Gaming + fysisk aktivitet = sant

Få forbinder gaming med fysisk aktivitet, men Lars Peder Vatshelle Bovim så mulighetene for å bruke gaming i gangtrening og rehabilitering av pasienter. For dette vant han nylig Fysiofondets pris 2022.

Bovim har sammen med studenter og ansatte på Fakultet for helse- og sosialvitskap (FHS) og Fakultet for ingeniør- og naturvitskap (FIN) utviklet spillet VR Walk, der brukerne spiller samtidig som de går på tredemølle. Brukerne bruker VR-briller og løser forskjellige oppgaver mens de går gjennom et virtuelt landskap.

- Det er fantastisk å få anerkjennelse for et samarbeid som vi er stolt over og utelukkende har hatt det kjekt med. Dette er samhandling og innovasjon i praksis, og jeg deler denne prisen sammen med førsteamanuensis Bård Bogen, som har vært med hele veien, og med studenter og veiledere på FHS og FIN, sier Bovim.

- Det har vært veldig givende å samarbeide med både studenter og veiledere på begge fakultetene, og vi har fått utfordret oss i begge fagene, sier han.

Oppgaver påvirker gangfunksjon

VR Walk ble opprinnelig utviklet til bruk i Bovim sin masteroppgave. Senere har det blitt videreutviklet gjennom 11 bachelor- og masteroppgaver innen datafag og 3 innen fysioterapi.

Oppgavene som brukerne skal løse er blant annet å unngå blokker, balansere en ball eller fange flygende mynter. For å se om gangfunksjonen endret seg under de ulike oppgavene hadde brukerne en bevegelsessensor på ryggen og EMG-sensorer på leggene. Resultatene viste at oppgavene påvirket gangfunksjonen til deltakerne. Den ble f.eks mer variabel når de skulle fange flyvende mynter enn når de balanserte en ball. 


VR Walk: Slik ser det virituelle landskapt i VR Walk ut for brukerne.  

Unikt samarbeid mellom utdanninger

Fysiofondets pris ble delt ut på Fysioterapikongressen lørdag 19. mars. Den vitenskapelige komité for Fysioterapikongressen nominerte kandidater til prisen ved vurdering av innsendte abstrakts. De nominerte måtte også holde en presentasjon av prosjektet som var en del av vurderingen.

«Dette er en spennende fagutvikling med bruk av digitale verktøy som har høy klinisk relevans og er anvendbart på tvers av alders- og pasientgrupper. Dette prosjektet viser samarbeid mellom ulike utdanninger og på ulike utdanningsnivå fra bachelor til phd,» skriver juryen i sin begrunnelse for prisen.

Juryen fremhevet også presentasjonen og at prosjektet viser initiativ og gjennomføringskraft fra idé til utvikling. De fremhever også samarbeidet mellom dataprogrammerere og fysioterapeuter i utviklingen av et nyttig verktøy der kunnskap om fysioterapi hele tiden er integrert i den tekniske utviklingen.

Prøves ut på barn og eldre

Spillet er foreløpig systematisk prøvd ut på friske personer. Prosjektet er nå i oppstarten av utprøving på barn som har motorisk utfordringer og eldre med balansevansker.

- Jeg er glad for alle som har vært med på VR Walk sin foreløpige reise. Nå blir det spennende fremover. Vi går i gang med klinisk utprøving av VR-basert gangtrening, og håper det vil gi oss ytterligere informasjon om nytten av dette verktøyet i rehabilitering, sier Bovim.