Åpner lærerutdanningene mer opp

Lærerutdanningene har gjerne fått ord på seg for å være for stramme og rigide med lite rom for fleksibilitet. Nå ønsker Regjeringen å snu dette gjennom å endre rammeplanene.

– Dette er et bra steg på veien, mener dekan Asle Holthe ved Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett ved HVL.

Holthe som også sitter som leder for Nasjonalt råd for lærerutdanning i Universitets- og høgskolerådet sier at det å åpne rammeplanen mer opp, er en sak som universitet og høgskoler som tilbyr lærerutdanning har arbeidet for lenge.

- Vi har ment at det er for mye styring og lite frihet i arbeidet med å utvikle og tilpasse innholdet i lærerutdanningene og organiseringen. De tingene som nå kommer tenker jeg vi skal være positive til.

- Her er det ryddet unna en del spesifikke faglige krav og man åpner for å tenke annerledes rundt praksis. Dette med innpass er også et godt grep. Alt i alt er det sprekt at departementet går lengre enn rammeplanutvalget.

- Dette vil nok også bidra i helheten med å styrke attraktiviteten læreryrket.

I pressemeldingen skriver departementet at arbeidet med rammeplanene fortsetter til høsten og vil ses i lys av den nasjonale evalueringen av grunnskolelærerutdanningen og den kommende profesjonsmeldingen 

Departementet skriver også at forsøksordningen for de som har påbegynt, men ikke fullført fireårig lærerutdanning forlenges til 31.12.2026. HVL er en av institusjonene som tilbyr denne muligheten.

Videre skriver departementet at det ligger en åpning for at studenter som fullfører deler av en femårig, integrert lærerutdanning, kan tilfredsstille kravet til en bachelorgrad. Dette må ses opp imot institusjonens egen bachelorforskrift.