Skal samarbeide om å styrke rehabiliteringsarbeidet i Øst- Afrika – behovet er enormt
Høgskulen på Vestlandet har fått EU-midler til prosjektet AfroRehab 2030, som skal styrke høyere utdanning og forskning innen rehabilitering i Øst- Afrika.
Graziella Van den Bergh ved Institutt for helse og funksjon, seksjon for global helse og rehabilitering, er prosjektleder. Hun er veldig glad for tildelingen.
– Det blir svært viktig å kunne tilby utdanning innen rehabilitering på masternivå i de sørlige delene av Afrika, spesielt nå som studenter fra lav-inntektsland må betale skolepenger nesten overalt om de ønsker å ta høyere utdanning, også i Norge, sier hun.
Van den Bergh forteller at det er et stort og økende behov for rehabilitering i Afrika. Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon har 1 av 5, eller rundt 210 millioner personer i Afrika behov for rehabilitering.
Det er flere grunner til dette. Det er for eksempel fortsatt mangelfull savangerskaps- og fødselsomsorg, mange arbeidsulykker og trafikkulykker, og mange trenger rehabilitering på grunn av infeksjonssykdommer som malaria, hiv eller tuberkulose. Stadig flere får også kroniske sykdommer, som diabetes, og befolkningen blir eldre, noe som også øker behovet for rehabilitering.
Skal opprette master i Tanzania og Kenya
Prosjektet heter “AfroRehab 2030: Building Master programs in Rehabilitation in Tanzania and Kenya”, og fikk nylig ni millioner kroner i EU- midler. Tildelingen er en del av Erasmus+ programmet «Capacity Building in Higher Education». Det er første gang HVL får en tildeling i dette programmet, som det er stor konkurranse om.
HVL koordinerer prosjektet, som er et samarbeid mellom to europeiske og fire afrikanske universiteter. To universiteter i Tanzania: Kilimanjaro Christian Medical University College og Muhimbili University of Health and Allied Sciences, og to i Kenya: Moi University og Jomo Kenyatta University. Den europeiske partneren er Arcada University for Applied Sciences i Helsingfors.
I løpet av det treårige prosjektet skal det utvikles en digital utdanningsplattform, samt opprettes ett masterprogram i Tanzania og ett i Kenya. Masterprogrammene skal være tverrfaglige, og vil gi opplæring av kvalifiserte lærere innen fysioterapi, ergoterapi, logopedi, audiologi og optometri, samt lærere for ortopediingeniører (protesemaker) i regionen.
Masternivået vil sikre nye bachelorprogrammer og rekruttering til PhD
De nye masterprogrammene som vil starte opp i Tanzania og i Kenya, vil bidra til at det kan etableres nye bachelorprogrammer i de ulike rehabiliteringsprofesjonene, noe som sårt trengs.
I Tanzania for eksempel, med en befolkning på 60 millioner, anslår Helsedepartementet at det per juli 2024 er noen hundretalls fysioterapeuter, ortopediteknikere og ergoterapeuter til sammen, og 6 logopeder og audiologer.
- Det er enorm mangel på helsepersonell knyttet til rehabilitering i Afrika, og de fleste av de som jobber med rehabilitering i dag, har utdanning som er på lavere nivå enn bachelorgrad, sier Van den Bergh.
Økt kompetanse i hele regionen
De tverrfaglige masterprogrammene vil ha spesialisering innenfor de enkelte profesjonene, studentaktiv læring, praksisopphold i offentlig og privat sektor og forskningsaktivitet.
Programmene vil være de første av sitt slag i Afrika sør for Sahara, og etablere en «hub» med utdannings-, tjeneste- og forskningssentre og nettverk innenfor rehabilitering i regionen.
- Partneruniversitetene er valgt fordi de utfyller hverandre når det gjelder kompetanse innen rehabilitering, samt at deres geografiske spredning vil bidra til å sikre studentrekruttering og fordeling av rehabiliteringspersonell mellom by og land, slik at flere får tilgang til tjenestene på lang sikt, seier Van den Bergh.
- Studenter fra andre land i Afrika vil også komme dit og ta utdanning, så dette vil bygge kompetanse i hele regionen, legger hun til.
Svært lærerikt samarbeid
Van den Bergh påpeker at dette også vil gi oss mye kunnskap om globale helse og utdanningsspørsmål som er svært nyttig.
– Vi kjenner godt til universitetene i Tanzania fra før, og det blir kjekt og veldig spennende å samarbeide med svært dyktige kollegaer i Tanzania og Kenya, men også deres nettverk i Malawi og Sør-Afrika, sier Van den Bergh.
For Norge og Finland, de europeiske partnerne, vil samarbeidet bidra til kompetansebygging innen global helse gjennom utveksling og samproduksjon av studiemateriell, internasjonal personell- og studentutveksling, og ikke minst forskningssamarbeid og felles veiledning av master og PhD studenter innen rehabilitering.