Regensburg-oppholdet åpnet øynene – En europeisk idédugnad
Fire dager i Regensburg viste hvordan ARTEMIS kan bli en katalysator for HVL – både i forskning, utdanning og regional utvikling.
I april reiste en delegasjon fra HVL til Bayern. Etter fire dager ved Ostbayerische Technische Hochschule (OTH) Regensburg ble det klart for førsteamanuensis Gizem Ates Venås og samfunnskontakt Tallak Rundholt at ARTEMIS er langt mer enn et formelt samarbeidsprosjekt.
– Jeg reiste ned med et overordnet bilde av alliansen, men først på stedet skjønte jeg dimensjonene, sier Venås.
– Utenfra kan ARTEMIS se ut som enda en EU-forkortelse; på innsiden finner du et motorrom fullt av konkrete verktøy for undervisning, forskning og verdiskaping, supplerer Rundholt.
Hva er ARTEMIS – og hvorfor bry seg?
For alle som fortsatt lurer: ARTEMIS er et strategisk samarbeid mellom åtte europeiske universiteter. Alliansen skal «krysspollinere kunnskap» på tvers av utdanning, forskning, innovasjon, entreprenørskap og regional utvikling.
– Alliansen har perfekt størrelse: stor nok til å gi bredde, men liten nok til at vi faktisk blir kjent og utvikler felles prosjekter, sier Venås. – Det gir oss internasjonal synlighet på en måte et enkelt prosjekt aldri kunne gjort.
Tre aha-øyeblikk i Bayern
- VR-trening for nevrokirurger
I OTHs gründerhub møtte delegasjonen et oppstartsselskap som lar kirurger øve i VR før kompliserte inngrep.
– Det var ikke bare teknologien som imponerte, forklarer Venås. – Gründerne posisjonerte løsningen som et opplæringsverktøy i stedet for medisinsk utstyr. Dermed kutter de måneder – kanskje år – i godkjenningsprosessen. Det viser hvor viktig strategisk merking er hvis vi vil få forskning raskt ut i klinisk bruk. - Robot- og sensorhallen
En fullskala industrilab med roboter, laserskannere og høyhastighetskameraer fikk Venås til å se HVLs muligheter:
– Selv om vi ikke er den største institusjonen, har vi tydelige styrker innenfor utvalgte fagfelt. Innen automatisering og robotikk har vi både utdannings- og forskningskompetansen som trengs for å bli en ledende aktør i ARTEMIS.
- MakerSpace og 3D-printing
Rundholt lot seg imponere av OTHs åpne verksted for studenter og gründere.
– OTH er en høyteknologisk institusjon, men de har samtidig forstått at studenter og forskere trenger gode fysiske rammer. MakerSpace-et deres imponerte meg, og jeg ser frem til at vi kan etablere noe lignende ved HVL.
Han mener alliansen kan forsterke HVLs samfunnsoppdrag:
– ARTEMIS gjør det mulig å koble lokale partnere på Vestlandet med aktører i våre samarbeidsregioner og resten av EU. Å involvere bedrifter og helseforetak her hjemme i utviklingen som skjer på europeisk nivå kan bli avgjørende for arbeidet vårt med regional utvikling.
En mulighet som utnyttes – nå
Venås oppfordrer fagmiljøene til å handle nå og gripe sjansen:
– ARTEMIS er ikke bare en anledning til å samarbeide med andre europeiske universiteter; det er også en mulighet til å øke den internasjonale synligheten vår. Forskningsgruppene våre kan begynne med uformelle samtaler med AFI eller de Maren for å utforske og utnytte denne muligheten – og finne ut hvilken støtte som finnes.