MGBKR201A KRLE 1, emne 2 - Etikk, filosofi og fagdidaktikk
Emneplan for studieåret 2025/2026
Innhold og oppbygning
KRLE 1 (30 sp) er delt inn to emner, som hver utgjør 15 sp. Til sammen omfatter de to emnene grunnleggende tema fra de fire hovedområdene i studiefaget: fagdidaktikk, kristendomskunnskap, religions- og livssynskunnskap, etikk og filosofi. I KRLE 1 emne 2 legges det vekt på hovedområdene etikk og filosofi, og fagdidaktikk. Emnet inneholder også kunnskap om norsk religionshistorie.
Emneplanen må leses i lys av studieprogramplanen, inkludert progresjonstrappen, de fagovergripende temaene og emneplanen for praksis i 2. år.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskap om sentrale arbeidsmåter i faget og didaktiske utfordringer knyttet til faget og den enkelte elev.
- har kunnskap om KRLE-fagets historiske bakgrunn og utvikling.
- har kunnskap om normative og deskriptive etiske teorier, anvendt etisk teori innenfor ulike områder og etikkdidaktikk.
- har kunnskap om filosofiske tema som er relevante for KRLE-faget, et utvalg kjente filosofer og utfordringer knyttet til arbeidet med filosofiske problemstillinger i faget.
- har kunnskap om religionshistorie i Norge, inkludert kunnskap om samers og andre nasjonale minoriteters religions- og livssynshistorie.
Ferdigheter
Studenten
- kan planlegge, gjennomføre og kritisk vurdere undervisning for den enkelte elev med utgangspunkt i varierte og læringsfremmende arbeidsmåter, grunnleggende ferdigheter og innhold og sentrale mål i faget.
- kan integrere begynneropplæring i KRLE.
- kan kritisk vurdere digitale læremidler.
- kan anvende normative og deskriptive etiske teorier i etisk analyse på områder med relevans for elever i grunnskolen.
- kan anvende didaktisk kunnskap knyttet til etikk og filosofi i planlegging, gjennomføring og kritisk vurdering av undervisning i faget.
- kan kritisk drøfte kristendommens betydning for norsk religionshistorie i lys av globale og transnasjonale perspektiver, og begreper som kulturarv, nasjonal og religiøs identitet.
Generell kompetanse
Studenten
- kan gjøre rede for og ta stilling til etiske spørsmål som gjelder skolen og elevene.
- kan formidle eksempler på forskning knyttet til etikk, filosofi og fagdidaktikk.
- kan kritisk reflektere over fagets formål, innhold og rolle i skole, samfunn og for den enkelte elev.
Krav til forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
MGBKR101 KRLE 1, emne 1 - Religioner, livssyn og fagdidaktikk
Undervisnings- og læringsformer
Det legges opp til variert undervisning, som inkluderer studentaktive læringsformer. Lesing, skriving, analyse og tolkning av vitenskapelige tekster inngår i arbeidet i faget. Profesjonsfaglig digital kompetanse i undervisningspraksis står i fokus.
Obligatorisk læringsaktivitet
- Studentaktive læringsformer lagt til undervisningsøkter er obligatoriske, med krav om 80% deltagelse. Det fremgår av semesterplanen hvilke økter dette gjelder.
- Studenten skal i gruppe kritisk vurdere og i praksis prøve ut et digitalt læremiddel i KRLE. Vurderingen skal ses i lys av enten a) de grunnleggende ferdigheter i faget eller b) tilpasset opplæring og inngå i en praksisrapport. Erfaringsdeling etter praksis. Læringsaktiviteten er begrunnet i læringsutbytteformuleringen som sier at studenten skal kunne "kritisk vurdere digitale læremidler."
- Individuell skriftlig oppgave knyttet til et tema innen etikk eller filosofi. Oppgaven skal være forskningsbasert. Læringsaktiviteten er begrunnet i følgende læringsutbytteformuleringer: "Studenten har kunnskap om normative og deskriptive etiske teorier, anvendt etisk teori innenfor ulike områder og etikkdidaktikk." og "Studenten har kunnskap om filosofiske tema som er relevante for KRLE-faget, et utvalg kjente filosofer og utfordringer knyttet til arbeidet med filosofiske problemstillinger i faget."
Semesterplanen vil gi nærmere retningslinjer for de obligatoriske læringsaktivitetene.
De obligatoriske læringsaktivitetene må være godkjent av emneansvarlig senest 2 uker før studenten kan framstille seg til eksamen. Dersom en obligatorisk læringsaktivitet blir vurdert som ikke godkjent, skal det bli gitt en begrunnelse for dette. Studenter som ikke får godkjent en obligatorisk læringsaktivitet vil, så langt det lar seg gjøre innen fastsatte frister, få ett nytt forsøk i inneværende semester.
Vurderingsform
Skoleeksamen, 6 timer.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Egenproduserte maskinskrevne notater på inntil fem A4-sider.
Mer om hjelpemidler