Å fremme lærende praksiskulturer

Et samarbeid mellom høyskolen og kommunehelsetjenesten.

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet, Institutt for helse- og omsorgsvitskap

Prosjekttype

Internt prosjekt

Prosjektperiode

Mars 2016 - Mars 2020

Prosjektsamandrag

Bakgrunn: I forbindelsen med samhandlingsreformen ble det etablert nye rehabiliterings - og mottaks senger i kommunene. I en kommune på Vestlandet medførte dette samlokalisering og flytting av personal og pasienter fra ulike sykehjem til nye lokaler. Planen var at avdelingen skulle ta imot et stort antall sykepleiestudenter. Denne nye settingen gav muligheter til å følge endringsprosessene og legge til rette for læring og utvikling av arbeidsfellesskapet.

Mål: Å utforske prosessen mellom ekstern fasilitering og ledelsen på en sykehjemsavdeling gjennom endringsprosesser der målet er en arbeidsplass som preges av læring og endringskompetanse.

Metode: Dette prosjektet bygger på deltagende aksjons forskning (PAR) som innebærer at deltagerne blir aktivt involvert gjennom prosjektet. Prosjektet er inspirert av PD (Practice Development). En PD tilnærming fokuserer på å utvikle kunnskaper og ferdigheter og kunne endre kulturen og organisasjonen som utøver omsorgen. Et viktig prinsipp i PD arbeidet er å ha en kontinuerlig prosess i forhold til forbedring og innovasjon. Dataene er student og personal notater, gruppeintervjue, samt prosessnotater fra fasiliteringen.

 

Metode

Metode: Dette prosjektet bygger på deltagende aksjons forskning (PAR) som innebærer at deltagerne blir aktivt involvert gjennom prosjektet (Reason & Bradbury, 2011). PAR ble valgt fordi det innebærer involvering av lederteamet i to avdelinger på et sykehjem. Lederteamet består av en seksjonsleder, en avdelingsleder og to fagansvarlige i tillegg til en personalrepresentant.

Prosjektet er inspirert av PD (Practice Development). PD er en kontinuerlig reise der en utvikler og tenker nytt i forhold til omsorgssettinger slik at pasienten/beboeren, familien og teamet er engasjert på en personsentrert måte (Dewing, McCormack & Titchen, 2014). Videre vil dette engasjementet være med å utvikle kunnskaper og ferdigheter og kunne endre kulturen og organisasjonen som utøver omsorgen. Et viktig prinsipp i PD arbeidet er å ha en kontinuerlig prosess i forhold til forbedring og innovasjon.

Et viktig steg i PD prosessen er at deltagerne vet og demonstrerer felles verdier og holdninger. En workshop ble arrangert for hele personalgruppen sammen med ledelsen i prosessen. Vi har hatt ca. 10 møter med prosjektgruppa I løpet av 2016-20179 der vi har anvendt kreative PD metoder. Møtene er dokumentert skriftlig. Analyseprosessen vil bygge på en kreativ hermenautisk samskaping av data der fasiliteringen og det som har skjedd i konteksten i sykehjemmet vil bli analysert. I tillegg vil studenter og personalet skrive en logg relatert til prosjektet «Aktivitetsdosetten». Prosjektet «Aktivitetsdosetten» er et underprosjekt som ble iverksatt utfra det som kom fram under fasiliteringen og tilbakemeldinger fra pasienter og pårørende.

Referanser:

Dewing,J., McCormack., B & Titchen., A.( 2014). Practice Development workbook for nursing, health and social care teams. UK: John Wiley & Sons, Ltd.

Reason, P., & Bradbury, H. (Eds.)  (2011). The handbook of action research. Cosise Paperback Edition Thouisand Oaks, Calif: SAGE.