Fremming av internasjonalt perspektiv i sykepleie gjennom praksismodellen «tospann»
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet
Prosjekttype
Anvendt forskning
Prosjektperiode
Mai 2019 - August 2020
Prosjektsamandrag
Bakgrunn
I den nye rammeplanen for sykepleieutdanningen som trer i kraft fra og med 1.juli – er det tilkommet ett krav om at studenten skal kjenne til sykepleieutøvelse i et internasjonalt perspektiv (Kunnskapsdepartmentet, 2019). Internasjonalisering er ikke noe nytt i sykepleie utdanningen, men har i stor grad vert forbehold den andelen av studenter som har reist på utvekslingsprogram. Denne delen av studentene har ved HVL campus Haugesund utgjort 20-25% (tall fra 2015) av studentene, da har høyskolen ligget på topp med antall studenter som reiser på utveksling (Heiberg, 2015). Studenter som reiser på utveksling kan fortelle at det internasjonale perspektivet utvider deres personlige og profesjonelle kompetanse og gir økt språkkompetanse (Myhre, 2010). Etter at den nye rammeplanen har trådd i kraft er ikke internasjonalisering forbehold de som reiser ut, men det er et krav som skal gjelde alle studentene, også de som blir hjemme. Internasjonalisering blir forbundet med å reise på utveksling, men begrepet rommer flere aspekter enn dette. Lidal og Johnsen (2017) bruker Jane Knight (2003) sin definisjon på internasjonalisering som sier at internasjonalisering er «Prosessen med å integrere en internasjonal, interkulturell eller global dimensjon i formålet, funksjonene eller gjennomføring av høyere utdanning». Lidal og Johnsen (2017) viser til internasjonalisering hjemme for ikke-mobiliestudenter som en del av internasjonaliseringen i høyere utdanning. Årsaken til at man ønsker at studentene får internasjonalisering blir belyst i stortingsmeldinga Kultur for kvalitet i utdanningen (Kunnskapsdepartementet, 2017).
Hensikten og problemstilling
Kan implementering av en tospann modell – bestående av norsk og internasjonalstudent gi studentene et internasjonalperspektiv etter kravet fra den nye rammeplanen for sykepleieutdanningen?
Hensikten med studien er å undersøke om man kan møte kravene til å gi studentene ett internasjonalt perspektiv hjemme gjennom «to spann» modellen i praksis der studentparet består av en hjemmehørende student og en internasjonal student. Tospannmodellen er en praksismodell som har benevningen peer-learning på engelsk. Dette vil si at to studenter går sammen gjennom praksis og samarbeider. Boud. Cohen og Sampson (2001) definerer Peer leaning slik: «Students leaning from and with each other in both formal and informal ways. The emphasis is on the learning process, including the emotional support that learners offer each other, as much as the learning task itself”.
Hensikten med denne studien har to delmål. Først av alt vil vi undersøke studentene sin erfaring med å gå i internasjonalt tospann. Trives de med denne læringsmodellen og får de dekket læringsutbyttene som ventet i praksis? Det andre delmålet fokuserer på internasjonalisering ved å undersøke om hvordan studentene opplever å ta del i den andres kultur gjennom samarbeidet. Hvordan påvirker tospann modellen språklige ferdigheter og kunnskap om sykepleie i et internasjonal perspektiv.
Metode
Metode
For å undersøke studentene sine erfaringer ved å bruke å modellen vil vi benytte ett spørreskjema for å samle både kvantitative og kvalitative data. . Vi vil spør om studenten er hjemmehørende ved institutisjonen eller er på utveksling. Deler av spørreskjeamet er en modifisert utgave av tidligere spørreskjema produsert for en tidligere studie der Ugland Vae, Kvalevaag og Löfmark (2017) undersøkte sykepleiestudenter sine opplevelse av praksismodellen. Studentene som gikk i tospann her var norske studenter fra samme institusjon. Spørreskjemaet består av 15spørsmål, åpne og lukkede som fokuserer på språklig utvikling av engelsk faglig språk, innsyn i sykepleie i annet land, ett globalt perspektiv på sykepleie. Teksten som blir generert i de åpne spørsmålene vil bli analysert gjennom hermeneutisk tekstfortolkning ref Malterud (2017). Dette er samme metode som ble brukt i studien til (Ugland Vae et. Al.2017) hvor vi har hentet inspirasjon til å gjennomføre denne studien. Kvantiative data vil bli analysert ved hjelp av analyseverktøyet SPSS. Data vil samles inn ved bruk av Quest Back.
Utvalget i studien vil være norske og internasjonale studenter som gjennomfører sykehjemspraksis med to spannmodellen i praksisperiode to til praksisperiode seks ved HVL campus Haugesund og HVL campus Stord.
Studentene som skal gå i to spann vil bli spørt om deltagelse i studien når de er ferdig med sluttevalueringen. Deltakelsen innebærer å fylle ut spørreskjemaet bestående av tre deler.