Fremtidsverksted i REPEAT

I april 2022 arrangerte REPEAT et to-dagers fremtidsverksted. Her bidro 21 deltakere fra kommuner, statsforvaltere og frivillige organisasjoner sammen med forskere, til en diskusjon av kunnskapsbehov og forvaltningsutfordringer knyttet til myr på lokalt, regionalt, og nasjonalt nivå. Søkelyset var særlig rettet mot utbyggingsprosjekter av hytter, veier og vindkraft på land.

Dette var den første av tre fremtidsverksteder som skal arrangeres som del av arbeidspakke 5 i REPEAT-prosjektet. Verkstedet ble ledet av Mikaela Vasstrøm og Laura Tolnov Clausen fra Universitetet i Agder. Deltakerne ble oppfordret til å bidra aktivt med sin kunnskap og erfaringer om myrforvaltning i et opplegg som var delt inn i tre faser:

  1. Å identifisere de mest kritiske problemstillingene ved dagens myrforvaltning.
  2. Å snu kritikken til en utopi, og formulere utopiske visjoner for fremtidig myrforvaltning
  3. Å diskutere og definere mulige strategier for å realisere de utopiske visjonene, i tverrfaglige arbeidsgrupper.

I første fase ble seks kritiske problemstillinger identifisert: 1. Arealforvaltningen er for kortsiktig; 2. Mangel på nasjonal strategi for forvaltning og vern av myr; 3. Naturen taper alltid mot økonomiske verdier; 4. Mangel på nasjonale lover og regler for myrforvaltning; 5. Mangel på beskatningssystem for myr; 6. Mangel på områdebudsjett for CO2.

I verkstedets andre fase var målet å snu kritikken og definere utopiske visjoner for fremtidig myrforvaltning. Temaene la grunnlaget for det påfølgende gruppearbeidet i fase tre. De seks visjonene var:

  1. Et oppdatert myrbeskatningssystem
  2. Langsiktige strategier og forskrifter for vern av myr
  3. Utbygging på myr prises med en CO2-kompensasjon
  4. Økt kunnskap om balansen mellom myras verdi og utviklingsinteresser
  5. Politiske løsninger på naturkrisen
  6. Myrenes status løftes, slik at de ikke lenger brukes til utbyggingsformål

På grunnlag av arbeid i fase tre, presenterte de tverrfaglige gruppene sine strategier for videre arbeid. Disse strategiene inkluderte både mindre endringer i arbeidet, men pekte også på et behov for dypere kunnskap og forskning i myrforvaltningen. Fremtidsverkstedet bidrar dermed til å peke på mulige retninger for forskningen i arbeidspakke 1 – 4 i REPEAT.

Verkstedet ble dokumentert i en protokoll sendt til alle deltakere, og vil bli fulgt opp i april 2023 med et oppfølgingsverksted der flere aktører vil bli invitert.