Endringer i opptakskrav i 2024

Nye opptakskrav til sykepleierutdanning, lærerutdanning og praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) vil gjelde allerede ved opptak til ledige studieplasser sommeren 2024.

Endringene i opptakskrav vil i 2024 ikke gjelde i hovedopptaket, men kun de utdanningene der vi har ledige studieplasser i etterkant av det ordinære opptaket.

Hvilke utdanninger gjelder det?

PPU for allmenne fag

Søkere med relevant bachelorgrad og to års relevant arbeidserfaring fra skole, kan nå søke opptak til PPU.

Grunnskolelærerutdanning

HVL har fått dispensasjon til å ta opp studenter etter de nye opptaksreglene til grunnskolelærerutdanning 1.–7. trinn og grunnskolelærerutdanning 5.–10. trinn der vi har ledige studieplasser.

Det vil si at du kan søke med generell studiekompetanse, uten karakterkrav.

Sykepleierutdanning

Vi tar opp studenter etter de nye opptaksreglene for sykepleierutdanning der vi har ledige studieplasser.

Det vil si at du kan søke med generell studiekompetanse, uten karakterkrav.

Hvordan søker du?

Du søker direkte til HVL, ikke til Samordna opptak. Du søker gjennom Søknadsweb

Vi åpner for søknader til sykepleie og grunnskolelærer 20. juli kl. 09. Det er første mann til mølla, så det er lurt å søke tidlig.

Du kan søke om ledig studieplass ved PPU fra 1. juli.

Søk studieplass

 

Hvordan søke: trinn for trinn

Trinn 1

Når du kommer til søknadsweb må du først passe på at du er på Høgskulen i Vestlandet sin portal. Det ser du ved at logoen og navnet vårt står helt øverst. 

Så velger du innloggingsmetode. Der velger du ID-porten og logger inn. 

 

Trinn 2

Når du har logget inn, kommer du til "min profil". Der fyller du ut riktig informasjon om deg selv i feltene. Helt nederst, under overskriften "generell studiekompetanse", står det om du er registrert med dette eller ikke i våre systemer. Du trenger bare laste opp dokumentasjon dersom det står at du ikke er registrert med generell studiekompetanse og du ikke har et elektronisk vitnemål.  Trykk lagre for å gå til neste trinn. 

 

Trinn 3

Nå skal du registrere søknaden din. For å søke på sykepleier og/eller lærer, velger du linjen som heter "ledige studieplasser på sykepleie og grunnskolelærer". Trykk på søk-knappen. 

 

Trinn 4

På neste trinn legger du inn hvilke utdanninger du ønsker å søke på. Du kan velge inntil 8. Du velger utdanninger fra listen under "søknadsalternativ" og trykker på knappen "legg til" for å legge det til søknaden din. Når du er ferdig, så trykker du på knappen "send inn søknad". 

 

Trinn 5

På neste trinn legger du inn dokumentasjon på at du har generell studiekompetanse eller realkompetanse. Hvis du allerede er registrert med generell studiekompetanse (på første trinn under "min profil") eller du har elektronisk vitnemål, så trenger du ikke laste opp noe dokumentasjon. Da trykker du bare "neste". 

Hvis du skal laste opp dokumentasjon, så trykker du på "last opp nytt dokument". Du fyller ut feltene for hva slags dokument det er og legger det inn. Du kan legge inn flere dokument. Når du er ferdig å laste opp dokument, så trykker du på "neste".

 

Trinn 6

Til slutt kommer du til en kvitteringsside. Vi har nå mottatt søknaden din! Du vil også få en e-post med bekreftelse. Husk å sjekke at du har fått denne.

Hvilken dokumentasjon må jeg laste opp?

Dersom du har et elektronisk vitnemål fra videregående skole, har vi automatisk tilgang til dette, og du behøver ikke å laste opp dokumentasjon på det. All annen dokumentasjon, f.eks. kompetansebevis, vitnemål som ikke er elektroniske, dokumentasjon på praksis, med mer må du laste opp på nytt i søknaden i Søknadsweb.

For deg som skal søke realkompetanse

Har du ikke generell studiekompetanse, men er over 25 år og har 5 år relevant erfaring? Da kan du søke realkompetanse. 

Mer informasjon om å søke realkompetanse til HVL finner du her

Her er oversikt over krav og hva som regnes som relevant erfaring. 

 

Sykepleie

Spesifikke krav:

Minstekrav er bestått norsk og matte fra VG1 og VG2 yrkesfaglig utdanning.

Relevant utdanning: 

 • Helsefagarbeid
 • Hjelpepleier
 • Omsorgsarbeider
 • Kurs i legemiddelhåndtering (kurs for hjelpepleiere)

Relevant arbeidsområde: 

 • Hjelpepleier
 • Pleiemedhjelper
 • Arbeid innenfor helse- og omsorgssektoren for eksempel ved bosted for mennesker med ulike omsorgsbehov, personlig assistent, legesekretær eller ambulansearbeider

 

Grunnskolelærer

Spesifikke krav:

Minstekrav er bestått norsk og matte fra VG1 og VG2 yrkesfaglig utdanning.

Relevant utdanning: 

 • Barne- og ungdomsarbeider
 • Fag-/svennebrev

Relevant arbeidsområde: 

 • Arbeid med barn og unge
 • Arbeid innen faget en har fag-/svennebrev i

Kan jeg registrere søknad til andre læresteder i samme søknad?

Nei, det kan du ikke. Du kan bare registrere søknad ved HVL. Dersom du ønsker å søke på ledige plasser med nye opptakskrav ved andre læresteder, må du søke direkte til dem.

Her finner du oversikt over hvilke læresteder som har endret opptakskravene til sykepleie- og grunnskolelærerutdanning.

Hva vil skje med søknaden i Samordna opptak?

Hvis du ikke dekker opptakskravene slik de var da du søkte i Samordna opptak 15. april, vil du få avslag på søknaden din i hovedopptaket. Du må søke på nytt gjennom ledige studieplasser for å bli vurdert på bakgrunn av de endrede reglene.

Hvis du har søkt andre studier du er kvalifisert til i Samordna opptak, vil du kunne få tilbud om opptak på disse som vanlig.

Du finner mer informasjon om regler for å takke ja i Samordna opptak, hva som skjer videre med søknaden og mer på nettsidene til Samordna Opptak.


Opptakskontoret