Produksjon av caser innen Transfusjonsmedisin (digitaliseringsprosjekt)

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Pedagogisk utviklingsarbeid

Prosjektperiode

Januar 2023 - Juni 2023

Prosjektsamandrag

Blodtypeserologiske caser har vært benyttet i undervisningen i Transfusjonsmedisin en god stund her ved Bioingeniørutdanningen ved HVL. Tilbakemeldingen fra studentene er at disse er nyttige for forståelsen av det som praktisk gjøres på laboratoriet. Det forbereder studenten på hva som møter dem ute i ekstern praksis og etter endt utdanning i fagområdet.

Med de store kullene av bioingeniørstudenter som vi får ved HVL nå og i årene fremover, må en større del av intern praksis her ved HVL gå som «tørrlab» i form caser for å få alle gjennom på den korte tiden vi har til rådighet med komprimert undervisning i emnet, det ikke krever ikke laboratoriearealer og det sparer budsjettene.

Dette prosjektet konsentrerer seg om immunhematologi og samler prøver med positiv antistoffscreening. Prøvene anonymiseres før man gjør full ABO/D-blodtyping, samt antistoff-screener og identifiserer hvilke allo-antistoffer som er dannet. Det tas bilder av resultatene fra analysene. Resultatene settes inn i en fiktiv case, der studentene selv må gradere reaksjonene i tilhørende arbeidsark og sette dette sammen med resultater fra utvidere forlik og fenotyping slik at de trygt kan gi pasienten blod.

Metode

Digitalisering av blodtypeserologiske undersøkelser til bruk i undervisning