Kurs i koronavaksinering for sykepleierstudenter

Bachelorutdanningen i sykepleie ved campus Haugesund har laget et nytt vaksinekurs for å hjelpe kommuner med massevaksinering av befolkningen.

Like før jul deltok fagseksjonsleder Else Cathrine Rustad på et møte med kommunene på Haugalandet, der det ble uttrykt bekymring for om det finnes nok kvalifisert helsepersonell til å gjennomføre koronavaksinering av befolkningen. Rustad signaliserte at opplæring av sykepleierstudenter kunne øke kapasiteten, og responsen var god.

Potensielt 230 studenter

Dermed fikk helsesykepleier og førsteamanuensis Elin Salemonsen og førstelektor Karen Johanne Vae ansvar for å lage en undervisningsmodul. Den består av én time teori med påfølgende praktiske øvelser, og er iverksatt på rekordtid. Til nå har 25 studenter fått kursbevis, og langt flere er ventet å fullføre de neste ukene.

– Det er i første rekke andreårsstudenter som har praksis i kommunehelsetjenesten, som har fått tilbudet, før vi åpner for resten av kullet. I tillegg er det ytret et ønske om at også tredjeårsstudentene skal få muligheten. Kurset er frivillig, men hvis alle melder seg på, vil det si at totalt 230 sykepleierstudenter får kompetanse på vaksinering, og det er et betydelig antall, sier Vae.

Sykepleierstudent Olav Martin Øvretveit øver seg på vaksineteknikk mens NRK dokumenterer ferdighetene. Foto: Frank Krogh Kongshavn

– Har et samfunnsansvar

Det presiseres at studentene må jobbe sammen med autorisert helsepersonell for å utføre arbeidet, men det er ingen tvil om at de vil utgjøre en forskjell.

– Jeg tenker at vi som høgskole har et samfunnsansvar med tanke på det behovet som faktisk er der nå. Vi har ressursene og erfaringen, og dette er vårt bidrag, at vi setter studentene i stand til å gjøre denne jobben, forklarer Salemonsen.

De ser heller ikke bort fra at kurset kan være aktuelt for andre utdanningsinstitusjoner.

– Jeg vil tro at behovet er stort over hele landet, og det å ha denne type reservekapasitet må være nyttig for alle, også på andre HVL-campus, sier Vae.

Teori og praksis

Teoritimen tas på Zoom, mens den praktiske delen foregår i klasserom, der studentene øver på å identifisere rett sted for injeksjonen og bruker stikkputer når de injiserer.

– Studentene får kunnskap om immunisering, altså hvordan vaksiner virker i kroppen, og om koronavaksinen spesielt. De får også vite hva koronaviruset kan føre til av symptomer og sykdom, og i verste fall død, og de får en innføring i kontrollrutiner. Hvordan de skal ta imot de som skal vaksineres, hva de gjør dersom det oppstår små eller store reaksjoner, og hva de skal svare hvis noen har spørsmål, sier Salemonsen.

I tillegg har de satt fokus på vaksineteknikken.

– Det er viktig å sette vaksinen på rett plass. Der har vi sett mye rart, både i inn- og utland. Det har vært viktig for oss å lære studentene hvordan det gjøres korrekt. Feil teknikk øker risikoen for at det oppstår reaksjoner, presiserer Vae.

– Litt stort å være med på

Janne Elise Tangjerd, som også sitter i arbeidsutvalget til studenttinget, er nettopp ferdig med kurset. Hun synes opplegget er veldig bra og er glad for litt variasjon i en noe amputert studiehverdag.

– Vi er midt i en praksis, men fikk snudd oss rundt og knept det inn. Det er kjekt å få være på høgskolen og ha ferdighetstrening igjen, sier Tangjerd.

Hun er klar til å bidra når massevaksineringen settes i gang.

– Vi stiller så klart om det er behov for oss. Det er jo litt stort å få være med på det, også.