Helhet og medvirkning for unge med sammensatte helseutfordringer

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Bidragsprosjekt

Faglig utviklingsarbeid

Prosjektperiode

Januar 2025 - Juni 2026

Prosjektsamandrag

 

Tittel: Medvirkning for unge med sammensatte helseutfordringer

Prosjektleder: Heine Tønnesen Vestvik, HVL

Veileder: Professor Oscar Tranevåg, HVL

Bakgrunn: Prosjektet fokuserer på ungdom med sammensatte helseutfordringer som mottar behandling fra FACT Ung-team. Det er behov for bedre koordinerte og helhetlige tjenester for denne gruppen.

Hovedmål: Utvikle en empirisk-teoretisk modell for helsefremmende prosesser ved brukermedvirkning og helhetlige, koordinerte tjenester.

Delmål:

  1. Undersøke betydningen av brukermedvirkning for ungdom med sammensatte helseutfordringer og deres helsebringende prosesser
  2. Utforske hvordan helhetlige og koordinerte tjenester påvirker helsefremmende prosesser.
  3. Kartlegge profesjonelle tjenesteutøveres perspektiver på helsefremmende prosesser. (mulig gjennomført) 

Metode: Kvalitative, semi-strukturerte intervjuer og ikke-deltakende observasjoner, analysert gjennom fenomenologisk hermeneutisk metode.

Forventet nytteverdi: Bidra til bedre forståelse og forbedring av helsefremmende prosesser for ungdom med sammensatte helseutfordringer gjennom brukermedvirkning og koordinerte tjenester.

 

Metode

 

Metode:

  1. Datainnsamling:

    • Intervjuer: Kvalitative, semi-strukturerte intervjuer med ungdommer og helsearbeidere. Hvert intervju varer mellom 60-90 minutter.
    • Observasjoner: Ikke-deltakende observasjoner av samspillet mellom brukere og behandlere under kartlegging og oppfølgingssamtaler.
  2. Analyse:

    • Fenomenologisk hermeneutisk metode: Bruk av Lindseth og Norbergs metode som inkluderer naiv lesning, strukturell analyse, og utvikling av en helhetlig forståelse av transkribert intervjutekst og observasjonsnotater.
  3. Brukermedvirkning:

    • Utvikling av verktøy: Intervjuguide og observasjonsguide utvikles i samarbeid med Ungdomsrådet i Helse Fonna, som består av ungdommer med sammensatte helseutfordringer.

Denne metoden hjelper forskerne å få en dypere forståelse av ungdommenes og helsearbeidernes opplevelser og perspektiver, noe som er viktig for å utvikle bedre helsetjenester.