Hopp til innhald

IDR814 Ferdighetslæring og basistrening i ulike bevegelsesmiljø

Emneplan for studieåret 2017/2018

Innhold og oppbygning

Dette emnet er emne 8 av 11 i bachelorutdanningen i kroppsøving og idrettsfag ved Høgskulen på Vestlandet. Emnet må sees i sammenheng med emne IDR714 Fysiologi og treningslære, anatomi og bevegelseslære II, 15 sp. Emnet starter om våren andre studieår. Det forutsettes at studentene setter seg inn i studieplanen.

Noen av de sentrale aktivitetene er:

  • Basistrening
  • Slyngetrening
  • Trampettsikringskurs
  • Vinterfriluftsliv
  • Ballaktiviteter
  • Treningsleir til La Santa Sport, Lanzarote, og ulike idrettsaktiviteter. Med fokus på idrettene tennis, squash, aerobic, bordtennis, sykling, løping, windsurfing, kampsport, styrketrening, fitness, ulike former for gruppetrening og teambuildingsaktiviteter. Det legges også opp til fordypning i egenvalgt idrett/aktivitet.
  • Vurdering av ferdigheter i kroppsøving og i idrettsfag

Læringsutbytte

Studentene

  • kan vurdere hvilke basisegenskaper som er sentrale for prestasjonsutvikling i noen idretter og idrettsaktiviteter
  • kan vurdere elevenes måloppnåelse i kroppsøving og idrettsfag, med og uten karakter og begrunne vurderingene og gjennomføre læringsrettende tilbakemeldinger og framover meldinger.

Studentene

  • kan ved hjelp av basistrening kunne gjennomføre skadeforebyggende og rehabiliterende trening i ulike idretter og aktiviteter
  • kan tilrettelegge for og gjennomføre variert og motiverende basistrening for grupper med ulikt ferdighetsnivå
  • har grunnleggende ferdigheter innen et utvalg individuelle idretter og lagidretter inne og ute samt et utvalg aktuelle bevegelsesformer i barne- og ungdomskultur
  • kan tilrettelegge for ferdighetsutvikling innen ulike idretter og idrettsaktiviteter for ulike målgrupper med ulikt ferdighetsnivå

Studentene

  • kan ivareta elevers sikkerhet i ulike aktiviteter og bevegelsesmiljø

Undervisnings- og læringsformer

Det legges opp til både praktisk og teoretisk undervisning. Sentrale arbeidsformer er: forelesninger, undervisning i praktiske emner, studentstyrt praktisk metodisk undervisning, studentfremlegg, arbeid i grupper og individuelt, muntlig og skriftlig presentasjon og selvstudium. Det vil bli benyttet ulike læringsarenaer både inne og ute. Undervisningen kommer hovedsakelig til å foregå i Bergen, treningsleiren vil foregå på Lanzarote. Det inngår en vinterekskursjon (to overnattinger) på Finse. Kostnader til reise og mat beregnes til ca. kr. 750. Det kan søkes om kompensatorisk arbeidskrav. Studentene må også selv dekke turen til Lanzarote. Denne kommer på ca. 7000-8000 kr. Turen er ikke obligatorisk.

Obligatorisk læringsaktivitet

For å kunne fremstille seg til eksamen må studenten ha fått godkjent obligatoriske arbeidskrav i tilknytning til emnet. Studentene har rett til to forsøk på alle arbeidskrav. Arbeidskravene må være godkjent senest 2 uker før eksamensperioden starter.

Det vil, som vedlegg til semesterplan, gis detaljerte retningslinjer for gjennomføring av arbeidskrav.

 

  • Studiedeltakelse er et obligatorisk arbeidskrav for all undervisning i dette emnet. Høyere fravær enn 20% medfører at en vanligvis ikke kan fremstille seg for eksamen. Studentene har selv ansvar for å registrere seg når de møter, og for å følge med på om de har tilstrekkelig studiedeltakelse for å kunne melde seg opp til eksamen.
  • Praktisk-metodisk arbeidskrav hvor studentene gruppevis skal planlegge et treningsprosjekt for en selvvalgt gruppe med basistrening, styrketrening, slyngetrening eller annen idrettsaktivitet. Prosjektplanen skal være på minimum 10 sider. Målgruppen kan være skoleelever, ungdom, voksne, toppidrettsutøvere, funksjonshemmede og eldre etc.
  • Kurs i vinterfriluftsliv merkes spesielt som arbeidskrav da vitnemål ikke kan utstedes før kurset er gjennomført eller på annen måte kompensert for. Studenter med tilrettelegging (f.eks. studenter med toppidrettsstatus) kan gjennomføre kurset på et senere tidspunkt i studiet.

 

Alle arbeidskrav er gyldige i 3 påfølgende semester etter avslutning av emnet.

Vurderingsform

Individuell muntlig eksamen i form av praktisk-teoretisk eksamen innen en aktivitet/idrett, 45 minutter.

Eksamen er todelt og består av:

  • Gjennomføring av en praktisk undervisningsøkt. En skriftlig oppgave (4-5 sider) som beskriver den praktiske undervisningsøkten leveres til faglærer i forkant av ekamen. Medstudenter stiller som "elever" i den praktiske gjennomføringen.
  • Muntlig eksamen, der studenten kan få spørsmål både fra den skriftlige oppgaven og den praktiske undervisningsøkten.

Detaljerte retningslinjer om eksamen framgår av eget skriv ved semesterstart.

Tid og sted for eksamen vil bli opplyst på emnets sider på Itslearning.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått. Det gis en samlet karakter i emnet.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen.

Mer om hjelpemidler