Ergoterapi

Ergoterapi handler om å hjelpe mennesker til å mestre hverdagslige aktiviteter ut fra egne forutsetninger. I laboratoriene for ergoterapi får studentene prøve ut ulike aktiviteter rettet mot ulike brukergrupper.

Laboratoriene for ergoterapi består av et ortoselabortatorium, håndverkslaboratorium, aktivitetslaboratorium, ergonomi- og mobilitetslaboratorium, samt et sanselaboratorium som stimulerer ulike sanser. 

Bli med inn i sanselaboratoriet!

Ser du ikkje videoen? Du må tillate marknadsføringscookiar for å spele av videoen. Endre cookieinnstillingar her

Aktivitetslaboratoriet

Ergoterapeuter vet at mange viktige hverdagsaktiviteter skjer på et kjøkken. Aktivitetslaboratoriet er utstyrt med et fleksibelt og regulerbart kjøkken som kan simulere ulike kjøkkenløsninger.

Laboratoriet gir mulighet til å observere, utprøve og tilpasse kjøkken- og kjøkkenaktiviteter med og uten ulike hjelpemidler.

I sofaen sitter vi lavt og kanskje snubler vi i teppekanten når vi skal skyndte oss opp? Laboratoriet gir mulighet for ergoterapeutstudenter til å simulere hverdagens utfordringer slik de møter dem i klinisk praksis.

Ergonomi- og mobilitetslaboratoriet

Ergoterapeuter er opptatt av hvordan vi bruker kroppen når vi for eksempel bærer tungt, støvsuger, betjener vaskemaskin og arbeider ved kontorarbeidsplassen. Hva er en god ergonomisk arbeidsstilling?

Ergonomi- og mobilitetslaboratoriet gir mulighet til utprøving og tilpassing av arbeidsstasjoner og til å finne ulike ergonomiske løsninger.

Hva er forskjell på ulike rullestoler? Hvorfor er spesialputer nødvendig i rullestoler? Hvordan er det å kjøre rullestol selv? Hvordan tilpasse en rullestol? Laboratoriet gir mulighet til å utforske rullestoler og spesialputer, et arbeid ergoterapeuter er opptatt av ute i praksis.

Labben er utstyrt med en takmontert personløfter og flere mobile personløftere. Studentene får prøve ut å bli løftet selv og trene på å løfte andre. Gjennom utprøving blir studentene forberedt på å bruke ulike personløftere i den kliniske hverdagen. 

Håndverkslaboratoriet

Ergoterapeuter har en lang tradisjon med bruk av håndverk og andre kreative aktiviteter til opptrening og behandling av enkeltpersoner eller grupper.

På håndverkslaboratoriet er det utstyr og materiale av ulike slag slik at studentene kan bli inspirert og prøve ut. Rommet brukes av studenter til simulering og utprøving av ulike aktiviteter og kreative terapeutiske tiltak med tanke på opptrening og/eller bearbeiding. Laboratoriet kan tilpasses barn eller voksne.

Ortose- og testlaboratorium

Håndens funksjon er mangfoldig og viktig i de fleste aktiviteter. Sykdom og skade kan påvirke håndens funksjon og kan vanskeliggjøre aktiviteter som tidligere gikk automatisk.

Laboratoriet gir mulighet til å teste og kartlegge håndens funksjon, slik som ergoterapeuter gjør i klinikken. Opptrening og individuell ortoselaging (skinner) hører med til aktiviteter som kan gjøres i her.

Sanselaboratoriet

Kroppen vår påvirkes av mange ulike sanseinntrykk, både bevisst og ubevisst.

Bevisst bruk av sanseinntrykk kan stimulere til ro eller til bevegelse, til behag eller ubehag. Sanselaboratoriet bidrar til større bevissthet om sanseinntrykk gjennom ulike sansestimuli.

Studentene har i sanselaboratoriet mulighet til å oppleve og legge til rette for ulike sansestimuli med et terapeutisk perspektiv. Erfaringen og kunnskapen fra sanselaboratoriet er nyttig også utenfor sanselaboratoriet. Ergoterapeutstudentene prøver ut ulike sansepåvirkninger med tanke på ulike brukergrupper.