MGBMH401 Mat og helse 2, emne 2 - Helsefremmende kosthold og forskningsarbeid
Emneplan for studieåret 2019/2020
Innhold og oppbygning
Mat og helse 2 emne 2 er et bacheloremne i grunnskolelærerutdanningen 1-7 og er et praktisk og estetisk profesjonsfag som skal forberede studentene til å undervise i mat- og helsefaget i grunnskolen. Emnet vektlegger helsefremmende kostholdsarbeid og FoU-oppgave. FoU-oppgaven er et samarbeid med pedagogikk og elevkunnskap. Ved utenlandsopphold i 6. semester kan Mat og helse 2 emne 1 og 2 erstattes med tilsvarende studier ved andre utdanningsinstitusjoner. Emnene må være godkjent før utreise.
I dette emnet skal studenten tilegne seg kunnskaper og ferdigheter om kosthold og helse i skolen. Videre skal studentene fokusere på profesjonsrettet forskning- og utviklingsarbeid i mat og helse som skal gi rom for fordypning i et begrenset tema.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskaper
Kandidaten
- har kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse
- har kunnskap om sentrale utfordringer i barn og unges kosthold
- har kunnskap om påvirkningsfaktorer for helsefremmende kostholdstiltak i skolen
- har kunnskap om hvordan ny viten omdannes til nasjonale kostanbefalinger
- har kunnskap om vitenskapsteori og relevante metoder i forsknings- og utviklingsarbeid i mat og helse
Ferdigheter
Kandidaten
- kan kritisk vurdere påstander om kosthold og helse i ulike medier opp mot forskningsbasert kunnskap
- kan gjøre reflekterte matvarevalg i tråd med kostholdsrådene
- kan planlegge, gjennomføre og vurdere begynneropplæring om kosthold og helse som inkluderer grunnleggende ferdigheter og ulike elevers behov
- kan reflektere over og se sammenheng mellom læreplaner, rammefaktorer og egen undervisning
- kan anvende metoder i forsknings- og utviklingsprosjekt relevant for egen lærerkompetanse og undervisning i mat og helse
- kan planlegge, gjennomføre og rapportere forsknings- og utviklingsprosjekt relevant for opplæring i mat og helse og helsefremmende kosthold i skolen
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan implementere elementer fra styringsdokumenter relevant for mat- og helsefaget og helsefremmende kosthold i skolen
- kan utføre lokalt læreplanarbeid på barnetrinnet og bidra til nytenking og videreutvikling av faget mat og helse
Krav til forkunnskaper
Studenten må ha avlagt eksamen i Mat og helse 1, (emne 1a og 1b).
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Undervisnings- og læringsformer
Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger oppgaveskriving, fremlegging av oppgave, individuelt arbeid og veiledning individuelt og i grupper.
Materialkostnader og ekskursjoner må dekkes av studentene. Studenten forplikter seg til å delta i studentaktiv undervisning, med de rettigheter og forpliktelser det innebærer.
I forbindelse med ekskursjoner må studenter ved HVL være forberedt på å betale en eigenandel. Det blir lagt til rette for kompensatorisk arbeidskrav
Obligatorisk læringsaktivitet
Studentene skal legge fram utkast til FoU-oppgave for medstudenter og faglærer.
Et av de obligatoriske arbeidskravene i emnet skal knyttes til fagovergripende tema slik de står beskrevet i studieprogramplanen
Godkjente arbeidskrav er gyldige så lenge studenten har eksamensrett.
Vurderingsform
Deleksamen, med en skriftlig skoleeksamen og en skriftlig FoU-oppgave/semesteroppgave.
Skriftlig skoleeksamen utgjør 50 % av endelig karakter, og FoU-oppgaven/semesteroppgaven utgjør 50 % av endelig karakter.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Begge deler må være bestått for å få karakter i emnet. Ved ikke bestått på en av delene, må den delen som ikke er bestått bli tatt som ny eksamen.
Individuell skriftlig skoleeksamen, 3 timer
Tid og sted for eksamen blir oppgitt på Studentweb.
FoU-oppgave/semesteroppgave
Studenter som tar emnet i 4. år i GLU skal skrive en semesteroppgave.
Innleveringstidspunkt blir oppgitt på Studentweb og digitalt eksamenssystem. Ved ikke bestått, kan oppgaven leveres på nytt i redigert form påfølgende semester.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle
Mer om hjelpemidler