Sirkulærveka: Plast

Plast er genialt og på samme tid ei tragedie. Plast blir ikkje brote ned i naturen slik at den går inn i det naturlege økologiske kretsløpet.

Vi har gjort oss avhengige av plast. Plast er menneskeskapt, og består av ein del komplekse kjemiske forbindelsar som gir den eigenskapar som vi set pris på. Men for naturen er det ei tragedie, fordi plasten ikkje blir brote ned, og berre blir til mindre plastbitar som forsøplar hav og natur. 

Kva kan du gjere?

Vi kan ikkje unngå å bruke plast, men vi må bruke den smart! Reduser plastbruken der du kan, sorter plast og rydd plast.

Ta med deg hanskar og plukk plast i nærmiljøet ditt, eller bli med på plastryddedugnadar der du bur og langs kysten.

Bli med på plastrydding i Bergen 6. mai

Når: Torsdag 6. mai kl. 11-14

Hvor: Oppmøte på Bergen Busstasjon perrong P 11:00

Obligatorisk påmelding

Velkommen til ryddeaksjon i regi av HVL og Naturvernforbundet!

Hovedaksjonen for HVL og Naturvernforbundet vil vi være i Bjørndalspollen, like ved Loddefjord Terminal. Vi deler ut hansker og poser til plastrydding samt en lett og digg vegansk lunsj (husk å si ifra på påmeldingskjemaet om du har allergier, så tilpasser vi oss). Ta med munnbind hvis du har.

Når alle er samlet på aksjonsstedet vil vi gjennomgå enkle regler for strandrydding. Vi antar å ha ryddet ferdig strandsonen ca. 13:00, da samler vi oss for et felles gruppebilde, lunsj og deretter kan deltagerne ta buss tilbake til sentrum når man ønsker.

Om dere har noen spørsmål til hovedaksjonen er det bare å ta kontakt med aksjonsansvarlig Martin Skadal på msk@naturvernforbundet.no eller telefon +47 41 58 58 60. Har dere spørsmål om rydding ved Høyden er det bare å ta kontakt med Emilie Flønes på baerekraftspilotene@uib.no eller telefon +47 988 77 558.

Kva gjer andre?

Nosca Clean Oceans

Kunnskapsdeling og utvikling av ny kunnskap skjer i stor grad saman med andre. NOSCA Clean Oceans arbeider med løysingar som kan handtere global marin forureining. Dei driv mellom anna med plastrydding, og i videoen under møter du prosjektleiar Rebecca Wangen og masterstudent Svein Inge Solaas som er i praksis hos NOSCA Clean Oceans. 

Ogoori

Sjå korleis eigarlaus havplast kan gjerast om til plastgranulat som kan leigast ut. Eit spanande og innovativt konsept som gjer at plasten kjem inn i ei sirkulær ordning som ein ressurs for gjenbruk.

Verksemda Ogoori tar og imot studentar i praksis, og i videoen under møter du masterstudent Azul Rocio Mendivil og styremedlem i Ogoori Rune Gaasø. 

 

Les refleksjoner frå plastryddingsaksjon frå engasjert HVL-mastestudent: Azul Rocio Mendivil

"Jeg fikk være med et helt døgn på en ryddeaksjon. Jeg fikk lov å oppleve hvordan alt er fra dagen før hvor jeg ankom litt seint, og møtt alle de trivelige folkene som meldte seg på dette helt frivillig. 

Dagen etter våknet vi tidlig, spiste noe frokost, lagde oss noe lunsj og så reiste vi på båten til første viken. Der splittet vi oss i to, hvor meg og to andre jentermåtte ta den minste båten og padle bort til viken fordi det var umulig å komme seg bort med den store båten. Når vi kom bort kunne vi se med en gang to store blåser som satt fast mellom steinene og en svær nett. Når vi kom nærmere etter å ha sklidd hele veien bort så fant vi mange flasker, isopor, mindre plastbiter hele veien. Det var en opplevelse å få vekk nettet som hadde klart å snurre rundt og rundt steinene.  Vi måtte skjære opp på den siden, snurre tilbake, skjære opp på den andre. Jeg kan love dere at smilet var så stort når vi klarte å få det ut!

Men så hadde vi to blåser igjen, den ene så ut som at den støttet en svær stein, så den ventet vi med til siste sekund. Å få vekk den andre var vanskelig, vi prøvde alt mulig, men eneste som fungerte var å stappe i en anker, mens vi stod på den for å gi mest mulig spenst i blåsen, mens Flora prøvde å skjære opp i den samtidig. Det klarte vi til slutt! Og det var en av dagens høydepunkt! Vi gjorde det samme med den siste etter småvurderinger rundt slik at vi ikke fikk den svære steinen på oss.

Etter å ha padlet tilbake til hovedbåten med 3 fulle poser med plast så dro vi videre til en veldig stor strand. Karl som ledet ryddingen ville overraske meg, og det klarte han. Vi tok oss lunsj før vi satt i gang. Der gikk alle sin vei for å prøve å dekke hele stranden, jeg tror ingen hadde troen på at vi kom til å klare å bli ferdig med den stranden den dagen. Jeg begynte helt nederst, måtte gå fram og tilbake opp på algene flere ganger, og hvert steg jeg tok fant jeg noe. Jeg ble kalt opp for å hjelpe å få ut et fiskenett som var enda verre en den første, lenger, tyngre, og veldig langt opp på stranden. Jeg kom tilbake til der jeg slapp jobben og fortsatt å plukke plast, i det jeg måtte gå ned på knær igjen for å plukke småbiter med plast (mikroplast) så jeg opp og rundt meg, og der falt en dråpe fra øynene mine.

Jeg kunne bare tenke «hvordan er det mulig å finne så mye plast på en strand hvor ingen mennesker kommer daglig? Hva har vi gjort med verden vi bor i? Hvorfor klarer ikke vi åpne øynene og innse at dette er ET PROBLEM? Hvorfor må det være så få som tar ansvaret for noe VI ALLE bidrar med? Om alle i verden hadde vært med å rydde en slik strand minst en gang i livet…

Vi klarte å bli ferdig med ryddingen etter minst 7 timer, vi gikk gjennom hele stranden mange ganger, vi tok alle de «småposene» fulle av plast, metaller og alt vi fant i naturen som ikke tilhørte naturen og puttet dem i store bigbags som vi knyttet til den lille padlebåten og sendte dem ut i vannet med Paola om bord. Så hentet vi henne ved å kaste et tau til hun og knytte henne til hovedbåten for å dra henne vekk fra stranden og få opp alle bigbags. Den dagen var vi 7 personer, 7 frivillige som brukte den fine soldagen (heldige meg) til å rydde rundt Austevoll. Steder hvor ingen menneske pleier å tilbringe tiden sin der, men hvor vi fant mye mer enn jeg kunne ha tenkt meg. Vi var 7 personer som på 8-9 timer klarte å samle inn 927 kg med søppel hvor vi fant alt fra små flasker, til sko, metallballer, plastbokser og fiskenett."

Sjå bilder frå plastrydding: