fakultetet har vært avgjørande for kvaliteten og attraktiviteten til doktorgradsprogrammet.
Leder av komiteen for ph.d.-programmet Studier av danning og pedagogisk praksis, HVL, professor Knut Steinar Engelsen deler erfaringer med ph.d.-programmet og dets relevans i det daglige arbeidet.
Dr. Lisa Steffensen, HVL, ble uteksaminert fra ph.d.-programmet Studier av danning og pedagogisk praksis og forteller om sin akademiske reise.
Konseptualisering av danning i utdanningsforskning - internasjonale perspektiver med professor Gert Biesta ved Maynooth University, Irland og Universitetet i Edinburgh, Storbritannia.
Pecha Kucha presentert ved stipendiat Eigil Hole Lønning med engasjement og kreativitet.
Pecha Kucha presentert ved stipendiat Ivan Tokheim på en fremragende måte.