Nye kurs til et arbeidsliv i omstilling

Høgskolen på Vestlandet går nå i gang med å utvikle fleksible etter- og videreutdanningstilbud for bedrifter i reiselivsnæringen og maritim sektor. Aktuelle tema er opplevelsesutvikling, grønn skipsfart og digitalt havbruk.

I slutten av mai delte regjeringen ut midler til bransjeprogrammene og til videreutdanningstilbud i digital kompetanse. Om lag 5 millioner av disse midlene går til Høgskolen på Vestlandet og utvikling av fleksible etter- og videreutdanninger for næringslivet.

– I mange år har høgskolen utviklet ny kunnskap i tett dialog med omverden. Å lytte, forstå og omsette arbeidslivets kompetansebehov inn i fleksible utdanningstilbud er en viktig del av samfunnsoppdraget vårt. Disse tildelingene viser at våre fagmiljø vil bidra med ny kunnskap til et norsk næringsliv i omstilling, sier prorektor for samhandling Liv Reidun Grimstvedt.

Korte kurs som bedriftene trenger

– I bransjeprogrammene samarbeider partene om å lage kortvarige kurs som kan tas i kombinasjon med jobb og som er skreddersydd til det bedrifter og ansatte etterspør, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en pressemelding.

Bransjeprogrammene har i 2020 bidratt til at mange som mistet jobben som følge av koronapandemien kunne bruke tiden til å få nødvendig kompetansepåfyll. Slik blir flere arbeidstakere bedre rustet til å møte et arbeidsliv i omstilling.

Behov for økt kompetanse innen grønn skipsfart

Den maritime næringen står overfor en omfattende omstilling til en fremtid med digitalisering og krav til mer effektiv energibruk og reduserte klimagassutslipp. En viktig forutsetning for fremveksten av en digital, grønn maritim og marin næring i Norge vil være tilgang på riktig og tilstrekkelig kompetanse tilpasset ny teknologi og nye operasjonsmønstre. Rederiene og den maritime industrien, så vel som sjøfolkene og andre arbeidstakere i maritim næring, har behov for å øke sin kompetanse blant annet innen ny teknologi og grønn skipsfart.

Under paraplyen av det nasjonale prosjektet Markom2020 har Høgskolen på Vestlandet fått tildelt midler i det nye bransjeprogrammet for maritim sektor som Kompetanse Norge nylig lanserte.

Søknaden var et samarbeidsprosjekt mellom syv virksomheter i maritim og marin næring og tolv utdanningsinstitusjoner, der institusjonene har samlet Norges spisskompetanse innen aktuelle kompetanseområder til et felles koordinert tilbud ut fra næringens behov.

Høgskolen på Vestlandet har fått tildelt 1.030.000 kroner og vil tilby fleksible og studiepoenggivende kurs i «Hvordan ivareta sikker drift ved grønn omstilling», «Innføring i hydrogenteknologi», «Moderne skipsdesign for grønn omstilling» og «Hydrogenteknologi».

Kompetanseutvikling for en sunn og bærekraftig reiselivsnæring

Også reiselivsnæringen i Norge har møtt utfordringer i fjor som ingen hadde forutsett. Ifølge tal fra NHO Reiseliv har norske reiselivsbedrifter i gjennomsnitt permittert over halvparten av sine ansatte. En viktig forutsetning for å beholde og stimulere veksten av en sunn og bærekraftig reiselivsnæring vil være tilgang på relevant og god kompetanse.

Høgskolen på Vestlandet har fått tildelt rundt 800.000 kroner til to kurs som skal dekke kompetansebehovet innenfor temaene opplevelsesnæring, lokal verdiskaping og bærekraftig reiseliv. Kursene er fleksible og nettbaserte, skal gi 7,5 studiepoeng hver og blir avholdt på engelsk.

Målgruppen er ansatte, permitterte og arbeidsledige i reiselivsbransjen som trenger påfyll og vil videreutdanne seg og lære seg nye verktøy og metoder, både innen produktutvikling, det vil si tematisert opplevelsesutvikling og storytelling, og innen grønn destinasjonsutvikling.

Digitalt kompetanseløft til havbruksnæringen

I midten av mai delte regjeringen ut 34,5 millioner kroner til videreutdanningstilbud i digital kompetanse i samarbeid med lokale bedrifter. Tildelingen er et av flere viktige tiltak under regjeringens kompetansereform «Lære heile livet», og det er Kompetanse Norge som har fordelt pengene på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Høgskolen på Vestlandet fikk tildelt 2,9 millioner kroner til prosjektet «Blå åker» som skal styrke den økonomiske og digitale kompetansen til havbruksnæringen i Ryfylkeregionen.

Prosjektet er et samarbeid mellom Høgskolen på Vestlandet som prosjektleder og kunnskap- og kompetanseleverandør, Ryfylke IKS ved MOR-prosjektet som promotor for kompetanseheving i Ryfylkeregionen samt havbruksaktørene Grieg Seafood ASA, Bremnes Seashore AS og Sterling White Halibut AS som alle har lokaliteter og aktivitet i Ryfylkeregionen.

I løpet av perioden 2021–2023 skal partene utvikle og pilotere fire frittstående emner på 15 studiepoeng som skal gi et påfyll innen økonomisk og administrativ kunnskap samt ferdigheter og kompetanse innenfor en digital ramme.