Ta naturen tilbake
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet
Prosjekttype
Anvendt forskning
Faglig utviklingsarbeid
Prosjektperiode
Desember 2011 - Desember 2016
Prosjektsamandrag
Mål
-
Vi ønsker å følge prosessen med å flytte de fysiske grensene for barna og de psykiske grensene for personale, foreldre, barnehageeier og lekeplasskontrollører i en prosess der vi øker de motoriske utfordringene for barna i en barnehage.
Om prosjektet
-
Barnehagen ligger i et motorisk utfordrende skrått naturterreng, hvor nesten alle motoriske utfordringer var omgitt av gjerder og derved gjort utilgjengelig for barna og deler av personalet og foreldrene var bekymret for barnas sikkerhet på uteområdet.
-
I løpet av 2013 og 14 har vi i samarbeid med personalet i barnehagen åpnet opp områdene ved å fjerne gjerder. Utsatte punkter ble sikret på måter som sikret barnas tilgang til de motoriske utfordringene som lå i området. I fortsettelsen av prosjektet vil vi ytterligere øke barnas motoriske utfordringer og naturfaglige kunnskap gjennom turer til barnehagens naturområder. I første del av prosjektet var barnehagens personale vår viktigste samarbeidspartner, mens foreldrene ble informert etter hvert som prosjektet skred fram. I neste fase av prosjektet ønsker vi å involvere foreldrene aktivt med på turer i naturområder.
-
Mange barnehager har en tradisjon på å bruke nærmiljøet aktivt, det som gjør dette prosjektet spesielt spennende er at denne barnehagen har over 90 % flerkulturelle barn. Mange av barnehagens familier har derfor en annen tilnærming til bruk av naturområder enn det vi ofte forbinder med norsk friluftsliv. Ved å inkludere foreldrene ønsker vi å undersøke hvordan vi kan tilpasse et opplegg slik at det inkluderer ulike kulturers tilnærming til natur. Vi ser på dette som et pilotprosjekt for å identifisere aktuelle problemstillinger rundt flerkulturelle barn i barnehager med en «norsk» friluftslivstradisjon.
Resultater fra prosjektet ble publisert i kapittelet "Ta naturen tilbake" i 2015, nå arbeider vi videre med å sette stoffet inn i en internasjonal sammenheng .
Metode
Mixed methods.