LU2-MH215 Mat og helse 2a: Mat i et kultur og forbrukerperspektiv
Emneplan for studieåret 2017/2018
Innhold og oppbygning
I dette faget utdypes mat og måltiders helsemessige dimensjon. Studentene skal lære å se ernæring, helse og matlagingsaktiviteter knyttet til ulike målgrupper, aldrer og kulturer slik at en tilpasser undervisningen individuelle behov. Sentralt i emnet er at studentene skal gjøre seg kjent med forskning, ernæringspolitikk, og kunne bruke denne kunnskapen til å sette sammen og lage mat som fremmer helse.
Faget Mat og helse i grunnskoleutdanningen er et allmenndannende , praktisk og estetisk profesjonsfag og skal forberede studentene til å undervise i faget mat og helse på 5.-10. trinn i grunnskolen. Gjennom studiet skal studentene utvikle kompetanse innefor fagområdets helsefremmende, miljømessige og kulturelle dimensjon.Studentene skal tilegne seg kunnskaper om og ferdigheter som gjør barn og unge i stand til å opptre som ansvarlige forbrukere på matområdet og gi dem forståelse for den kulturelle betydningen mat og måltider har for enkeltindivider og samfunn. Samisk mattradisjoner, måltidsskikker og tradisjonelle måter å utnytte matressurser fra naturen integreres i faget.
Organisering av faget
Mat og helse er satt sammen av emnene , Mat og helse 1a / innføring i fagområdet mat og helse (15 studiepoeng), Mat og helse 1 b/Mat i et helseperspektiv (15 studiepoeng), Mat og helse 2a / Mat og helse i et kultur- og forbruksperspektiv (15 studiepoeng) og Mat og hels 2b / Mat og helse i et utviklingsperspektiv (15 studiepoeng).
Studenten :
har bred kunnskap om matkulturer og rolle som forbruker på matområde
har kunnskap om mat og måltiders symbolfunksjoner i ulike kulturer
har kunnskaper om hvordan matvaresystemet påvirker forbrukernes mattilbud og handlingsmuligheter
har kunnskap om hvordan egenskaper ved råvarer og teknologi er knyttet til tradisjon og innovasjon
kan vurdere ulike sider ved matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og miljømessige dimensjoner, kan gjøre reflekterte matvarevalg
kan iscenesette måltider innenfor ulike kulturelle og sosiale kontekster
kan planlegge, gjennomføre og rapportere prosjekt basert på vitenskapelige innholdsstandarder
har innsikt i hvordan ny viten innen fagområdet mat og helse er forankret og etablert, og kan diskutere yrkesetiske problemstillinger
kan utrykke seg muntlig og skriftlig i mat og helse, muntlig ferdigheter i faget
kan gi rede for smak, lukt og estetikk, kan presentere fagrelevant stoff muntlig, formulere spørsmål, argumentere og kommunisere ideer i faget kan skrive fagrelevante oppgaver, vurdere aktiviteter, skrive egne framgangsmåter og lage illustrasjoner
kan lese i mat og helse, - granske, tolke og reflektere over faglige tekster
kan samle, sammenlikne og systematisere informasjon fra oppskrifter, bruksveiledning, varemerking, reklame og informasjonsmateriell
kan regne i mat og helse, - kan vurdere nærings- og ernæringsinnhold og sammenligne priser på varer
kan bruke digitale verktøy i mat og helse, - søke etter informasjon, sammenligne og vurdere næringsinnhold og presentere faglig innhold
Læringsutbytte
Studenten :
- har bred kunnskap om matkulturer og rolle som forbruker på matområde
- har kunnskap om mat og måltiders symbolfunksjoner i ulike kulturer
- har kunnskaper om hvordan matvaresystemet påvirker forbrukernes mattilbud og handlingsmuligheter
- har kunnskap om hvordan egenskaper ved råvarer og teknologi er knyttet til tradisjon og innovasjon
- kan vurdere ulike sider ved matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og miljømessige dimensjoner, kan gjøre reflekterte matvarevalg
- kan iscenesette måltider innenfor ulike kulturelle og sosiale kontekster
- kan planlegge, gjennomføre og rapportere prosjekt basert på vitenskapelige innholdsstandarder
- har innsikt i hvordan ny viten innen fagområdet mat og helse er forankret og etablert, og kan diskutere yrkesetiske problemstillinger
- kan utrykke seg muntlig og skriftlig i mat og helse, muntlig ferdigheter i faget - kan gi rede for smak, lukt og estetikk, kan presentere fagrelevant stoff muntlig, formulere spørsmål, argumentere og kommunisere ideer i faget i samtale med andre, skriftlig ferdighet i faget ¿ og kan skrive fagrelevante oppgaver, vurdere aktiviteter, skrive egne framgangsmåter og lage illustrasjoner,
- kan lese i mat og helse, - granske, tolke og reflektere over faglige tekster, kan samle, sammenlikne og systematisere informasjon fra oppskrifter, bruksveiledning, varemerking, reklame, informasjonsmateriell og andre sakprosatekster og vurdere dette kritisk ut fra formålet med faget
- kan regne i mat og helse, - kan vurdere nærings- og ernæringsinnhold og sammenligne priser på varer
- kan bruke digitale verktøy i mat og helse, - søke etter informasjon, sammenligne og vurdere næringsinnhold og presentere faglig innhold
Krav til forkunnskaper
- Ingen
Anbefalte forkunnskaper
Tilrådde forkunnskaper : Mat og helse 1 a
Undervisnings- og læringsformer
Fagets praktiske del vektlegges. Undervisning i praktisk kjøkkenarbeid foregår i grupper, klasser på 16 studenter og er organisert i minimum 4 timers leksjoner/økter.
Forskjellige undervisningsmetoder benyttes ; forelesning, forevisning, individuelt arbeid, gruppearbeid, oppgaver m/framlegging, semesteroppgave
Obligatorisk læringsaktivitet
* 80 % obligatorisk deltakelse i praktisk undervisning.
* studenten må ha gjennomført og fått godkjent oppgaver og arbeidskrav innen gitte tidsfristerog obligatoriske oppgaver skal være godkjente. Den muntlige eksamen tar utgangspunkt i semesteroppgaven
* materialutgifter, matpenger må være betalt: kr. 400,-
* Studentene må ha gjennomført grunnskolepraksis i faget mat og helse. Alternativ praksis kan bli vurdert, som matlagingskurs for barn i grupper i høgskolen, kulturskolen med flere.
Vurderingsform
Muntlig eksamen.
Hjelpemidler ved eksamen
-
Mer om hjelpemidler