Kostholdskompetanse og helsestatus blant studenter i høyere utdanning

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjektperiode

August 2023 - Desember 2030

Prosjektsamandrag

Viktigheten av økt helsekompetanse er trukket frem i både folkehelsemeldingen og i rapporten «Befolkningens helsekompetanse» av helsedirektoratet. En viktig del av helsekompetanse er å kunne sette seg inn i kostrådene og ta gode valg for eget kosthold. Kostholdskompetanse kan defineres som alle faktorer som innvirker på kosthold og helse. Vi vet at kosthold påvirker helse, og at en del av ulikhetene i helse kan forklares ut fra utdanningsnivå. Vi vet imidlertid lite om hvordan kostholdskompetansen utvikler seg under et utdanningsløp og om denne kompetansen har sammenheng med kosthold og helse. For å undersøke dette skal studenter ved utdanninger som antas å ha ulik effekt på helse- og kostholdskompetanse testes ved studiestart og etter 3 år. Data som samles inn er informasjon om deltakernes kosthold, helse- og kostholdskompetanse, blodprøver, kroppssammensetning og blodtrykk. Denne informasjonen gir grunnlag for å kartlegge utviklingen i løpet av 3 år og sammenligne ulike utdanninger.

Metode

Kvantitative analysemetoder