Dro til Italia for å teste ut pensum i praksis

«Pitching», markedsanalyse, nettverking og lokale næringsbesøk stod på programmet da åtte økonomistudenter fra Bergen dro på studietur til Roma.

Det er første gang studenter fra HVL deltar på det årlige arrangementet Trade Mission. Dette skjer i regi av Businet, som er et nettverk av høgskoler som jobber for økt internasjonalisering. På konferansen samles det rundt 130 økonomistudenter fra hele Europa. Målet er å styrke vennskapsbånd mellom ulike land i Europa, øke forståelsen for kulturelle forskjeller i forretningslivet, og å stimulere til økt eksport/import og gi studentene arbeidslivsrelevante erfaringer.

Fristet med brunost og Kvikk Lunsj

Åtte studenter fra HVL fikk dra på konferansen. Disse går i samme klasse på faget «ØAO016 Strategi og bærekraftig virksomhetsutvikling» i Bergen. De heldige studentene ble valgt ut etter å ha skrevet motivasjonsbrev og argumentert for hvorfor nettopp de burde få dra.

Konferansen ble sparket i gang med «Taste My Country», en slags utstilling hvor deltakerne fikk en smake på mat eller drikke fra de ulike deltakerlandene. HVL-studentene bød på brunost og kvikklunsj, og det var uten tvil den sistnevnte som var mest populær. Andre ting som stod på programmet på studieturen var en guidet tur igjennom Roma for alle studentene, med rebusløp, og et kveldsarrangement med salgs-pitcher. I tillegg besøkte de norske studentene også Den Norske ambassaden og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Fra venstre: Elisabeth Haga, Oda Kalve Stand, Tuva Stendalen og Sandra Therese Birkeland. 

Ble kjent med det internasjonale markedet

Under kvelden med salgs-pitch skulle studentene selge inn et produkt eller bedrift foran et panel bestående av ansatte fra andre høyskoler og noen studenter. Studentene måtte svare på spørsmål om blant annet eksportsstrategi og markedet for produktet.

HVL-student Gunnar Rommetveit Steine og hans gruppe prøvde å selge inn Mowi, som er verdens største eksportør av atlantisk laks. Det kunne gått bedre, innrømmer han.

- Konferansen skulle gi de voksende bedriftene en arena for å kunne ekspandere, mens vi pitchet en bedrift som allerede er i det italienske markedet. På denne måten bommet vi på bedrift, men opplevde likevel at vi gjorde en god pitch, sier Rommetveit Steine.

Han ser nå klare forskjeller mellom leverandører og bedrifter i Norge og utlandet.

- I løpet av turen ble vi svært obs på hvordan verden opererer fint utenfor Norge, og hvordan vi egentlig er en svært liten aktør i det store og det hele. Fremgangsmåten for innsalg er helt annerledes. Der vi i Norge jobber godt med en leverandør, og har vansker med å bytte, så bytter bedrifter i utlandet ofte fort leverandører. Vi er veldig flinke i Norge til å gi bedrifter en sjanse til å forbedre seg. I Italia ryker de ganske fort hvis noen andre gjør ting bedre, og det er rimelig å bytte, sier studenten.

Faglig utbytte og ny kulturforståelse

Han synes at studieturen traff godt på faglig relevans for ham og medstudentene.

- Vi skulle presentere og eksponere en bedrift overfor det italienske markedet. Under planleggingen måtte vi blant annet ta hensyn til at markedet er preget av andre konsum-vaner og tenke på at kulturen er helt forskjellig der nede. På denne måten ble det svært relevant fordi det krever at vi tenker kreativt kombinert med at vi måtte ha en god økonomisk og appellerende presentasjon, sier Rommetveit Steine.

HVL-bordet: fra venstre Oda Kalve Stand, Alexander Størmo, Elisabeth Haga, Gunnar Rommetveit Steine, Sandra Therese Birkeland,Tonje Andersen, Signy Rut og Tuva Stendalen.

Høyskolelektor og emneansvarlig Kristine Andersen understreker at eksportplanlegging er et spennende tema på pensum HVL-studentene. Hun organiserte turen og reiste sammen med studentene til Italia.

- Ved Trade Mission fikk de et faglig utbytte som er umulig å skape her hjemme på samme måte. De fikk praksis i noe som vi ellers kun kan studere teoretisk i en skolesetting. Muligheten til å prøve å lage en eksportplan, besøke et mulig eksportmarked, hente inn data og vurdere muligheter for å gjennomføre en eksport på en eller annen måte, er utrolig verdifulle erfaringer, sier hun og legger til at det også ligger en enorm verdi i å møte studenter fra andre høgskoler i Europa og samarbeide med dem.

- Selv om mye av tiden går med til prospektering, som skjer i mindre grupper som er etablerte i faget de tar hjemme, så skjer det også mye samarbeid på tvers. Dette gir også en kulturell erfaring som er verdifull.

Inspirert av FNs arbeid med akvakultur

Rommetveit Steine synes turens høydepunkt var besøket til FNs organisasjon for ernæring og landbruk.

- Der vi fikk en svært god introduksjon til FN sitt arbeid innenfor akvakultur, ledet av direktøren for akvakultur i FN FAO. Panelet som møtte opp for å gi oss en introduksjon på tematikken besto av ledende forsker i Nansen-prosjektet hos FAO, ernæringseksperter og konsulenter. Dette var det mest interessante fordi det ga et unikt innblikk i hvordan andre land, særskilt i Asia og Afrika, er svært dårlig på bærekraft, og er en av hoveddriverne i overfiske. Samt satte de godt blikk på hvor flinke vi egentlig er i Norge, og hvor godt regulert fiske er hos oss, sier han.