VPN

VPN (Virtuelt Privat Nettverk) er en tjeneste Høgskulen på Vestlandet tilbyr alle våre studenter og ansatte som trenger oppkobling mot interne ressurser utenfor våre campus. Påkobling på VPN for Ansatte og Studenter er veldig likt, men det er et par ulikheter. Dermed har vi satt opp to forskjellige brukerveiledninger. Maskiner i HVL-domenet (ansattmaskiner) vil kunne få tak i en del ressurser utenfor våre campus uten tilgang via VPN. Les mer om hvordan det fungerer her.

Kom i gang

VPN (Virtuelt Privat Nettverk) gir deg tilgang hjemmefra til de samme områdene du har tilgang til på campus som ansatt. Denne dokumentasjonen forteller hvordan du tar i bruk løsningen.

NB! Ved pålogging for ansatte trenger du en kode tilsendt på sms. Før du tar i bruk VPN, må mobilnummeret ditt derfor være registrert i løsningen vår. Ta kontakt med IT-hjelpen for å få gjort dette.
Dersom du mister mobilen din, er det viktig at du melder fra til IT om dette for å hindre at andre får tilgang til HVL-ressurser gjennom løsingen. Dette gjelder ikke studenter.

Last ned og installer Cisco Anyconnect-programmet

 1. Du må vere på nett, enten via kabel eller trådløst nett. Se Eduroam for å koble på vårt trådløse nettverk.
 2. Åpne nettleseren din (Explorer eller annen) og kopier inn eller klikk på en av disse lenkene: For Ansatte / For Studenter / For FOU. Du kommer da til en påloggingsside.
 3. Ansatt og FoU: Logg deg på med det brukernavnet og passordet du benytter når du logger på maskinene på campus eller via Feide. Du får da opp meldinga ‘Login failed’. Innen noen sekunder vil du motta en engangskode på sms. Student: Logg deg på med det brukernavnet og passordet du benytter når du logger på maskinene på campus eller via Feide.
 4. (Ansatte og FoU) Logg på igjen med brukernavnet ditt, og i passordfeltet skriver du inn passordet ditt, etterfulgt av koden du har mottatt på sms. Husk: Det skal ikke være mellomrom mellom passordet ditt og engangskoden i passordfeltet!
  Eksempel: Dersom passordet ditt er abc og du får ein kode 123 skal du skrive inn abc123 i passordfeltet.
 5. Velg ‘Installer’ nedst på siden, deretter ‘Installer (AnyConnect Secure Mobility Client)’. Vent til installasjonen er ferdig.
 6. Start pc’en på nytt om nødvendig.

Bruk av Cisco AnyConnect

 1. Trykk på Start/windowsknappen nederst til venstre på skjermen og velg ‘Alle programmer ‘, deretter ‘Cisco’ og ‘Cisco AnyConnect Secure Mobility Client’. Du kan også søke etter "Cisco" i startmenyen, så vil programmet dukke opp.
 2. Skriv inn: vpn.hvl.no/Ansatt eller vpn.hvl.no/Student eller vpn.hvl.no/FoU dersom det ikke står noe i programmet.
 3. (Ansatte og FoU) Trykk på ‘Connect’. Du får opp eit lite vindu nede i høgre hjørne, som vist under. Her loggar du inn på same måte som i steg 1 over, med brukarnamn, deretter passord etterfulgt av kode som du mottar på SMS. Du vil motta ein ny kode kvar gong du loggar på VPN-løysinga. Den skal du bruke neste gang du logger på.
 4. Logg inn med studentnummer og passord.

Hvordan sjekke at tilkoblingen er i orden?

 1. Trykk på Start/windowsknappen nederst til venstre på skjermen og velg ‘Alle programmer ‘, deretter ‘Cisco’ og ‘Cisco AnyConnect Secure Mobility Client’. Du kan også søke etter "Cisco" i startmenyen, så vil programmet dukke opp.
 2. Hvis det står: «Connected vpn.hvl.no/Ansatt» eller "Connected vpn.hvl.no/Student", som vist over, er du tilkoblet HVL sitt nett.

Avslutt Cisco AnyConnect

 1. Trykk på Start/windowsknappen nederst til venstre på skjermen og velg ‘Alle programmer ‘, deretter ‘Cisco’ og ‘Cisco AnyConnect Secure Mobility Client’.
 2. Trykk på «disconnect», som vist i bildet under.

 

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor får jeg ikke SMS med engangskode?

For å kunne motta SMS med engangskode, må IT-avdelingen få tilgang til den ansattes/studentens telefonnummer. Dersom ikke dette er lagt inn i VPN-systemet vil bruker ikke få engangskoder tilsendt.

Hvorfor får jeg "Login error"?

Dette kan skyldes flere ting.

 1. Brukernavnet eller passordet er feil. Brukernavnet skal ikke ha @hvl.no eller @stud.hvl.no bak.
 2. Engangskoden har utløpt og må fornyes. Legg inn brukernavn og trykk "OK". Du vil få tilsendt en ny engangskode.
 3. Passordet inneholder norske tegn (æøå) VPN-systemet klarer ikke å lese disse og man får beskjed om at man har skrevet "feil" passord.

Treng du VPN?


Det er eit par av tjenestene vi leverer, som ikkje trenger VPN-løysning.

Eksempel på dette kan ver: