Elisabeth Straume Haugland 28.5.25

Elisabeth Straume Hauland disputerer 28. mai for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen «Physical activity, fundamental motor skills, and physical fitness in preschool children: Associations and effectiveness of the Active Learning Norwegian Preschool(er)s Study».

Fysisk aktivitet er sentralt for å opprettholde god helse gjennom livsløpet. Spesielt viktige er de første leveårene, der barn trenger rike og varierte aktivitetsopplevelser for å skape gode vaner tilknyttet det å bevege seg.

Forskning har vist at barn tilbringer for lite tid i fysisk aktivitet, og dette kan få videre følger for andre utviklingsområder, slik som motoriske ferdigheter og fysisk form. Ettersom barns aktivitetsnivå reduseres fra de starter på skolen, forsterkes behovet for tidlig intervensjon der målet er å øke/forbedre fysisk aktivitetsnivå, motoriske ferdigheter og fysisk form.

Bakgrunn

I Norge går 97% av 3-5 år gamle barn i barnehage. Ettersom mesteparten av barnas daglige fysiske aktivitet skjer i barnehagen, understreker dette barnehagens unike rolle som arena for fremming av fysisk aktivitet, helse og utvikling.

Tross disse mulighetene er det i Norge i dag generelt manglende kompetanse hos barnehageansatte, og mindre enn 50% er kvalifiserte barnehagelærere. Det er derfor behov for kompetanseutvikling hos barnehageansatte, og økt kompetanse med fokus på å tilrettelegge for barns fysiske aktivitet, lek og helhetlige utvikling.

Tidligere intervensjoner med mål om å øke fysisk aktivitetsnivå i barnehagen har vist positive, men kortsiktige effekter når intervensjonen har blitt levert av eksterne eksperter, mens intervensjoner gjennomført av barnehagepersonale har vist svakere effekter.

Bruk av eksterne eksperter tar ikke hensyn til barnehagers unike kontekst, deres ressurser eller behov, og er således verken effektivt eller bærekraftig i et langsiktig perspektiv.

Stort prosjekt om aktiv læring

Dette doktorgradsarbeidet er en del av prosjektet «Active Learning Norwegian Preschool(er)s Study» (ACTNOW), som var et storskala forsknings- og utviklingsprosjekt i 46 barnehager i Sogn og Sunnfjord.

Prosjektet ble gjennomført i perioden 2019-2022. ACTNOW var en randomisert kontrollert studie der 23 intervensjonsbarnehager deltok i en 18-måneders fysisk aktivitets-intervensjon, inklusiv 7 måneders kompetanseheving av ansatte med mål om å øke kompetanse knyttet til tilrettelegging av barns fysiske aktivitet i barnehagen. Ansatte i intervensjonsbarnehagene deltok i utviklingen av intervensjonen, og hadde en nøkkelrolle i å implementere denne i sine respektive barnehager.

Dette doktorgradsarbeidet har brukt en kvantitativ tilnærming for å undersøke forholdet mellom fysisk aktivitet, motoriske ferdigheter og fysisk form hos barnehagebarna som deltok i ACTNOW-prosjektet. Sammenhenger mellom fysisk aktivitet og motorikk, og mellom fysisk aktivitet og fysisk form, samt effekter av ACTNOW-intervensjonen på motoriske ferdigheter, fysisk form og fysisk aktivitet har blitt undersøkt. Denne avhandlingen er satt sammen av tre artikler.

Svært viktig med fysisk aktivitet

Avhandlingen viser samlet sett at lek og aktivitet i moderat til høy intensitet er viktig for barns fysiske utvikling og bør prioriteres og tilrettelegges for av ansatte i barnehagers daglige virke. Resultatene viser at fysisk aktivitet har signifikant sammenheng med komponenter av motoriske ferdigheter og fysisk form hos barnehagebarn, både i tverrsnittsanalyser (artikkel 1) og longitudinelle analyser (artikkel 2).

For barns fysiske utvikling viser resultatene at det i tidlig barndom er viktigere å tilrettelegge for fysisk aktivitet for utvikling av motoriske ferdigheter og fysisk form, enn motsatt. ACTNOW-intervensjonen viste blandete resultater, hvorav gunstige effekter ble funnet for motoriske ferdigheter (kortsiktig effekt for objekt kontroll- og langsiktig effekt for forflytningsferdigheter) og fysisk aktivitet (kortsiktig effekt for moderat til høy intensitet, lett fysisk aktivitet og sedat tid) etter fullført intervensjon (artikkel 3). Ingen effekter ble funnet for fysisk form eller balanse.

Avhandlingen understreker og diskuterer verdien av, og kompleksiteten i det som anses å være en lovende intervensjonsmodell gjennomført av barnehageansatte i sine barnehagemiljø.

Personalia

Elisabeth Straume Haugland (f.1991) er utdannet idrett- og kroppsøvingslærer ved Høyskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet) og har en mastergrad i idrettsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet/Norges Idrettshøgskole. Doktorgradsarbeidet er gjennomført ved Høgskulen på Vestlandet, ved institutt for idrett, kosthold og naturfag, og som stipendiat ved Ph.d.-programmet «helse, funksjon og deltaking» ved Fakultet for helse -og sosialvitskap.

Disputas

Tid: onsdag 28. mai klokka 13.00
Sted: aud. Josten, Høgskulebygget, campus Sogndal

Prøveforelesning

Tid: onsdag 28. mai klokka 10.15

Sted: aud. Josten, Høgskulebygget, campus Sogndal

Tema: Early-life experiences and their influence on cognitive development and wellbeing in later stages of life.

Disputasleder

Prodekan for forskning, Marjolein M. Iversen, HVL.

Lenke til strømming (Zoom)

Bedømmelseskomité

  • Dosent Arja Sääkslahti, Universitetet i Jyväskylän, Finland (førsteopponent)
  • Lektor Niels Christian Møller, Syddansk universitet, Danmark (andreopponent)
  • ProfessorVidar Andersen, HVL (komitéleder)

Veiledere

  • Professor Eivind Aadland (hovedveileder)
  • Ph.d. Ada Kristine Ofrim Nilsen (medveileder)