Lovende resultater for behandling av senplager etter covid

Bente Frisk, førsteamanuensis ved HVL, forsker på senplager etter covid-19. Nå har hun sammen med prosjektgruppen ved Helse i Hardanger publisert lovende resultater for behandling av denne pasientgruppen i Nature Scientific Reports.

Nylig publiserte Nature Scientific Reports en studie som viste svært gode resultater for behandling av pasienter med long covid.

- Resultatene viser at pasientene øker sitt funksjonsnivå. De er betydelig mindre plaget av utmattelse og tungpust og de blir i bedre fysisk form allerede ganske kort tid etter behandlingen, sier Bente Frisk, prosjektleder og førsteamanuensis ved HVL.

- Resultatene viser at behandlingen er både trygg og effektiv, også for pasienter som har hatt plagene lenge, legger hun til.

Andel sykemeldte går ned

Senplager etter covid-19 rammer fremdeles en stor andel av de som har hatt infeksjonen, også blant unge mennesker. Nav rapporterer en urovekkende stor økning av sykefravær grunnet disse plagene.

- Mange er så hardt plaget at de faller ut av jobb og studier, og enkelte har slitt helt siden tidlig i pandemien uten å ha blitt bedre. Vi ser at både andel sykemeldte og sykemeldingsgrad reduseres og at personene kommer tilbake i arbeid og med studier, sier Frisk.

Les også sak på nrk.no om den lovende behandlingen

Sprikende råd

Når det gjelder senplager etter Covid-19 infeksjon, sier det seg selv at kunnskapsgrunnlaget har vært svakt, og rådene som pasientene har fått fra fagfolk har vært sprikende.

- Vår erfaring er at pasientene har opplevd en betydelig usikkerhet med tanke på hvordan de skulle håndtere long covid- plagene på en måte som ikke gjorde dem verre. Mens noen har fått klare råd om å ‘hvile seg frisk’, har andre blitt anbefalt å gradvis forsøke å øke aktivitetsnivået, sier Frisk.

Tverrfaglig, konsentrert rehabilitering over tre dager

Ved Helse i Hardanger har pasientene fått hjelp at et tverrfaglig team bestående av legespesialiteter, fysioterapeuter, sykepleiere, ernæringsfysiologer, farmasøyter og psykologer.

- Plagene til pasientene er sammensatte. Vi møter dem med et spisskompetent team, og  ha tilgang på et slikt tverrfaglig team gir naturlig nok stor trygghet for pasientene. Dernest foregår behandlingen vår konsentrert over tre dager, og inntil ti pasienter jobber side om side med andre som har tilsvarende plager, sier Frisk.

Mange små endringer øker funksjonsnivået

I løpet av disse tre dagene utforskes mulighetsrom med tett oppfølging og veiledning av det tverrfaglige teamet. Den enkelte pasienten tar utgangspunkt i alle de tilsynelatende ubetydelige tilpasningene som de har opplevd som nødvendig å gjøre for å holde helseplagen i sjakk.

- For hver av disse små tilpasningene oppfordrer vi den enkelte til å ta et aktivt valg om å håndtere plagen på en måte som øker fleksibilitet og funksjonsnivå. Hvert enkelt valg kan virke trivielt, virkelig på et mikronivå – men til sammen representerer det en endring i måten å se på symptomene og håndtere dem, sier Frisk.

Hun understreker at det er avgjørende med skreddersøm. Det som er brukbart for én kan være feil for en annen.

- For noen pasienter kan det være vel så viktig å dempe aktivitetsnivået som å øke det – eller rett og slett være på jakt etter en bedre balanse mellom restitusjon og aktivitet – igjen i de små situasjonene, sier Frisk.

Særlig effektiv for de med alvorlige plager

Resultatene fra studien viser at behandlingen er særlig effektiv for de som er hardest rammet.

- Det interessante er at vi ser at dette virker til tross for at plagene er komplekse og sammensatte, sier Marte Jürgensen, overlege og leder av behandlingsgruppene.

- Selv om forskningsfeltet ennå ikke vet hva som er mekanismene bak disse plagene, ser vi at det er mulig å hjelpe folk tilbake til et økt funksjonsnivå, sier hun.

Ble overrasket med millionbeløp

Forrige uke fikk prosjektgruppen 1, 5 millioner kroner fra Stiftelsen Dam til å videreutvikle behandlingstilbudet.

- Det var en stor overraskelse og utrolig kjekt. Det er mange som sliter etter covid-19 og nå får vi mulighet til å jobbe videre med å bedre tilbudet til personer med langvarige og komplekse plager etter covid, sier Frisk.


Bilde: Prosjektgruppen fikk  nylig 1, 5 millioner kroner fra Stiftelsen Dam til å videreutvikle behandlingstilbudet til personer med langvarige og komplekse plager etter covid-19.