Matematikk i arbeidslivet

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjektperiode

Desember 2015 - Desember 2017

Prosjektsamandrag

Spørsmål som «Hva er vitsen med dette, lærer?», «Hvorfor skal vi lære dette?» og «Har dette noe med mitt liv å gjøre siden jeg skal bli snekker?», får mange matematikklærere. Det er ikke alltid lett å ha gode svar. Svar av typen «Fordi du skal ha matematikk på skolen til neste år, også», gjør mer galt enn godt.

På bakgrunn av dette startet tre lærere og deres elever i tre niende klasser ved Rothaugen skole og jeg prosjektet Matematikk i arbeidslivet høsten 2015. Elevene (i grupper på 2-3 stk.) tok på seg matematikkbriller og fulgte en forelder/foresatt/bekjent en arbeidsdag (ca. halvparten av gruppene hadde enten med seg en lærer eller meg). Totalt ble ca. 20 yrker undersøkt, f.eks. maskinfreser, forsikring, shipping, forsker, logistikk-ansvarlig, konsertarrangør, kirurg, politiker, osv. Det ble dokumentert gjennom observasjon og intervju/samtaler hvilken matematikk som ble brukt og hvordan den ble brukt. Hver elevgruppe har nå skrevet en 3-5 siders tekst der de presenterer yrket generelt, litt om den aktuelle bedriften og noe om arbeidsoppgavene til personen de besøkte. De skal også ha med konkrete regne-eksempler med relevante tall/forhold knyttet til typiske utfordringer i yrket for å forklare om yrket og for å vise at matematikk trengs.

Ytringer som «hadde jeg bare visst …» ble sagt flere ganger av arbeidstakerne vi snakket med. «Hadde jeg visst at en stor del av jobben min kom til å gå ut på å regne areal og omkrets av betongelementer i alle slags former hadde jeg fulgt bedre med i matematikktimene …», sa betongarbeideren. «Trigonometri er det emnet jeg var sikrest på at jeg aldri kom til å bruke men som trolig er noe av den viktigste kunnskapen i jobben min nå», sa maskinfreseren.