Om prosjektet
HVL fikk i 2020 invitasjon om å delta i søknad til prestisjeprogrammet European Universities. Søknaden ble ikke innvilget, men alliansen søker på nytt i 2022.Tema for ERASMob samarbeidet er knyttet til bærekraftig mobilitet. Med mobilitet menes transport på land, sjø og i luft og prosjektet skal fremme ren, rimelig, effektiv og sikker transport i urbane og rurale områder i Europa. Det omfatter både forsknings og undervisningssamarbeid i et strategisk og langsiktig perspektiv. Deltakelse i et slikt europeisk universitetsprosjekt vil involvere alle fakultet i mer eller mindre grad.
Hva er et europeisk universitet?
Ideen ble lansert av den franske presidenten Emmanuel Macron i 2016, og er det mest omfattende programmet som lyses ut via Erasmus+. Europeiske universitet er transnasjonale allianser som promoterer europeiske verdier og identitet, og som har mål om å revolusjonere kvaliteten ved- og konkurranseevna til europeisk høyere utdanning. EU-kommisjonen tester med denne ordningen ulike samarbeidsmodeller for europeiske universitet gjennom utlysing av midler. Initiativet ligger under Erasmus+ programmet, og universitetsallianser kan søke om 5 millioner euro over 3 år. Til sammen fem norske universitet har fått status som Europeisk universitet, UiB, UiS, NHH, NTNU og UiO.
Hovedmål for ERASMob
Visjonen til ERASMob er som sagt å fremme bærekraftig mobilitet. ERASMob mener behovet for grønnere transport i EU er presserende og at et grønt skifte kan og bør skje rask pga miljøhensyn (utslipp av CO2, forurensing), samfunn (bedre tilgang, raskere transport) og økonomi (konkurranse med Asia, nye teknologiske verktøy). Endring vil skje gjennom fire identifiserte hovedområder:
- Realfag, ingeniørfag og teknologi
- Juss, økonomi og administrasjon
- Samfunns- og helsevitenskap
- Helse og miljø
Hovedmål for 2025:
- å skape et europeisk, flerspråklig universitet somtilrettelegger for, og øker, mobiliteten blant studenter og ansatte
- å skape et felles masterprogram om bærekraftig mobilitet,
- å bli det største internasjonale senteret for tverrfaglig ekspertise (helse, teknologi, økonomi) på bærekraftig mobilitet
- å etablere “by-laber” hvor studenter og forskere jobber sammen med lokalt næringsliv for å skape nye, innovative løsninger for bærekraftig mobilitet
- å ha minst fire, felles tverrfaglige forskningslaboratorier som leder internasjonale forskningsprosjekter
ERASMob og HVLs strategi
Bærekraft er ett av profilområdene til HVL og prosjektet faller dermed rett inn i en av våre viktigste visjoner. Deltakelse i prosjektet vil hjelpe HVL til å «være en drivkraft for bærekraftig utvikling» ved at utdanning og forskningssamarbeid dreies i denne retningen. Gode europeiske partnere vil bidra til økt kunnskap for våre studenter og forskere.
Prosjektet har en tverrprofesjonell vinkling men søker mot profesjonsfag som ingeniør, helse, teknologi, administrasjon og maritim sektor. Det passer HVLs profil som profesjons- og arbeidslivsrettet institusjon, kanskje mest umiddelbart for FIN, FØS og FHS.
Deltakelse i prosjektet må også sees som et bidrag til å utvikle høy internasjonal kompetanse innenfor utdanning og forskning ved at vi samarbeider om utvikling av undervisning (felles emner, program, verktøy etc) og forskning (sampublisering, søknader til H2020, doktorgradsveiledning etc) innenfor et område hvor vi har felles interesser. Høy internasjonal kvalitet er ett av kriteriene HVL må svare for i universitetssøknaden og vi kan derfor dra nytte av denne omfattende nettverksbyggingen inn i søknaden. Deltakelse i et European Universities nettverk vil i alle tilfelle bidra til å utvikle høy internasjonal kvalitet innenfor forskning og utdanning, uavhengig av en søknad om universitetsstatus.