Prosjektgruppe for co-produksjon/brukerinvolvering i helse- og sosialfag utdanningene i Sogn og Fjordane
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet
Prosjekttype
Faglig utviklingsarbeid
Prosjektperiode
Mai 2017 - Mai 2018
Prosjektsamandrag
Prosjektgruppen vil fokusere på co-produksjon/brukerinvolvering i utdanningen. Co-produksjon vil si at brukere og profesjonelle går sammen om å utvikle og levere offentlige tjenester. Prosjektgruppen består av medlemmer med pårørende og brukererfaring, ansatte fra ulike utdanninger og det lokale helseforetaket.
Prosjektgruppen møtes en gang annenhver måned. Møtene veksler mellom Sogndal og Førde og det legges til rette for Skype-deltakelse. Prosjektgruppearbeidet kobles på helhetlige strategier for utdanningene gjennom rapportering til møtet for programansvarlige på Institutt for barnevern, sosialt arbeid og vernepleie. Programansvarlig for sykepleierutdanningen ble invitert til disse møtene. Referat og informasjon om prosjektet er lagret i fellesrommet for tilsette og er tilgjengelig for alle ansatte og ledere i helse- og sosialfag utdanningene.
Mandat:
Hovedmålet med prosjektarbeidet er å styrke en felles retning hvor opprettholdelse og økt brukerinvolvering i utdanningene blir prioritert og kvalitetssikret. I tillegg til koordinering og dokumentering, vil prosjektgruppeleder sitt hovedanliggende være å 1. Legge til rette for dialog om det som fungerer i dag, tilgjengelige ressurser og forbedrings/innovasjonspotensiale og 2. Bidra til styrking av handlingsinitiativ som fremmer hovedmålet.
Målet med prosjektet er å sikre et mangfoldig repertoar av brukerinvolvering i utdanningene. Vi ønsker å bruke co-produserte undervisningsformer på en målrettet måte som bidrar kvalitativt til studentenes læring. Brukerinvolveringen må kobles på læringsutbyttene i utdanningene. Vi ønsker å etablere en ressursbank med personer med ulik brukererfaring som kan bidra i undervisning.
Prosjektgruppa vil lage en langsiktig, helhetlig og pedagogisk strategiplatform for co-produksjon/brukerinvolvering i helse- og sosialfag utdanningene ved Campus Førde og Campus Sogndal.
Det vil også bli laget et mentor-programforslag til strategiplattformen. Med bakgrunn i erfaringer som er gjort i samarbeid med tilretteleggere med brukererfaring ved IBSV, vil det bli utarbeidet et forslag til et mentor-program fra ‘bruker’ til ‘bruker’. Vi ønsker å videreføre og utvikle en mentor-praksis for å sikre en styrking av erfaringsperspektivene og å legge til rette for trygg integrert (mellom teori- og erfaringsperspektivene) kompetanseformidling. Vi sikter på å etablere en praksis som kan gå i arv, hvor inkludering, rotfesting, kompetanseheving og styrking av nåværende og fremtidige brukere i HVL er en prioritet.
I denne prosjektperioden vil fokuset ligge på å få etablert et lokalt samarbeid. Ønsket er å skape et bærende fundament får så å invitere til regionalt samarbeid i HVL. Vi avslutter prosjektperioden med å invitere Campus Bergen og Stord/Haugesund til et seminar hvor vi presenterer erfaringer. Her vil også andre samarbeidspartnere bli invitert for gi inspirasjon til fortsettelse og utvidelse av prosjektet.