- De vil ikke bli skuffet

- Jeg vet at folk allerede har begynt å overnatte i kø utenfor billettlokalet for å slippe inn, og de vil ikke bli skuffet! Det sier HVL- professor og hele Norges USA- ekspert Hilmar Mjelde før debatten på Arendalsuka.

Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Han har hatt hektiske uker og mange mediehenvendelser etter at det virkelig dro seg til i det amerikanske presidentvalget.

Har presidentvalget i USA blitt enda mer dramatisk enn du hadde sett for deg?
- Ja, sommeren ble ikke som ventet. Det er vanskelig å overdrive hvor uvanlig denne sommeren har vært i amerikansk politikk, med tre ekstremhendelser. Den mest betydningsfulle presidentdebatten i amerikansk historie, et sensasjonelt attentatforsøk og en president som trekker seg fra valgkampen bare tre og en halv måned før valget, sier Mjelde.

Rykter om overnatting og kø

Under Arendalsuka arrangerer Høgskulen på Vestlandet debatten Hva kan forskningen fortelle oss om hvem som vinner presidentvalget i USA? - Arendalsuka. Med seg har Mjelde, Eirik Løkke, rådgiver i Civita, Carl Henrik Knutsen, professor ved Universitetet i Oslo og Heidi Taksdal Skjeseth, byråsjef i Bloomberg.

Hva kan folk vente seg i debatten på Arendalsuka?
- Jeg vet at folk allerede har begynt å overnatte i kø utenfor billettlokalet for å slippe inn, og de vil ikke bli skuffet!, smiler Mjelde.

Forhåpentligvis kan vi tilby en mer akademisk vri enn mange andre USA-arrangementer har. Jeg er heldig å ha med meg førsteklasses folk på arrangementet, sier Mjelde.

Brytningstid i amerikansk politikk  

Mjelde var en av få forskere i Norge som sa at Trump ville vinne valget i USA i 2016. Nå, nesten ti år senere, sier han at det er det vanskeligere å forutse hvem som skal vinne valget. 

Når en skal prøve å predikere valget, hvilken informasjon/teorier/forskning lener du deg hovedsakelig på?
- Historisk sett hvor lenge sittende parti har hatt makten og nøkkeltall fra økonomien. Men jeg har sluttet med prediksjon, fordi mye gammel teori fremstår som utdatert. Det har skjedd så mye unormalt i amerikansk politikk de siste ti årene.

Hvor avgjørende er dette presidentvalget for USA og resten av verden?
- Et amerikansk presidentvalg er alltid det viktigste valget i verden. USA er ryggraden i den liberaldemokratiske verdensordenen. Samtidig er muligens alt snakket om demokrati i krise trolig overdrevet.

Er det mulig å fastslå hvem som blir USAs neste president innen utgangen av august?
-For 10 år siden hadde jeg med rimelig stor trygghet tørt å si det, men ikke nå lenger, fordi amerikansk politikk er i en brytningstid vi ikke har sett maken til på veldig lenge.

En fantastisk verden der ute

Har du alltid vært fascinert av USA og amerikansk politikk?
- Vi er alle oppflasket på amerikansk kulturimperialisme, og jeg var utvekslingsstudent der på tampen av 90-tallet. Som stipendiat i sammenlignende politikk tenkte jeg at jeg hadde et godt utgangspunkt for å satse på amerikansk politikk, selv om PhD’en min ikke handlet om det.

Når du ikke kommenterer amerikansk politikk, hva driver du med da?
- Jeg trener, reiser eller jobber. Jeg er på tampen av mitt andre lengre Colombia-opphold, og er egentlig mer engasjert i både Latin-Amerika og Frankrike enn USA, rent personlig. Jeg har bodd lengre i Frankrike og Colombia enn i USA de siste 10 årene. Det er en stor og fantastisk verden der ute, USA er bare en liten del av den.

Selv om det er vanskelig å forusett vinneren av presidentvalget, må vi høre om han kan komme med en spådom på spørsmålet alle lurer på. 

Blir det Harris eller Trump?
- Jeg vil si Harris må anses som forhåndsfavoritt, men ikke en dominerende. Det er nesten dødt løp og det kan virkelig vippe begge veier enda, sier Mjelde.