Rom for sansning? Omsorgens estetikk
Forskernettverket «Omsorgens grunnlag, fenomener og vilkår» inviterer til seminar ved Senter for omsorgsforskning Vest 18.-19. september 2024. I forbindelse med dette, inviterer vi også til å sende inn abstrakt (frist 15. jan) knyttet til tematikken for presentasjon på seminaret.
Det er ingen konferanseavgift. Påmeldingsfrist 3. september.
Overnatting
Scandic City Bergen
Scandic City Bergen kan tilby 15% rabatt på flex prisen ved booking online.
Bruk denne lenken for å få rabatten.
Les mer om hotellet her.
Estetikk, fra det greske ordet ‘aisthesis’, betyr den kunnskap som kommer gjennom sansene og handler i vid forstand om vår sanselige måte å være i verden på. Det estetiske er slik dypt forbundet med det eksistensielle, hvordan vi erfarer oss selv i møte med andre mennesker, dyr, natur, steder, rom og ulike kunstneriske uttrykk. Vi spør: Hvilke rom for sanselig tilstedeværelse og estetikk finnes i dagens omsorgspraksiser og prioriteringer?
Med dette seminaret og etterfølgende spesialnummer i Tidsskrift for omsorgsforskning ønsker vi løfte fram estetikkens kritiske potensiale for omsorgstenkning og omsorgspraksis – som en åpning mot sansingen, det taktile, det ikke-målbare, det språkløse eller det som krever andre språk og uttrykksformer for å komme til orde. På hvilke måter kan estetikk og kunst åpne for andre mulige praksiser og forståelser av omsorg? Temaet belyses gjennom keynotes, samtaler, estetiske innslag og paperpresentasjoner.
Program 18. september
-
10:00 10:15Åpning
Åpning ved leder av nettverket Oddgeir Synnes, professor i helsehumaniora, VID vitenskapelige høgskole.
-
10:15 11:15Kunskap i rörelse: att ta till vara på icke-vetande, sinnlighet och fantasi
Jonna Bornemark, professor i filosofi ved Södertörn Högskola i Stockholm
-
11:15 11:30Kommentar
James McGuirk, professor i filosofi, VID vitenskapelige høgskole
-
11:30 12:00Samtale
-
12:00 13:00Lunsj
-
13:00 14:00Samtale
Samtale mellom Jonna Bornemark og professor emerita, Kari Martinsen om estetikk, sansing og omsorg.
-
14:15 15:45Presentasjoner av artikkelutkast
Presentasjoner av artikkelutkast med kommentator/opponenter og felles samtale
Rom E-105
Rom E-121
Litteratur
·«Literary exploration as a resource for professional development. Junior physicians’ experiences of shared reading» Jonatan Wistrand, Katarina Bernhardsson mfl. Lunds universitet
·«‘Det som døden har gjort mulig: å avdekke styrken i kjærligheten mellom mor og meg’ Sorg og omsorg i Niels Fredrik Dahls Mor om natten»
Zsofia Domsa, NTNU·«Jon Fosse sin diktning, poetikk og forholdet til vitenskapen» Oddvar Førland, HVL
Visuelle uttrykk
· «Hjelp de døde – dødens materielle aspekter» Lisbeth Thoresen, UiO og Anne Vigeland, kurator
· «Slipp alt du har, og hold fast. U;redd – en utstilling om angst i et omsorgsperspektiv»
Silje Haugen Warberg og Wigdis Helen Sæther, NTNU·«The butterfly and the perspective of wonder»
Christiaan Rhodius, Bardo Hospice, Nederland og Lovisenberg diakonale sykehus -
18:00Omvisning
Omvisning i fotoutstillingen "Det tredje rommet" på Visningsrommet USF på Verftet med fotograf og forsker Eli Lea:
Fotografiene er tatt over en periode på ca 5 år. De er fra den siste fasen av min families historie i huset jeg vokste opp i. Jeg prøver å vise noe som ikke har vært synlig for meg før, men som eksisterer som ordløse stemninger. Motivene er av rom inne i og utenfor huset; gjenstander, steder, mennesker og dyr som har en relasjon til stedet. Jeg har fulgt lysets vandring gjennom huset og prøvd å gripe med kameraet det jeg ikke ser, men som likevel er der.
Påfølgende panelsamtale om relasjoner, kunst, sted og identitet mellom kunstner Anne Tveit Knutsen, kunstner og prosjektleder på Hordaland kunstsenter Petra Rahm, Eli Lea og Oddgeir Synnes. -
KveldMiddag
(deltakerne betaler selv)
Program 19. september
-
09:00 10:00Trøstens estetikk og estetikkens trøst
Sine Marie Herholdt-Lomholdt, professor ved Nord universitet.
-
10:00 10:15Kommentar
Professor emerita Herdis Alvsvåg, VID vitenskapelige høgskole
-
10:15 11:00Samtale
-
11:20 12:50Presentasjoner av artikkelutkast
Presentasjoner av artikkelutkast med kommentator/opponent og felles samtale
Rom D-112
Rom M-125
Rom M-509
Relasjon, institusjon, profesjon
·«Klær og klesstell som estetikk og omsorg i en sykehjemskontekst»
Frode F. Jacobsen, HVL·«Berørende møter mellom sykepleierstudent og pasient - det skjønnes fremtredelse»
Grethe H. Bjerga, Kristine Rørtveit, Venke Ueland, UiS·«Følelsesbasert omsorg – om følelser som ressurs i profesjonelle relasjoner»
Synne Skarsaune, UiSEstetikk som erfaring og uttrykk
·«Kunst som motmakt: Gry Segerblad sin kunstnarskap som utrykk for kulturelt medborgarskap»
Inger Marie Lid og Oddgeir Synnes, VID·«Ømhet, en vandring med fortelling og poesi -
Et forsøk på en fenomenologisk tilnærming»
Rolf Thorsen, UiS·«Estetikk som erfaringsform»
Magdalene Thomassen, VIDEstetisk samskaping og etikk
·«Medskapende prosesser og demens»
Karoline Dalby, UiT·«Foto fra hverdagsliv kan utfordre forestillinger om personer med utviklingshemming»
Anita Gjermestad og Anna Chalachanová, VID· «Omsorgsbasert Etisk Kompetansemodell - Danning av etisk kompetanse i virtuelle miljø»
Anne Gunn Vassbø, Linda Nyholm og Camilla Koskinen, UiS -
13:15 13:30Avslutning
-
13:30Avsluttende lunsj i kantinen
Foredragsholdere
Jonna Bornemark er professor i filosofi og jobber ved Senter for praktisk kunnskap ved Södertörns høgskola. Hun har publisert en rekke bøker og artikler med fokus på praktisk kunnskap, fenomenologi, posthumanisme og religionsfilosofi. I sitt arbeid har hun vært særlig opptatt av grensene for målbarhet og dømmekraftens muligheter, hvor blant annet kunst, sanselighet og fantasi blir viktige kilder til erkjennelse og kritikk. Noen sentrale skikkelser for hennes forskning er Mechthild von Magdeburg, Nicolas Cusanus, Giordano Bruno, Edmund Husserl, Max Scheler og Edith Stein. Blant hennes siste bøker er Horisonten finns alltid kvar: om det bortglömda omdömet (2020) og Det omätbaras renässans: en uppgörelse med pedanternas världsherravälde (2018).
Sine Maria Herholdt-Lomholdt er sykepleier, master i pedagogikk og ph.d. Hun jobber som professor på Nord Universitet med særlig ansvar for undervisning i omsorgsfilosofi, omsorgsestetikk, etikk samt ulike livsfenomener som opptrer ved alvorlig sykdom og død. Hennes forskning sentrerer seg om omsorgens estetikk og pedagogikk samt fenomenologi som forskningsmetode. For tiden leder hun et fenomenologisk aksjonsforskningsprosjekt med fokus på trøst og kunsten å trøste ved livets absolutte kant.
Eli Lea er fotograf og faglig leder i prosjektet “Kulturhuset”, et tverrfaglig prosjekt som undersøker kunstens sosiale og samfunnsmessige betydning. Prosjektet er et samarbeid mellom Bergen sanitetsforening, KODE, Kompetansesenter for demens, VID vitenskapelige høgskole og profesjonelle kunstnere i det frie feltet. Sammen utforskes hvordan kunstneriske praksiser kan skape sosiale rom som tåler stor funksjonsvariasjon, både blant de som skaper og de som opplever kunst. Hun har doktorgrad om personer med demens sine møter med kunst på KODE (VID, 2021).
Anne Tveit Knutsen er billedkunstner og utdannet sykepleier. Menneskemøter, relasjoner og urettferdighet motiverer henne til å lage kunst, særlig mennesker som ikke alltid roper høyest. Det siste året har hun arbeidet med et kunstprosjekt om og sammen med tidligere blomsterdekoratør Rikhard Juul som i dag bor på sykehjem. Hvordan er blikket som kunstner annerledes enn blikket som sykepleier? Hvor overlapper de hverandre? Hva kan hun tillate seg som kunstner som ikke en sykepleier kan? Prosjektet vil formidles som en film og kunstnerbok. Prosjektet inngår i serien «Am I too loud?», som Tveit Knutsen har arbeidet med siden 2012.