
Milliontildelinger til videreutdanning i bransjeprogrammer
Regjeringen har delt ut midler til videreutdanningsprogram for fire bransjer. HVL har fått midler til to av programmer, Maritim næring og Innovasjon og gjenvinning.
Programmet Kompetanseløft og omstilling innen maritim næring har fått tildelt 4,2 millioner til utvikling av kurs for bransjen.
I utlysningen ble det forutsatt at tilbudene skal treffe behovene til arbeidsgiveren og de skal ansatte skal kunne kombinere kompetanseheving med jobb.
De to programmene skal tilby videreutdanning med 30 studiepoeng hver.
4,2 millioner til kompetanseløft og omstilling i maritim næring
Instituttleder for maritime studium, Johanne Marie Trovåg, sier at det maritime bransjeprogrammet er viktig for maritim næring og for å sikre et oppdatert tilbud av aktuell kompetanse.
– Vårt tilbud er utarbeidet på bakgrunn av dialog med næringen om hva de trenger. Det betyr at det vi skal levere de neste årene er en kombinasjon av nye emner og emner vi har gjennomført tidligere, men som fortsatt er svært etterspurt, sier hun.
Hun håper bransjeprogrammet kan fortsette etter den treårsperioden som er avtalt i denne omgang.
Samarbeidspartnere er Østensjø Rederi, Deep Wind Offshore og Maritim Forum.
Viktig for bransjen
Rekrutteringsansvarlig i Østensjø Rederi, Jorunn Henriksen, er fornøyd med avtalen med HVL.
– Det er viktig for oss at våre ansatte får kompetanseheving, og spesielt nå med tanke på grønt skifte.
Vi er veldig glade for at vi har et så tett og godt samarbeid med HVL, og at de lytter til hva vi anser som nødvendig kunnskap. At det tilrettelegges for at også fagskoleutdannede kan heve sin kunnskap via HVL sitt tilbud er avgjørende for oss, sier Henriksen.
Prosjektdirektør i Deep Wind Offshore, Kjetil Jacobsen, mener kompetansen innen ingeniør- og det maritime fagfeltet er svært relevant for næringen.
Rådgiver ved Institutt for maritime studium, Kristoffer F. Sortland sammen med Prosjektdirektør i Deep Wind Offshore, Kjetil Jacobsen.
– Dette er gode nyheter og viser at HVL tar innspill rundt kompetansebehov i næringen på alvor. Høgskolen har sterke kompetansemiljøer innen ingeniør- og maritime studier. Å rette dette mot grønn omstilling og nye markeder som havvind, er svært relevant for oss og viktig i oppbyggingen av et hjemmemarked. Vi ser frem til videre godt samarbeid for å sikre relevant kompetanse og fremtidig arbeidskraft, sier Jacobsen.
Nærmere to millioner til program for gjenvinningsbransjen
Institutt for økonomi og administrasjon ved Fakultet for økonomi og samfunnsfag fikk 1,97 millioner til bransjeprogram som inkluderer kurspakken Digital kompetanse for renovasjons- og gjenvinningsbransjen.
Instituttleder Tone Merete Brekke er svært glad for at søknaden "Innovasjon og bærekraft i gjenvinningsbransjen" fikk en tildeling på nesten 2 millioner kroner gjennom bransjeprogramtildelingen.
- Dette vil gi oss en mulighet til å bistå med kompetanseheving for tilsatte i avfall- og gjenvinningsbransjen kostnadsfritt for deltakerne. Vi ser på dette som en anerkjennelse av de kompetansehevingstiltakene vi tidligere har utviklet og gjennomført i tett samarbeid med Avfall Norge og UiB og som vil danne grunnlaget for leveransene også i dette prosjektet, sier hun.
Digitalisering i gjenvinningsbransjen
Fagrådgiver i Avfall Norge, Håkon Bratland, ser at den digitale omstillingen, også i avfallsbransjen, krever økt kompetanse.
– Dette tilbudet er veldig viktig for avfalls- og gjenvinningsbransjen. Det vil bidra til å heve kompetansen for alle våre medlemmer og legge til rette for å møte den enorme omstillingen, og mulighetene som kommer med digitalisering som nå skjer i samfunnet vårt. Studiet er utviklet i samarbeid med Avfall Norge og flere av våre medlemmer har deltatt aktivt i utvelgelsen av tema. Det at studiet nå blir gratis å delta på er veldig gledelig så nå er det bare å melde seg på for å heve sin kompetanse, sier han.
Samarbeid med Fagskolen Vestland
Fakultet for ingeniør- og naturvitskap har et faglig samarbeid med Fagskolen Vestland der HVL bidrar med ressurser for å utvikle fagene innen bransjeprogrammet Grønn omstilling i byggebransjen.
Fagskolen fikk rundt 3,1 millioner til dette programmet, der HVL-ansatte fra Institutt for byggfag er deltar i fagråd som har utviklet studieplanen i dette programmet, HVL utvikler undervisningsmateriell, og fagskolen vurderer i tillegg å bruke lærerkompetanse fra HVL.
Fagområdene HVL bidrar med i dette programmet er livsløpsplanlegging, sirkulærøkonomi, ombruk og energieffektivisering.
Kontaktpersoner for samarbeidet med Fagskolen Vestland: