Helseforskjeller i Tsjekkia og Norge: Utfordringer og perspektiver på samarbeid
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet
Prosjekttype
Faglig utviklingsarbeid
Prosjektperiode
November 2014 - November 2015
Prosjektsamandrag
Formålet med prosjektet er å øke bilateral mobilitet av faglig og pedagogisk personale mellom tsjekkiske og norske partnere for å dele beste praksis, skape felles vitenskapelige og populære publikasjoner og delta i workshops og seminarer i Tsjekkia og Norge i regi av prosjektpartnerne. Vi forventer at realisering av prosjektet vil gi grobunn for utvikling av et langsiktig samarbeid innen offentlig helsepolitikk, utdanning og forskning, med tverrfaglig tilnærming og brede perspektiver for videre utvikling av samarbeidet mellom Tsjekkia og Norge. Hovedprosjektets utfall vil omfatte mobilitetsaktiviteter (to seminarer og to workshops i Bergen og Praha) hvor deltakerne vil ha mulighet til å utvikle sin kompetanse og ferdigheter, og felles utarbeidelse av publikasjon for fagfellevurdert internasjonalt vitenskapelig tidsskrift samt populære publikasjoner på nasjonale språk.
Aktiviteter i prosjektet vil primært belyse problemstillinger knyttet til helsedeterminanter og helseforskjeller i Tsjekkia og Norge. Dette temaet er av høy relevans i begge samarbeidsland, men det er betydelige forskjeller i politisk tilnærming til disse spørsmålene. I løpet av de siste tiår har Tsjekkia gjennomgått en generell politisk og økonomisk transformasjon som tillot ødeleggelsen av et totalitært system og implementering av demokrati. Dette har utvilsomt hatt positive sider, herunder forbedring av helsetilstanden til den tsjekkiske befolkningen og av kvaliteten på helsetjenester. Men prosessen har også hatt negative følger som arbeidsledighet, fattigdom, og hjemløshet og dermed økende sosiale forskjeller. Tsjekkia skiller seg dessuten ut med en svært liberal politikk for omsetning og bruk av tobakk og alkohol, noe som trolig bidrar ytterligere til økende sosiale forskjeller.
Helseforskjeller står høyt på agendaen til den norske regjeringen (Stortingsmelding om folkehelsepolitikk, 2003; Nasjonal strategi for å utjevne sosiale ulikheter i helse, 2007). De nåværende politiske tiltak har et bredt nedslagsfelt og er orientert om sosial ulikhet i helse og fordelingen av disse på tvers av samfunnet. Generelt tilhører Norge en gruppe land som har betydelig bedre helse i befolkningen enn Tsjekkia. Dermed forventer vi at de tsjekkiske prosjektdeltakere og søkerinstitusjonen vil få vesentlig nytte av muligheten til å få kunnskap om norsk erfaring i et historisk perspektiv. På den andre siden er norske deltakere interessert i å studere den tsjekkiske helsepolitikken fordi Norge beveger seg mot en liberalisering av blant annet alkoholpolitikken. En drøfting av beste praksis basert på erfaringer fra Norge og Tsjekkia vil være gjensidig fordelaktig. Et annet viktig aspekt ved prosjektet er at resultatene fra samarbeidsaktivitetene vil bli samlet, publisert og formidlet til et bredt spekter av politikere, fagpersoner og allmennheten og vil kunne gi inspirasjon til konseptuelle dokumenter i helsepolitikken dedikert til reduksjon av sosiale og helsemessige forskjeller i europeiske land.