Tidlig innsats i omsorgstjenestene: virkninger av ny modell for vurdering og tildeling av tjenester
Prosjektet tar utgangspunkt i en ny modell for vurdering, tidlig intensiv innsats og tildeling av tjenester til nye søkere av hjemmetjenester.
Dette er en modell som noen kommuner har prøvd ut de siste årene, ofte omtalt som «vurderingsteam» eller «mestringsteam».
Egne tverrfaglige spesialteam kartlegger, vurderer og følger tett opp alle nye søkerne av helse- og omsorgstjenester i kommunene i en periode på inntil fire uker (tidlig innsats). Først etter denne oppfølgingen gjøres det vedtak om mer faste tjenester eller avvikling av hjelpen. Prosjektet forsker på konsekvenser og virkninger av denne modellen for de nye søkerne, pårørende, tjenesteyterne og kommunenes kostnader.
To ph.d.-studenter knyttes til prosjektet:
- Silje Tollefsen, som primært utforsker arbeidsmetodikken i vurderingsteamene og søkernes og pårørendes erfaringer med modellen. Se beskrivelse av ph.d.-prosjektet til Tollefsen.
- Senter for omsorgsforskning skal høsten 2023 ansatte en ny ph.d.-stipendiat i prosjektet som skal forske på kvantitative effekter av den nye modellen. De kvantitative effektene dreier seg om modellens virkninger på de nye søkernes framtidige forbruk av helse- og omsorgstjenenester og på kommuners kostnader. Se beskrivelse av det kvantitative ph.d.-prosjektet.