Norsk radiospråks historie

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Grunnforsking

Prosjektperiode

November 2016 - Januar 2018

Prosjektsamandrag

Utforskningen av norsk radiohistorie er en uløselig del av norsk språkhistorie på 1900-tallet. Samspillet mellom NRK som normleverandør og NRK som formidler av forandringer i samfunnets språknormer gir oss viktig kunnskap om hvordan språknormer dannes og reforhandles i offentligheten. Prosjektet tar for seg ulike sider ved språket i NRK radio mellom 1927 og 1996.

Det er i hovedsak tre datasett fra NRK som er utforsket: 1) Regional radio: Radioprogram laget i Nordland om lokale forhold. 2) Barneprogram på dialekt 3) Middagsstunden.

Til sammen gir disse datasettene et rikt bilde av hvordan språket i NRK radio artet seg i løpet av 1900-tallet. Hovedfokus ligger på bruken av standardtalemål og dialekt, og hvordan dialektbruken økte i løpet av århundret. I tillegg har to språktrekk blitt analysert for seg: Bruken av gammel og ny tellemåte etter innføringen av ny tellemåte i 1951, og overgangen fra De til du som vanlig tiltaleform i intervjuer.

Under utgivelse:

"Radio og fjernsyn: Muntlige medier" - delkapittel i  B. Mæhlum (red.) Praksis - bind IV i H. Sandøy og A. Nesse (red.) Norsk språkhistorie

Kallemann and Amandus: "The use of dialect in children's programmes on early Norwegian radio"

"Et radiofenomen i barnetimen: Sverre Erichsen som Kallemann og Amandus"