Volker Stolz har fått professoropprykk

Fra den minste dings i smart-hjem, til koden som regner ut din skatt i skyen, eller autopiloten i din nye el-bil: Fagområdet som Volker Stolz forsker på, vil påvirke folk flest etter hvert. Nå har han fått professoropprykk.

Hva forsker du på? 

– Min hovedinteresse er programmeringsspråk og testing av programvare. Jeg utvikler nye verktøy som hjelper utviklerne å bli mer produktive. Det vil si at de kan utvikle raskere og tryggere, med mindre antall feil i koden. Som brukere opplever vi dette ved å ha mindre antall crasher i mobilapplikasjoner, websider og andre programvarer vi bruker. Så det er fortsatt rom for forbedringer, for å si det sånn!

Hvordan startet forskerkarrieren din?

– I 2001 fikk jeg tilbud om stipendiatstillingen i informatikk hos RWTH Aachen i Tyskland rett etter siste muntlige diplomeksamen, noe som var ganske overraskende for meg. Forskningsområdet jeg begynte i var ganske aktivt på den tiden, med forskere fra NASA og store IKT-selskaper. Det var et godt bevis for at det var en sikker og relevant forskningsretning — og det er det fortsatt. Etter doktorgraden har jeg jobbet hos United Nations University International Institute for Software Engineering i Macao i tre og halvt år, før jeg flyttet “tilbake”, først til Oslo og etterpå til Bergen, litt nærmere til hjemmet. Flere av mine med-stipendiater og kolleger jobber jeg fortsatt sammen med.

Kan du trekke fram ett eller flere forskingsprosjekt som du jobber med nå?

– I det siste har jeg jobbet i EU Horizon 2020 forskningsprosjektet “COEMS”.  Sammen med flere europeiske partnere har vi utviklet en ny måte å teste og observere programvare på moderne flerkjernprosessorer som nå tas i bruk i pålitelige systemer for styring av jernbanesignaler og i luftfart. Det hjelper med å oppdage feil under utviklingsprosessen, og kan gjøre det enklere og rimeligere å få slike systemer sertifisert før de blir tillat til bruk.

Dersom du fikk uavgrenset med tid og midler – hva ville du ha forsket på da?

– Med mer tid og midler hadde jeg sikkert hatt lyst å jobbe samen med flere studenter og stipendiater på akkurat dette området. Programvare er jo ganske viktig, fra den minste dings i smart-hjem, til koden som regner ut din skatt i skyen, eller autopiloten i din nye el-bil! Jeg synes at bedre verktøy til utvikling og testing av programvare er ett av det viktigste virkemidlene vi har for å få systemer vi kan stole på. Og utvikling av gode verktøy, ikke bare en prototyp, tar mye tid.

– En annen viktig ting er å utvikle teknologier slik at vi kan bruke våre smarte ting og data de produserer selv, uten å selge all data fra privatliv til de store selskapene. Det handler om å utvikle et (programmerings)språk slik at vi kan koble sammen data som våre systemer produserer.

– Dessuten trenger vi flinke folk som driver med slik ting i framtiden, gjerne også i en bedrift! Det er gøy å følge med utviklingen av unge forskere som i løpet av utdanningen sin publiserer egne oppdagelser, og etterpå blir lærere eller tar teknologiene vi har forsket på i bruk i bedrifter. Selv om våre forskningsartikler kanskje bare leses av fagfolk,  kommer ting vi forsker på til å påvirke folk flest etter hvert. Men god veiledning er også ganske tidkrevende, avslutter Volker. 

Vi gratulerer med professoropprykket!

Les om HVL sine forskningsgrupper knyttet til IKT og datateknologi