Arbeids- og kompetanseområde

Dekan ved Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett i perioden 01.08.17-31.07.25. Jeg er utdannet lærer, har hovedfag i ernæring, helse og miljøfag og doktorgrad i helsefremmende arbeid. Før jeg ble tilsatt som dekan ved HVL var jeg tilsatt i undervisnings- og forskerstillinger og ulike lederstillinger ved Høgskolen i Bergen. Jeg har vært styremedlem ved Høgskolen i Bergen i to perioder.  Jeg er i dag leder av Universitets- og høgskolerådets fagstrategiske enhet for lærerutdanning. 

Ta gjerne kontakt på asle.holthe@hvl.no

Underviser i
  • Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene
  • Masterstudium i fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø
Forskar på
  • Mat og måltider i barnehage og skole
  • Fagdidaktikk i mat og helse

Publikasjonar

  • Nordic school meals and effect on classroom learning behaviour

    Wergedahl, Hege, Theofylaktopoulou, Despoina, Fossgard, Eldbjørg, Holthe, Asle, Bjørkkjær, Tormod, Hörnell, Agneta, Anna, Olafsdottir, Lagström, Hanna, Gunnarsdóttir, Ingibjörg (2022)
  • Children’s experienced and imaginary stories about lunch packs and lunch breaks: Associations and perceptions of school lunch among primary school students in Norway

    Fossgard, Eldbjørg, Wergedahl, Hege, Holthe, Asle (2021)
  • Norwegian Primary School Teachers' Pedagogical Practices for Food and Health Meals and School Lunches

    Veka, Ingfrid, Wergedahl, Hege, Fossgard, Eldbjørg, Holthe, Asle (2021)
  • Children’s Food Choices during Kindergarten Meals

    Wergedahl, Hege, Fossgard, Eldbjørg, Aadland, Eli Kristin, Holthe, Asle (2021)
  • Estetiske læringsprosesser i grunnskolelærerutdanningene. Helhetlig, integrert og forskningsbasert? Rapport til Kunnskapsdepartementet, 24. juni 2020.

    By, Inger - Åshild, Holthe, Asle, Lie, Cathrine, Sandven, Jostein, Vestad, Ingeborg Lunde, Birkeland, Ingvild M (2020)
  • Læreplanen og det profesjonelle handlingsrommet til mat- og helselæreren.

    Veka, Ingfrid, Wergedahl, Hege, Holthe, Asle (2020)
  • Forslag til forskrift om rammeplan for femårige lærerutdanninger i praktiske og estetiske fag for trinn 1–13. Oversendt Kunnskapsdepartementet 14. januar 2019

    By, Inger - Åshild, Holthe, Asle, Lie, Catrine, Sandven, Jostein, Vestad, Ingeborg Lunde, Hordvik, Mats Melvold (2019)
  • Følgenotat om forslag til ny forskrift om rammeplan for 5-årige faglærerutdanninger i praktiske og estetiske fag / Lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for trinn 1-13, med rammeplanutvalgets vurderinger. Oversendt Kunnskapsdepartementet 14. januar 2019

    By, Inger - Åshild, Holthe, Asle, Lie, Catrine, Sandven, Jostein, Vestad, Ingeborg Lunde, Hordvik, Mats Melvold (2019)
  • Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene

    Holthe, Asle, Aadland, Eli Kristin, Viig, Nina Grieg (2019)
  • Læreplanens fortolkningsnivåer

    Holthe, Asle, Veka, Ingfrid (2019)
  • Master i faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag. Utredning av kompetansebehov av å innføre master i faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag, og anbefaling til departementet om hvorvidt det bør innføres en master i faglærerutdanning.

    By, Inger - Åshild, Holthe, Asle, Sandven, Jostein, Vestad, Ingeborg Lunde, Hordvik, Mats Melvold (2018)
  • School lunch ‐ Children's space or teachers’ governmentality? A study of 11‐year‐olds’ experiences with and perceptions of packed lunches and lunch breaks in Norwegian primary schools

    Fossgard, Eldbjørg, Wergedahl, Hege, Bjørkkjær, Tormod, Holthe, Asle (2018)
  • Is the environment in kindergarten associated with the vegetables served and eaten? The BRA Study

    Himberg-Sundet, Anne, Kristiansen, Anne Lene, Bjelland, Mona, Moser, Thomas, Holthe, Asle, Andersen, Lene Frost, Lien, Nanna (2018)
  • Avdeling for lærarutdanning - reformer, vekst og kompetansebygging

    Holthe, Asle, Onsrud, Silje Valde, Eriksson, Stig Audun, Olsen, Eiliv, Ulstein, Håvard (2018)
  • The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fasting and postprandial serum metabolites and lipid species: Results from a randomized crossover intervention study in healthy adults

    Schmedes, Mette, Balderas, Claudia, Aadland, Eli Kristin, Jacques, Hélène, Lavigne, Charles, Graff, Ingvild Eide, Eng, Øyvin Andre Solberg, Holthe, Asle, Mellgren, Gunnar, Young, Jette Feveile, Sundekilde, Ulrik Kræmer, Liaset, Bjørn, Bertram, Hanne Christine (2018)
  • The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fecal metabolites and gut microbiome: results from a randomized crossover intervention study

    Schmedes, Mette, Brejnrod, Asker, Aadland, Eli Kristin, Kiilerich, Pia, Kristiansen, Karsten, Jacques, Hélène, Lavigne, Charles, Graff, Ingvild Eide, Eng, Øyvin Andre Solberg, Holthe, Asle, Mellgren, Gunnar, Young, Jette Feveile, Sundekilde, Ulrik Kræmer, Liaset, Bjørn, Bertram, Hanne Christine (2018)
  • Oppskriften - den skjulte læreplanen i mat og helse

    Veka, Ingfrid, Wergedahl, Hege, Holthe, Asle (2018)
  • Teoriens manglende plass i praksissamtalen

    Eide, Marianne Leikvoll, Brekke, May Britt Revheim, Holthe, Asle (2017)
  • The Effect of Schooling on Basic Cognition in Selected Nordic Countries

    Jonsson, Bert, Waling, Maria, Olavfsdottir, Anna S., Lagström, Hanna, Wergedahl, Hege, Olsson, Cecilia, Fossgard, Eldbjørg, Holthe, Asle, Talvia, Sanna, Gunnarsdottir, Ingebjorg, Hörnell, Agneta (2017)
  • Lean seafood intake reduces postprandial c-peptid and lactate concentrations in healthy adults in a randomized controlled trial with a crossover design

    Aadland, Eli Kristin, Graff, Ingvild Eide, Lavigne, Charles, Eng, Øyvin Andre Solberg, Paquette, Martine, Holthe, Asle, Mellgren, Gunnar, Madsen, Lise, Jacques, Hélène, Liaset, Bjørn (2016)
  • Frukt, grønnsaker og sjømat i skolemat - med fokus på Norge

    Bjørkkjær, Tormod, Fossgard, Eldbjørg, Holthe, Asle, Wergedahl, Hege (2016)
  • Lunsjmåltidet i barnehagen som en sosial og pedagogisk arena

    Fossgard, Eldbjørg, Holthe, Asle, Wergedahl, Hege, Aadland, Eli Kristin (2016)
  • Å transformere en global pedagogisk ide i lokale kontekster

    Grimsæth, Gerd, Hallås, Bjørg Oddrun, Holthe, Asle (2016)
  • Skolen som arena for matdanning

    Holthe, Asle, Fossgard, Eldbjørg, Wergedahl, Hege (2016)
  • Lean-seafood intake decreases urinary markers of mitochondrial lipid and energy metabolism in healthy subjects: Metabolomics results from a randomized crossover intervention study

    Schmedes, Mette, Aadland, Eli Kristin, Sundekilde, Ulrik Kræmer, Jacques, Hélène, Lavigne, Charles, Graff, Ingvild Eide, Eng, Øyvin Andre Solberg, Holthe, Asle, Mellgren, Gunnar, Young, Jette Feveile, Bertram, Hanne Christine, Liaset, Bjørn, Clausen, Morten Rahr (2016)
  • School meal provision, health, and cognitive function in a Nordic setting - The ProMeal-study: Description of methodology and the Nordic context

    Waling, Maria, Olafsdottir, Anna Sigridur, Lagström, Hanna, Wergedahl, Hege, Jonnson, Bert, Olsson, Cecilia, Fossgard, Eldbjørg, Holthe, Asle, Talvia, Sanna, Gunnarsdottir, Ingibjorg, Hörnell, Agneta (2016)
  • Lean-seafood intake reduces cardiovascular lipid risk factors in healthy subjects: results from a randomized controlled trial with a crossover design

    Aadland, Eli Kristin, Lavigne, Charles, Graff, Ingvild Eide, Eng, Øyvin Andre Solberg, Paquette, Martine, Holthe, Asle, Mellgren, Gunnar, Jacques, Hélène, Liaset, Bjørn (2015)
  • Lean seafood intake reduces cardiovascular risk factors in healthy subjects

    Aadland, Eli Kristin, Lavigne, Charles, Graff, Ingvild Eide, Eng, Øyvin, Holthe, Asle, Mellgren, Gunnar, Jacques, Hélène, Liaset, Bjørn (2015)
  • Bokanmeldelse Fjellström. C (red.)Klagandets diskurs - matforskare reflekterar.

    (2015)
  • Skolens matlandskap som arena for danning

    Holthe, Asle, Fossgard, Eldbjørg, Wergedahl, Hege (2015)
  • Bruk av uteskole i de praktisk-estetiske fagene på barnetrinnet - en casestudie

    Holthe, Asle, Hallås, Bjørg Oddrun, Styve, Eldbjørg Tveitevåg (2015)
  • Mat, kosthold og folkehelse

    Holthe, Asle, Wergedahl, Hege, Fossgard, Eldbjørg (2015)
  • Fysiske faktorers betydning for mat- og måltidstilbudet i barnehagen - en casestudie

    Aadland, Eli Kristin, Holthe, Asle, Wergedahl, Hege, Fossgard, Eldbjørg (2014)
  • Grunnleggende ferdigheter i mat og helse

    (2014)
  • Mat og måltider i barnehagen - et kartleggingsverktøy

    (2014)
  • Innspill til Ludvigsen-utvalget

    Holthe, Asle, Jensen, Inger Lise Fevang (2014)
  • Metabolomic studies on the urinary response to a diet based on either lean seafood or other protein sources

    Schmedes, Mette, Yde, Christian Clement, Aadland, Eli Kristin, Jacques, Hélène, Lavigne, Charles, Graff, Ingvild Eide, Eng, Øyvin Solberg, Holthe, Asle, Mellgren, Gunnar, Liaset, Bjørn, Bertram, Hanne C. (2014)
  • Sammenheng mellom skolemat og læring?

    Wergedahl, Hege, Holthe, Asle, Fossgard, Eldbjørg, Bjørkkjær, Tormod (2014)
  • A controlled randomized intervention study with lean seafood vs terrestrial animal proteins in healthy subjects: data on body mass and body composition

    Aadland, Eli Kristin, Graff, Ingvild Eide, Liaset, Bjørn, Mellgren, Gunnar, Lavigne, Charles, Jacques, Hélène, Holthe, Asle (2013)
  • Skolefagundersøkelsen 2011 Praktiske og estetiske fag på barnesteget i norsk grunnskole

    Espeland, Magne, Arnesen, Trond Egil, Grønsdal, Ingrid A. R., Holthe, Asle, Sømoe, Kjetil, Wergedahl, Hege, Aadland, Helga (2013)
  • Mat og måltider i skolefritidsordningen. En kvalitativ studie

    Fossgard, Eldbjørg, Holthe, Asle, Wergedahl, Hege (2013)
  • De grunnleggende ferdighetene i de praktisk-estetiske fagene

    Hallås, Bjørg Oddrun, Holthe, Asle, Vindenes, Njål, Styve, Eldbjørg Tveitevåg (2013)
  • Undersöker hur viktig lunchen är

    (2013)
  • Kantinedrift i videregående skole En kvalitativ studie

    Holthe, Asle, Fossgard, Eldbjørg, Wergedahl, Hege (2013)
  • Rammefaktorenes betydning for tilretteleggingen av opplæringen i de praktisk-estetiske fagene : en casestudie

    Holthe, Asle, Hallås, Bjørg Oddrun, Styve, Eldbjørg Tveitevåg, Vindenes, Njål (2013)
  • Mat og helse på barnetrinnet - praktisk, men ennå ikke kreativt

    Holthe, Asle, Wergedahl, Hege (2013)
  • Strukturelle og organisatoriske muligheter og begrensninger for tilrettelegging av lunsjmåltidet i barnehagen

    Aadland, Eli Kristin, Holthe, Asle, Wergedahl, Hege, Fossgard, Eldbjørg (2012)
  • Smørelunsjen i barnehagen som pedagogisk måltid - ernærings-, sosialiserings- og kunnskapsaspekter

    Fossgard, Eldbjørg, Holthe, Asle, Wergedahl, Hege, Aadland, Eli Kristin (2012)
  • Praktisk-estetiske fag og vektlegging av de fem grunnleggende ferdighetene - en casestudie

    Hallås, Bjørg Oddrun, Holthe, Asle, Vindenes, Njål, Styve, Eldbjørg Tveitevåg (2012)
  • Skolene har ikke kapasitet

    (2012)
  • De praktisk-estetiske fagene og rammefaktoreres betydning - en casestudie

    Holthe, Asle, Hallås, Bjørg Oddrun, Styve, Eldbjørg Tveitevåg, Vindenes, Njål (2012)
  • Implementering av kostholdstiltak i barnehagen

    Holthe, Asle, Wergedahl, Hege, Fossgard, Eldbjørg, Aadland, Eli Kristin (2012)
  • Hva bidrar lunsjmåltidet i barnehagen med?

    Wergedahl, Hege, Aadland, Eli Kristin, Holthe, Asle, Fossgard, Eldbjørg (2012)
  • Barnehagen i partnerskap for folkehelse

    (2011)
  • Folkehelseperspektivet i skolefaget mat og helse

    (2011)
  • Gjesteforelesning om matvaregruppen kjøtt og egg til studenter ved NUTR 150

    (2011)
  • Gjesteforelesning om matvaregruppen sjømat til studenter ved NUTR 150

    (2011)
  • Implementering av helsefremmende intervensjoner og helsefremmende politikk

    (2011)
  • Implementering av helsefremmende intervensjoner og politikk

    (2011)
  • Lønsjforskjell

    (2011)
  • Implementation of national guidelines for healthy school meals: The relationship between process and outcome

    Holthe, Asle, Larsen, Torill Marie Bogsnes, Samdal, Oddrun (2011)
  • Understanding barriers to implementing the Norwegian national guidelines for healthy school meals: a case study involving three secondary schools

    Holthe, Asle, Larsen, Torill Marie Bogsnes, Samdal, Oddrun (2011)
  • Bokanmeldelse

    Nygaard, Inger, Holthe, Asle (2011)
  • Profesjonsidentitet i folkehelsearbeid

    Wilhelmsen, Britt Unni, Holthe, Asle (2011)
  • Egen meny for barn - et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Bergen og Helse Bergen innen ernæring, kosthold og helse

    Graue, Marit, Haugstvedt, Anne, Holthe, Asle, Eidset, Susanne, Tøsdal, Kari, Ivarhus, Ida Kari (2010)
  • Evaluating the implementation of the Norwegian guidelines for healthy school meals. A case study involving three secondary schools

    (2010)
  • Evaluating the implementation of the Norwegian guidelines for healthy school meals: A case study involving three secondary schools

    (2010)
  • Fagspesifikk del for faget mat og helse i rammeplan for ny grunnskolelærerutdanning

    (2010)
  • For ambisiøse mål for skulemåltid

    (2010)
  • Jenter flinkere å smøre matpakke

    (2010)
  • Kostholdsmessige utfordringer i barnehagen

    (2010)
  • Matretter for barn og unge med spesifikke ernæringsmessige behov

    (2010)
  • Mest boller og burger

    (2010)
  • Å sikre barn en helsefremmende oppvekst

    (2010)
  • The role of physical structures in implementing the Norwegian guidelines for healthy school meals

    Holthe, Asle, Larsen, Torill Marie Bogsnes, Samdal, Oddrun (2010)
  • Måltider og fysisk aktivitet i barnehagen

    Holthe, Asle, Wilhelmsen, Britt Unni (2010)
  • Presentasjon av boken Måltider og fysisk aktivitet i barnehagen - barnehagen som arena for folkehelsearbeid

    Holthe, Asle, Wilhelmsen, Britt Unni, Torsteinson, Helene (2010)
  • Ernæringsprosjekt ved Haukeland universitetssykehus

    (2009)
  • Et aktuelt doktorandarbeid på terskelen til disputas: Mat i norske skoler

    (2009)
  • Fra sentralgitt plan til lokale planer i mat og helse

    (2009)
  • Nyheter for Ungdomstrinnet: Uke 47: Klima og kosthold

    (2009)
  • Nyheter for barnetrinnet: Uke 47: Klima og kosthold

    (2009)
  • Kartlegging og vurdering av mattilbudet i barnehagen

    Holthe, Asle, Aadland, Eli Kristin, Wergedahl, Hege, Bakke, Lene (2009)
  • De fem grunnleggende ferdighetene som forutsetning for læring

    Holthe, Asle, Wilhelmsen, Britt Unni (2009)
  • Mat og helse i skolen. En fagdidaktisk innføring

    Holthe, Asle, Wilhelmsen, Britt Unni (2009)
  • Skolekjøkken - heimkunnskap - mat og helse

    Holthe, Asle, Wilhelmsen, Britt Unni (2009)
  • Elevaktiv læring med muntlig i mat og helse

    Wilhelmsen, Britt Unni, Holthe, Asle (2009)
  • Implementation of national guidelines for school meals

    (2008)
  • Implementation of national guidelines for school meals

    (2008)
  • Mat i barnehage og skole

    (2008)
  • Redaktørens spalte

    (2008)
  • Redaktørens spalte

    (2008)
  • Retningslinjene for skolemåltidet - et slag i luften?

    (2008)
  • Spiser barne ditt rett ?

    (2008)
  • Oppskrifter Kosthold i barnehagen

    Holthe, Asle, Aadland, Eli Kristin (2008)
  • Evalueringsrapport II: Fysisk aktivitet og måltider

    Samdal, Oddrun, Haug, Ellen, Slåtten, Hilde, Larsen, Torill Marie Bogsnes, Holthe, Asle, Hasnes, Åshild, Fredbo, Rebecca, Manger, Mari Skar, Hansen, Fredrik (2008)
  • Kostholdsmessige utfordringer i barnehagen

    (2007)
  • Mat i barnehage og skole

    (2007)
  • Redaktørens spalte

    (2007)
  • Spiser barnet ditt rett ?

    (2007)
  • To undervisningskjøkken i Trondheim kommune

    (2007)
  • Mat og helse i skolen

    Holthe, Asle, Aadland, Eli Kristin (2007)
  • Å lage mat i naturen og bruke naturen som ressurs

    Holthe, Asle, Aadland, Eli Kristin (2007)
  • Fra heimkunnskap til mat og helse

    (2006)
  • Spiser barnet ditt rett ?

    (2006)
  • Spiser barnet ditt rett ?

    (2006)
  • Evalueringsrapport Fysisk aktivitet og måltider

    Samdal, Oddrun, Haug, Ellen, Hansen, Fredrik, Larsen, Torill Marie Bogsnes, Holthe, Asle, Manger, Mari Skar, Fismen, Anne-Siri (2006)
  • Evalueringsrapport fysisk aktivitet og måltider

    Samdal, Oddrun, Larsen, Torill M.B., Holthe, Asle (2006)
  • The use of problem and process oriented learning to develop social responsibility among Norwegian teacher education students

    Wilhelmsen, Britt Unni, Holthe, Asle (2006)
  • The use of problem and process oriented learning to develop social responsibility among Norwegian teacher education students

    Wilhelmsen, Britt Unni, Holthe, Asle (2006)
  • Fra heimkunnskap til kost og helse - ny læreplan på høring

    (2005)
  • Kosthold for barn i barnehagealder

    (2005)
  • Kosthold for barn i barnehagealder

    (2005)
  • Uteskole ved sjøkanten, Oksebåsen

    Erstad, Karstein, Hallås, Oddrun, Holthe, Asle, Lundhaug, Torbjørn, Aadland, Eli Kristin (2004)
  • Hva er det egentlig elevene drikker på skolen?

    Hallås, Oddrun, Holthe, Asle (2004)
  • Lay conceptions in home economics

    (2004)
  • Læreplan for grunnskolen (LP-06).Forslag til læreplan i heimkunnskap

    (2004)
  • Måltidet som konstruksjon i heimkunnskapsfaget

    (2004)
  • Måltidet som konstruksjon i heimkunnskapsfaget Vitenskapsteoretisk essay

    (2004)
  • Kokkekamp

    Holthe, Asle, Wilhelmsen, Britt Unni, Nygaard, Inger (2004)
  • "Hvis du drikker light dreper det hjerneceller og sånn..." Hverdagsforestillinger i heimkunnskap

    (2003)
  • "Hvis du drikker light dreper det jo hjerneceller og sånn..." Hverdagsforestillinger i heimkunnskap

    (2003)
  • Hva drikker elevene på skolen ?

    Holthe, Asle, Hallås, Oddrun (2003)