
Ove Olsen har fått opprykk til dosent
Som forsker kombinerer Ove Sæle interessen for filosofi og religion med kunnskapen om idrett og trening. Nå har han blitt dosent.
Hvilken forskningsgruppe hører du til?
– Jeg er med å lede forskergruppen Danning - natur, kropp, bevegelse sammen med Bjørg Oddrun Hallås. Jeg er også med i forskergruppene Danning, religion og kulturmøter og Idretts- og helsepsykologi.
Hva forskar du på?
Jeg har en bred tilnærming til forskningsfeltet, og arbeider innenfor humaniora med tema om kropp og bevegelse i idrett/kroppsøving/fysisk fostring. Jeg jobber med overgripende tema som berører det etiske, pedagogiske og filosofiske fagfeltet. Jeg har skrevet bøker om idrett og religion, dualistisk antropologi, fair play i idretten og pedagogisk credo. Den siste boken min var om danningsperspektiver i kroppsøvingsfaget.
Selv om jeg favner bredt, betyr ikke det at jeg ikke går i dybden. Heller tvert om – jeg ønsker gjerne å se på gitte paradigmer som kommer til uttrykk på flere fagområder. Det kan gjelde syn på mennesker, kropp, bevegelse, læring og så videre.
Hvordan startet forskarkarrieren din?
– Den startet med at jeg alltid har vært interessert i å lese filosofi og religion, samtidig som jeg har vært opptatt av idrett og trening. Tidlig ble jeg da opptatt av å tenke mulige forbindelseslinjer mellom disse.
Kan du trekke fram ett eller flere forskingsprosjekt som du jobber med nå?
– Jeg jobber med et bokprosjekt som ser nærmere på grunnlagsetikk knyttet opp til aktuelle idrettsetiske case. Så for tiden er jeg svært opptatt av dopingproblematikken og da særlig Johaug-saken. Utenom det jobbes det med å få oversatt min bok Fair play til engelsk, for å få den ut til en større leserkrets. Ellers går det i artikler, og kapitler i antologi.
Jeg liker også å skrive formidlingsstoff som kronikker og andre leserinnlegg, det er viktig å formidle sin forskning ut til allmennheten. Derfor har jeg også en blogg på forskning.no, noe også vår forskergruppe Danning, religion og kulturmøter har.
Dersom du fekk ubegrenset med midler og tid – hva ville du ha forsket på da?
Jeg kunne tenkt å viet mer tid til Fair play-problematikken, særlig i breddeidretten. Fair play er noe de fleste er opptatt av, både intellektuelt og emosjonelt, fordi det berører noe grunnleggende i det å være menneske og medmenneske.
Det handler om normer og verdier, om rettferdighet, mot, klokskap, idrettslige egenskaper som også kan overføres til andre samfunnsområder. Kanskje jeg får mulighet til å gjennomføre en større studie på dette feltet seinere.
Jeg har også et ønske om å kunne etablere et nettstudie om idrettsetikk, som kunne vært et tilbud til de som driver med idrett. Etter min mening er det alt for lite fokus på etiske tema og dilemma i idretten. Jeg ser dessverre altfor ofte spillere, trenere og foreldre som kunne vært mer bevisst og skolert på dette området.