Cellulært stress etter hyperbar eksponering og dykking

Vi studerer ulike fenotyper av stress med søkelys på cellulære effekter reflektert i endret proteinsammensetning i kroppsvæsker etter stress som hyperbar eksponering/dykking og vi har publisert proteomiske data fra nervevev i en dyremodell for klokkedykking.

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjektperiode

Januar 2008 - Desember 2025

Prosjektsamandrag

Proteomiske- og systembiologiske endringer er i fokus og kartlegges etter ulike typer av stresseksponering. Slik kan ulike former for og typer av stress gi endring i stressrelaterte, identifiserte proteiner som igjen kan utgjøre deler av viktige cellulære signalveier. Endring i spesifikke proteiner og deres signalveisystemer i cellene er også viktige å ta hensyn til ved vevsbygging og simulering av vevsbygging innen biomedisin.

Stressproteinprofilpanel/biomarkørpanel etter ulike fenotyper av stress søkes utviklet som en mulig stresstest i ulike vev og kroppsvæsker som blod, spytt og urin med eller uten samtidig sensorregistrert søvn- og døgnrytmeprofil da dette kan påvirker grad av total stresseksponering og dermed også stressproteinprofilen som reflekterer nettopp endret og stresset cellefunksjon og aktivitet.