Ambulerende dagskontakter i sykepleiepraksis - En ny praksismodell

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Pedagogisk utviklingsarbeid

Prosjektperiode

August 2020 - Desember 2024

Prosjektsamandrag

 Femti prosent av sykepleierutdanningen i Norge er praksisstudier hvor sykepleiere har det daglige veiledningsansvaret for studenter. Studenten har rett til jevnlig veiledning, oppfølging og tilbakemelding. Tilbakemeldingen skal holde studenten orientert om hvordan studenten fungerer i forhold til læringsutbyttet for praksisperioden. Praksisveileder skal ha relevant faglig kunnskap og bør som hovudregel ha formell veiledningskompetanse. Utdanningsinstitusjonen skal tilby opplæring i veiledning og partene skal samarbeide om plan for gjennomføring av veiledningsopplæring (Forskrift om studium og eksamen ved Høgskulen på Vestlandet, § 10, (2019), Forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger, § 3 (2017), Forskrift om nasjonal retningslinje for sykepleierutdanning (2019)).

På ortopedisk og kirurgisk sengepost ved Helse Førde har en til en hver tid mange studenter som skal ha oppfølging og veiledning. Når studenter er i praksis gjennom ordinære løp ser en at det kan være knapt med personalressurser som kan veilede og følge opp studentene. Det kan bli en stor utfordring for avdelingene når de i tillegg til studenter som er i et ordinert løp, skal ta imot studenter som har fått utsatt sykehuspraksis på grunn av Covid-19. For at studenten skal få gjennomført praksis, er det derfor behov for  å  utvikle en praksismodell som gjør avdelingene mer fleksible til  å ta imot og følge opp studentene.

Covid 19 situasjonen, gjør at praksislærer ikke får møte opp fysisk i sykehusavdelingene for oppfølging av studentene i praksis, og samtaler/evalueringer må derfor skje via skype/zoom. 

Formålet med prosjektet er derfor å utarbeide en ny modell for praksis og bedre samarbeidet mellom praksisfelt og HVL, der nytten og relevans i praksis for studentene er ivaretatt i forhold til Plan og kvalitet i praksis ved hjelp av implementering av nye nasjonale retningslinjer for sjukepleieutdanninga. Viser til fokusområde og læringsmål  (RETHOS)

 

 

 

 

 

 

Metode

«Kan en ved Utvikling av ny praksismodell, bedre samarbeidet mellom praksisfelt og HVL, der nytten og relevans i praksis for studentene er ivaretatt?  

Viser til fokusområde og læringsmål  (RETHOS), fase 1»

5.0  Metode

5.1. Design:

Prosjektet gjennomføres med en Kvalitativ metode og fenomenografisk tilnærming, der en identifiserer, formulerer og behersker typer av forskningsspørsmål i en pedagogisk setting(Marton og Booth, 1997)

Intervju blir nyttet, der dybde samtaler er hovedkilden til nødvendig data innenfor fenomenologiske studier. Metoden bygger på teorier om menneskelige erfaringer, og i kvalitativ metode ser vi på sosiale fenomener og meninginnholde i disse. Hvordan det oppleves for de involverte parter, samt mangfold og nyanser som kan bli presentert gjennom samtaler (Malterud, 2003)

5.2 Utvalg:

Fenomenografiske studier, baserer seg på strategiske utval. Deltagerne blir valgt ut med tanke på egenskaper eller kvalifikasjoner som er strategiske i forhold til problemstillingen og undersøkelsens teoretiske perspektiver (thagaard, 2015)

I dette prosjektet, vil forskerne prøve å få frem informantenes erfaringer og oppfatninger rundt den nye praksismodellen i kirurgisk og ortopedisk avdeling.

5.3 Datasamlingsmetode:

Datasamlingsmetode er Semistrukturerte forskingsintervju (Individuelle og fokusgruppe).  Desse metodane egner seg godt for å innhente erfaringar for å utvikle ny kunnskap på området (Malterud, 2017). 

Involverte parter:

Studenter og sykepleiere der utvalget skal følge eit strategisk utvalg. Strategisk utvalg blir nyttet  da fenomenologisk studie er opptatt av å identifisere variasjoner i hvordan et fenomen oppleves av personer med visse bakgrunns egenskaper (Marton og Booth, 1997)

Studenter: Det ønskes individuelle intervju av samtlige studenter tilknyttet ortopedisk og kirurgisk avdeling, der inklusjonskriteriene er at studentene er i praksis ved kirurgisk og ortopedisk avdeling.

Kontaktsykepleiare: Det ønskes fokusgruppe intervju av kontaktsykepleiere avdelingen, der disse informantene, vil bli valgt ut av seksjonsleder.  Inklusjonskriteriene er at disse informantene skal ha en stillingsprosent på minst 50%, og at dem har erfaring med tidligere studentoppfølging, slik at grunnlag for sammenligning frå tidligere studentoppfølging kan ligge til rette.

Det vil bli delt ut informasjonsskriv til seksjonsleder, som skal velge ut kontaktsykepleiere innenfor inklusjonskriterer. Det vil også bli delt ut informasjonsskriv til alle informanter i prosjektet.