Hopp til innhald

KRO309 Selvvalgt idrett og fysisk aktivitet for alle

Emneplan for studieåret 2018/2019

Innhold og oppbygning

Dette er emne 9 av 11 i bachelorutdanningen i kroppsøving og idrettsfag ved Høgskulen på Vestlandet. Emnet gjennomføres i høstsemesteret 3. studieår, og avsluttes med en eksamen i samme semester. Studiet skal gi studentene kunnskap som gir dem grunnlag for å bidra til en mer aktiv oppvekst gjennom å påvirke aktivitetstilbudet i skolehverdagen og i den frivillige idretten. Studentene skal også kunne bidra til en bedre folkehelse gjennom å fokusere på allsidighet og et godt kvalitativt aktivitetstilbud til befolkningen. Det er også svært viktig å kunne fremme motivasjon og gode holdninger ved å se på muligheter i stedet for begrensninger. Studentene fordyper seg også i en selvvalgt idrett praktisk og teoretisk, og gjennomfører arbeidskrav med denne idretten som basis. Emnet omhandler også læring og ledelse i lagidretter og i individuelle idretter, med vekt på både en praktisk og en teoretisk tilnærming. Det er lagt til rette for at studentene dette semesteret kan dra på internasjonalisering. Det forutsetter imidlertid at studentene gjennomfører praksis tilknyttet emnet i vårsemesteret, med mindre tilsvarende praksis kan dokumenteres gjennomført ved oppholdet ved annen institusjon. Fagansvarlig for emnet er ansvarlig for oppfølging av disse studentene i forhold til gjennomføring av praksis. Dans og rytmikk for ulike aldersgrupper og ulike grupper i befolkningen. Alternative bevegelsesaktiviteter som yoga, frisbee, parkour etc. Norsk turtradisjon: praksis, historie, betydning og sikkerhet. Seminar tilknyttet undervisningen. Høsttur sjø og fjell. 3 dager med overnatting (nybegynnerkurs kajakk inkl. vått-kort). Tilpasset opplæring i teori og praksis. Kampsport. Individuell treningsveiledning for ulike grupper

 

  • Fordypning i selvvalgt idrett, teoretisk og praktisk tilnærming

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskap

Studentene

  • har kunnskap om et bredt utvalg av individuelle idretter, lagidretter og alternative bevegelsesaktiviteter innen barne- og ungdomskultur
  • kan vurdere hvordan forskjellige aktivitetsformer og treningsmetoder påvirker helse
  • har kunnskap fra flere fagområder som grunnlag for trening og opplæring for elever med ulike forutsetninger

Ferdigheter

Studentene

  • har grunnleggende ferdigheter innen et utvalg individuelle idretter, lagidretter og alternative bevegelsesaktiviteter inne og ute
  • kan legge til rette for, lede og veilede læringsarbeid gjennom varierte arbeidsmåter innen lek, idrett, dans, friluftsliv og nye alternative bevegelsesaktiviteter innen barne- og ungdomskulturen
  • har faglig og didaktisk grunnlag for veiledning innen trening og opplæring for elever med ulike forutsetninger
  • har faglig grunnlag for å legge til rette for trening som kan bidra til økt prestasjon innen ulike aktiviteter

Generell kompetanse

Studentene

  • kan legge til rette for fysisk aktivitet i gode læringsmiljø for barn, unge og voksne med vekt på opplevelse, mestring, samhandling og kommunikasjon

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Emnet er sammensatt av praktisk og teoretisk undervisning. Studentene må regne med gruppearbeid, individuelt arbeid, selvstudium og egentrening. Undervisningen kommer hovedsakelig til å foregå i Bergen, men friluftslivskurset med vått-kort kurs er lagt opp som forflyttet undervisning (Sotra). Turen strekker seg over 3 dager - to overnattinger i telt. Studentene betaler reise- og kostutgifter, ca. kr. 150. Ekskursjonen er en viktig del av emnet, og det forutsettes at studentene deltar. Tidspunktet og nærmere beskrivelse av ekskursjonene vil fremgå av semesterplanen og informasjonsskriv. Det kan søkes om kompensatorisk arbeidskrav. Studenter som ikke kan delta på ekskursjonen, skal levere individuelt faglig arbeid av tilsvarende omfang. Oppgaven blir gitt av faglærer.

Studiestøttesystemet Canvas brukes. Det forventes at studentene holder seg oppdatert på aktivitetene på Canvas.

Obligatorisk læringsaktivitet

Studentene har rett til to forsøk på alle arbeidskrav. Arbeidskravene må være godkjent senest 2 uker før eksamensperioden starter.

Det vil, som vedlegg til semesterplan, gis detaljerte retningslinjer for gjennomføring av arbeidskrav.

  • Studiedeltakelse er et obligatorisk arbeidskrav og gjelder for all undervisning tilknyttet emnet. Høyere fravær enn 20 % i den enkelte idrett/-aktivitet medfører at en vanligvis ikke kan fremstille seg for eksamen. Studentene har selv ansvar for å registrere seg ved obligatorisk undervisning, og for å følge med på om de har tilstrekkelig studiedeltakelse for å kunne melde seg opp til eksamen.
  • Padlekurset merkes spesielt som arbeidskrav, da vitnemål ikke kan utstedes før kurset er gjennomført eller på annen måte kompensert for. Studenter med tilrettelegging (f.eks. studenter med toppidrettsstatus) kan gjennomføre kurset på et senere tidspunkt i studiet.
  • Videopresentasjon i gruppe av valgt læringsmetode knyttet til selvvalgt idrett/aktivitet.
  • Planlegge og gjennomføre en turnering/konkurranser for medstudenter på 1. og 2. år bachelor. Klassen skal i tillegg til å være arrangør delta med egne lag.
  • Arbeidskrav knyttet til tema friluftsliv: muntlig gruppepresentasjon. Refleksjonsskriv knyttet til praksis i frivillig idrettsliv.

Alle arbeidskrav er gyldige i 3 påfølgende semester etter avslutning av emnet.

Vurderingsform

Deleksamen, med en skriftlig skoleeksamen og en film med tilhørende refleksjonsnotat. Begge deler må være bestått for å få karakter i emnet. Ved ikke bestått på en av delene, kan den delen som ikke er bestått tas om igjen som ny/utsatt eksamen. Skoleeksamen teller 60 % av endelig karakter, og filmen med tilhørende refleksjonsnotat teller 40 % av endelig karakter. Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Skriftlig skoleeksamen, 6 timer. Tid og sted for eksamen blir opplyst på Studentweb. Ingen hjelpemidler.

Film med tilhørende refleksjonsnotat. Innleveringsfrist blir opplyst på Studentweb og emnets sider på Canvas. Alle hjelpemidler tillatt i arbeidet med både film og refleksjonsnotat.