Pedagogisk ledelse av bevisstgjøring om kulturelt mangfold og inkludering i barnehagen

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Utviklingsarbeid

Prosjektperiode

Februar 2023 - Januar 2026

Prosjektsamandrag

FOU-prosjektet fokuserer på pedagogisk ledelse av bevisstgjøringsprosesser i personalgruppen om kulturelt mangfold og inkludering i barnehagen.

Fokuset er valgt på bakgrunn av at økt migrasjon i Norge medfører et større språklig, religiøst og kulturelt mangfold blant barn, foresatte og ansatte i barnehagen enn tidligere. I 2021 viser statistikken at det var 51842 barn i aldere 1-5 år med minoritetsspråklig bakgrunn, og 59640 barn i alderen 1-5 år med innvandrerbakgrunn i Norske barnehager (SSB, 2022). Den globale flyktningsituasjonen tilsier at andelen barn med minoritetsspråklig og/eller innvandrerbakgrunn vil fortsette å øke. Dette aktualiserer behovet for å belyse sentrale aspekter ved pedagogisk ledelse som bidrar til å verdsette og fremme mangfold og inkludering i barnehagen. Sett i lys av rammeplan for barnehagens føringer for styreres og pedagogiske lederes ansvar og roller (Kunnskapsdepartementet, 2017, s. 16), er det relevant å undersøke hva nevnte yrkesgrupper fremhever som sentralt i pedagogisk ledelse som fremmer personalets kompetanse om kulturelt mangfold og inkludering i barnehagen.

Det foreligger mye forskningsbasert kunnskap som retter oppmerksomheten mot betydningen av barnehagelæreres og personalets verdier, handlinger og tilnærming til kulturelt mangfold (Andersen et al., 2012; Otterstad & Andersen, 2012; Zachrisen, 2015; Zachrisen, 2020; Sand, 2020). Flere har dokumentert behovet for kompetanseheving i barnehagen på dette området, og det fremheves at personalets pedagogiske og didaktiske tilnærming i for stor grad avhenger av om de har et tilstedeværende kulturelt mangfold blant barn, foresatte og ansatte (Andersen et al., 2012; Sand, 2020).

På bakgrunn av dette har studien følgende forskningsspørsmål:

Hva kjennetegner styreres og pedagogiske lederes oppfatninger om pedagogisk ledelse som fremmer personalets bevissthet om kulturelt mangfold og inkludering i barnehagen?

Prosjektets overordnede mål er å bidra til videre kunnskapsutvikling om pedagogisk ledelse som kan bidra til å øke personalets bevissthet om kulturelt mangfold og inkludering i personalgruppen.

Et sentralt delmål er å anvende den forskningsbaserte kunnskapen som grunnlag for videreutvikling av egen undervisningspraksis i barnehagelærerutdanningen.  

Det overordnede teoriperspektivet i studien er et kulturhistorisk og sosiokulturelt perspektiv som vektlegger at menneskers utvikling, læring og meningsdanning må beskrives og forstås i sammenheng med den relasjonelle, språklige, sosiale og kulturelle konteksten som omgir dem (Hedegaard, 2008; Hedegaard, 2013).  Prosjektet vil i tillegg hente inspirasjon fra Bourdieus (1997; 1999) tenkning om betydningen av kritisk bevissthet om makt, posisjoner og kapital i sosiale felt som f.eks. barnehagen. Det vil videre være relevant å analysere resultatene i lys av fag- og forskningslitteratur som omhandler både barnehagestyreres og pedagogiske lederes pedagogiske ledelse av barnehagen som lærende organisasjon (Børhaug et al., 2018; Gotvassli, 2019; 2020; Alvestad og Gjems, 2021; Tholin, 2022; Wadel, 2023).  

Metode

Prosjektet vil ha kvalitativ tilnærming og ha form som case-studier i ca. åtte praksisbarnehager tilknyttet 3. studieår i barnehagelærerutdanningen. Kvalitativ tilnærming og case-studium er valgt fordi dette anses som velegnet når intensjonen er å utforske menneskers erfaringer og meninger i forhold til det sosiale og kulturelle fenomenet som undersøkes (Malterud, 2012; Svartdal, 2011; Befring, 2010). Prosjektet vil bli gjennomført i samarbeid med 3. årsstudenter, styrere og pedagogiske ledere i praksisbarnehager tilknyttet en fordypning i barnehagelærerutdanningen. I forbindelse med praksisperioden vil studentene få tilbud om å delta i FOU-prosjektet som aktive medforskere. På grunnlag av informert samtykke fra styrer og pedagogisk leder i praksisbarnehagen, vil studentene gjennomføre kvalitative gruppeintervju med styrer og en pedagogisk leder i praksisbarnehagen. De vil videre få mulighet til å gjennomføre en kvalitativ analyse av egne gruppeintervju. Gruppeintervjuene vil deretter bli analysert av meg og medforskere som inviteres med i prosjektet. Både studentenes og forskergruppens analyser vil inngå i en samlet analyse som studentene vil bli invitert med på. Studentenes gruppeintervjuer vil ellers fungere som en integrert kartleggingsmetode i etableringsfasen av et avgrenset pedagogisk utviklingsarbeid om kulturelt mangfold i praksisbarnehagene.