
NORBARN ph.d.-medlemmer tatt opp i 2025
Lavdim Alihajdaraj
Lavdim Alihajdaraj er ph.d.-kandidat ved Universitetet i Sørøst-Norge. Tittel på hans ph.d.-prosjekt er "Pedagogisk ledelse som profesjonelt kunnskapsområde - en flerlagsstudie i barnehagelærerutdanning og praksisfelt".
Presentasjon av prosjektet
Formålet med forskningsprosjektet er å utvikle en dypere forståelse om pedagogisk ledelse som et profesjons – og arbeidslivsrelevant tema i BLU. Prosjektet har som mål å undersøke hvordan pedagogisk ledelse forstås, formidles, beskrives og erfares av barnehagelærerutdannere (pedagogikklærere og praksislærere), studenter og nyutdannede barnehagelærere/pedagogiske ledere. Dette innebærer å utforske hvilke begreper, praksiser og erfaringer som løftes frem i utdanningskonteksten og hvordan disse henger sammen med praksisfeltets forventninger og utfordringer.
Dette forskningsprosjektet undersøker hvordan pedagogisk ledelse forstås, formidles og erfares som et profesjons- og arbeidslivsrelevant tema i barnehagelærerutdanningen (BLU) og i yrkespraksis. Prosjektet tar utgangspunkt i at pedagogisk ledelse er et komplekst og relasjonelt fenomen, som formes og forhandles i samspill mellom utdanning, profesjon og praksisfelt. Med dette som utgangspunkt er følgende problemstilling formulert:
Hvordan forstås og erfares pedagogisk ledelse som et profesjons- og arbeidslivsrelevant tema i barnehagelærerutdanningen og i yrkespraksis, slik det kommer til uttrykk hos barnehagelærerutdannere, studenter og nyutdannede barnehagelærere?
Henrik Berger
Henrik Berger er ph.d.-kandidat ved Dronning Mauds Minne Høgskole. Tittel på hans ph.d.-prosjekt er "Hvordan påvirker endring av studiepraksis i barnehagelærerutdanningen studentenes frafall og mestringstro?"
Presentasjon av prosjektet
For å styrke praksisrelevans i barnehagelærerutdanningen er det behov for å undersøke hvordan nye og innovative måter å organisere praksisopplæringen på kan bidra til endret profesjonsforståelse, mestringstro og opplevd relevans hos studentene.
Doktorgradsprosjektet er utformet for å sammenligne utfall blant studenter som får en ny form for praksisopplæring mot studenter som følger vanlig opplæring, men også med et bredt mixed metode design som inkluderer både kvantitative og kvalitative data. Formålet er å kunne evaluere om praksis og veiledning i gruppe, samt avslutningsvis en studentdrevet barnehageadopsjon, har en effekt på studentenes mestringstro som fremtidige barnehagelærere og ledere, frafall underveis i utdanningen og økt yrkesdeltakelse som barnehagelærer i påfølgende år etter avsluttet utdanning. Studien vil være hypotesegenererende for videre studier ved at resultatene vil kunne legges til grunn for videre større og kontrollerte studier på forbedret praksisorganisering for barnehagelærerutdanningen.
Studien er en del av prosjektet "Profesjonsrettet praksis med barnehageadopsjon (PRABA)".