
Desse vann prisar for beste bachelorprosjekt
Hydrogen, kreftlegemiddel og VR-teknologi for pasientsikkerheit var blant tema for oppgåvene som gjekk til topps som beste bachelorprosjekt ved campus Bergen i 2020.
Kvart år deler samfunns- og næringslivet ut prisar for beste bachelorprosjekt til studentar ved Fakultet for ingeniør- og naturvitskap og Fakultet for økonomi og samfunnsvitskap i Bergen.
I år måtte det tradisjonelle arrangementet med prisutdeling dessverre utgå på grunn av koronasituasjonen. Vi gratulerer like fullt dei dyktige ingeniørstudentane som gjekk til topps!
Desse prisane blei delt ut:
ABB-prisen:
ABB deler ut ein pris på 25 000 kr til studentar som har vist spesiell god innsikt og evne til problemløysing innan elektro, maskin eller IT.
- Prisen gjekk til: Erlend Velken Røstbø, ved Institutt for maskin- og marinfag for bahceloroppgåva "Fischer-Tropsch drivstofferfra gassifisert biomasse".
Utdrag frå grunngjevinga til juryen: "Årets vinner av ABB-prisen har analysert potensialet for energigjenvinning fra våtorganisk avfall til produksjon av Fischer-Tropsch biodrivstoffer og elektrisitet. Fischer-Tropsch-prosessen er en kjemisk reaksjon som omdanner karbonmonoksid og hydrogen til flytende hydrokarboner ved hjelp av en katalysator. Problemstillingen er meget aktuell, da den kan være med på å bidra til at Norge når sine klimamål fram mot 2030".
FRAMO-prisen:
Prisen fra Frank Mohn AS (populært kalla FRAMO-prisen) er på 25.000 kroner og blir delt ut til ein student eller ei gruppe av studentar som gjennom studiet og særleg i utføring av bachelorprosjektarbeidet har vist spesiell god innsikt og evne til kreativitet.
- Prisen gjekk til: Roba Ayyad og Hiep Vo Tran, ved Institutt for sikkerheit, kjemi- og bioingeniør for bacheloroppgåva "Curcumin og ioniske væsker for utvikling av anti-cancer legemiddel"
Utdrag frå grunngjevinga til juryen: "Årets vinnere av FRAMO-prisen har gjennom sitt bachelorprosjekt rettet fokus mot et svært viktig forskningsfelt – nemlig utvikling av anti-cancer legemidler basert på naturlige kjemiske forbindelser. Arbeidet har vært svært omfattende, og det er utført på en svært nøyaktig og grundig måte med stor grad av selvstendighet. Det hele er så presentert gjennom en svært velskrevet og – til tross for et komplisert tema – lettlest og formidlende rapport".
Lehmkuhl-prisen
Prisen fra Kristofer Lehmkuhls fond, på 25 000 kroner, går til studentar som viser særlege evner som kan fremje norsk næringsliv, og som har lagt ned ein særskilt innsats på eit felt av praktisk betydning i næringslivssamanheng.
- Prisen gjekk til: Adrian Hjellestad og Hallvard Valen for oppgåva "Elektrifisering av plattformer ved bruk av en flytende vindpark og hydrogen".
Utdrag frå grunngjevinga til juryen: "Hydrogenproduksjon fra flytende vindparker er et høyaktuelt tema, men det er blitt forsket lite på det, siden teknologien er ny og mange prosjekter er i startfasen. Oppgaven er en mulighetsstudie som undersøker mulighetene for å bruke en flytende vindmøllepark og hydrogen (eller ammoniakk) til å drive en offshore-plattform. Arbeidet med bachelorprosjektet er gjort i samarbeid med Aker Solutions. Studentene har jobbet meget selvstendig og utvist en stor evne til kommunikasjon og samarbeid med hverandre, bedriften og veileder.
NITO-prisen
NITO-prisen på 25 000 kroner delast ut til ein student eller gruppe av studentar som har levert oppgåva med størst innovasjonspotensiale.
- Prisen gjekk til: Adrian René Johnsen Mortensen og Kristoffer Nome for bacheloroppgåva "Room of horror – VR for økt pasientsikkerhet".
Utdrag frå grunngjevinga til juryen: "På oppdrag for Sim Arena ved HVL har studentene utviklet et simuleringsprogram som et spill i VR for pasientsikkerhet der brukerne skal oppdage feil på en operasjonsstue eller på en intensivavdeling. Juryen mener oppgaven representerer et stort innovasjonspotensiale både med hensyn til samfunnsnytte, men også med et kommersielt potensiale dersom man også ønsker å utforske dette. Prosjektet representerer noe nyttig, med et tydelig bruksområde for offentlig sektor – og med stor sannsynlighet for å kunne realiseres".
Juryen besto av representantar frå to institutt og Mohnsenteret.
Vi gratulerer prisvinnarane!