Bevegelsesanalyse og belastning for ulike spillerposisjoner gjennom GPS tracking av fotballspillere (BBSF)

De senere årene har det blitt utviklet nye tekniske verktøy for posisjons- og bevegelsesanalyser som er tatt i bruk blant toppklubber i fotball. Internasjonal forskning viser blant annet at forflytningen blant spillerne skjer raskere nå enn tidligere. Det er gjort få studier i Norge vedrørende fysiske belastninger og spillerposisjoner.

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjektperiode

Mai 2019 - Desember 2023

Prosjektsamandrag

Prosjektbeskrivelse:

Bevegelsesanalyse  og  belastning for ulike spillerposisjoner  i fotball gjennom GPS-tracking av fotballspillere

Fotball er et komplisert spill under stadig utvikling, som krever ulike analyser og tester av spillernes kamp aktiviteter for å forstå. Fotballspillet er karakterisert med både lav-(eks. gå) og høyintensitet (eks. sprint) aktiviteter (Bradley et al., 2010; Bloomfield, Polman & O`Donoghue, 2007; Rebelo et al., 2012), i tillegg til  motoriske og fotballspesifikke faktorer som dribling, headinger, vendinger ,mottak, pasninger osv. Det er også kjent at aktivitetsprofilen til elitespillere i fotball er posisjonsavhengig i forhold til løpskrav på ulik intensitet  (Di Salvo et al.,2007; Di Salvo et al.,2009; Rampinini, Coutts, Castagna, Sassi & implellizzeri, 2007).

Både enkeltspillere, lagdeler og laget som helhet påvirker prestasjonen. Taktiske, tekniske, fysiske, psykologiske og sosiale egenskaper er alle prestasjonsbestemmende faktorer. Fotball har de senere årene utviklet seg til at elitespillerne må ta raskere handlingsvalg og forflytte seg i større hastighet enn tidligere.  F.eks. økte antall pasninger i Premier League (England) med 25 % fra 2006/2007 sesongen til 70 % i 2012/2013 sesongen, totaldistansen økte i samme periode kun med 2-3 %, mens høyintensitetsløp (>18,9 km/t og sprint (<25,2 km/t)økte med henholdsvis 24-35 % og 36-62 % (Busch et.al., 2015; Bangsbo et al., 2006; Carling, Le Gall & Dupont, 2005;).

For å kvantifisere den fysiske belastningen av kamp og trening har mange klubber i Europa tatt i bruk nyere tekniske system for posisjons og bevegelsesanalyse (monitoringsystem). Studier fra bl.a. Italia, Spania, England og Danmark har vist at spillerne løper mellom 9-14 km i løpet av en fotballkamp, uavhengig av liga eller divisjon (Bradley  et al., Bush et al., 2010; da Silva, Guglielmo & Biishop,2010; Vigne e. al., 2010)

Det er gjort få studier med monitoringssystem i Norge. De fleste studier med fysisk kapasitet har vært gjort med estimering av tidsbevegelser via videoanalyser, og ulike visual analog scala spørreskjema (Dalen et al., 2016;). Så langt vi erfarer er det kun gjort to studier i norsk fotball som har undersøkt fysiske krav med monitoringsystem  blant mannlige fotballspillere (Dalen et al.,2015; Sæterbakken et al.,2017;). Dalen har undersøkt fysiske krav for fotballspillere i eliteserien, og Sæterbakken i OBOS ligaen. Det er behov for mer kunnskap om forflytninger på ulike nivå og mellom spillerposisjoner i norsk fotball. Siden OBOS ligaen (1. div) og 2. divisjon gir rom for utvikling av mange unge spillere, og som gjennom disse ligaene «kvalifiserer» seg til spill i høyeste divisjon (tippeligaen), er det av særlig interesse og fremskaffe mer objektiv kunnskap om disse nivåene. Kunnskapen kan benyttes til å individualisere den fysiske belastningen på trening og i utviklingsarbeidet for spillere i ulike posisjoner.

Målet med dette forskningsprosjektet er todelt. For det første er målet å kartlegge kunnskap om spillerbelastning og krav for de ulike spillerposisjoner i fotball. For det andre målet ønsker vi å se om der er forskjeller i krav og belastning mellom de ulike divisjonsnivåene i OBOS ligaen og 2. divisjon i Norge.

Det er også av interesse å undersøke om det er forskjeller i arbeidskravene mellom de eldre og yngre spillere.

 Metode og utvalg:

Studien er et longitudinel kohortstudie. Vi følger et seniorlag herrer (alle over 16 år) i fotball over 4 – 5 år i OBOS liga og 2. divisjon, gjennom  GPS- tracking av kamper og enkelte treninger. Divisjonsstatus kan variere over tid. For 2019 skal laget spille i 2. div.

 

 

 

Metode

GPS- tracking