Om filmene
Gjennom et samarbeid med Deeyah Khan har HVL gjort tilgjengelig tre korte filmer om rasisme, utenforskap og fordommer- og om læreres betydning for elevenes trivsel og utvikling.
HVL ønsker å gjøre ressursene tilgjengelig for flere fag og fagmiljø i lærerutdanningen, og synliggjøre Deeyah Khan sitt engasjement for betydningen som utdanning har for barn og unge, og for samfunnet vårt.
I første omgang har vi utviklet filmer med tematikk knyttet til:
- Opplevelsene av migrasjon, fremmedgjøring og forflytning.
- Konsekvensene av rasisme og hvordan man kan ha de tiltrengte samtalene om fenomenene (hverdagsrasisme, mikroaggresjon).
- Hvordan inkludering og tilhørighet kan utvikles i fellesskap der ulike mennesker møtes.
- Selvransakelse og undersøkelse av egen posisjon som lærerstudent, i møte med mangfold i skolen.
Hensikt og mål med filmene
Filmene menneskeliggjør erfaringene til unge mennesker med innvandrer- og flyktningbakgrunn, en gruppe som ofte blir stigmatisert, misforstått og feilrepresentert. Filmene er ment som utgangspunkt for analyse der lærerstudentene kan reflektere over egen skoleerfaring, bias og lærerprofesjonalitet i lys av de mange momentene i filmintervjuene. Intervjuene åpner også for diskusjoner om hva som er grensene for læreres forpliktelser og profesjonelle ansvar overfor elever og foresatte.
Om informantene og samtykke
En stor fordel med å samarbeide med et filmselskap (Fuuse) er at spørsmål knyttet til samtykke og avtaler med informanter blir håndtert av profesjonelle, som tar i betraktning sårbarheten og risikoen som er til stede når noen skal dele sin historie på film. Informantene er unge voksne som har erfaring med offentlig eksponering, og som vet hva de sier ja til. Ulempen er at informantene er engelskspråklige, og at deres erfaringer er fra andre skolesystem enn det norske. Tematikken er likevel overførbar til en norsk kontekst.
Se filmene
Baktash Ahadi deler sin innsikt i migrasjonserfaringer og den motstandskraften som trengs for å gjenoppbygge et nytt liv i eksil.
Baktash Ahadi har bakgrunn som tidligere rådgiver, mentor og oversetter for U.S. Special Operations Task Force i Afghanistan. Familien flyktet fra Kabul og til USA. Til slutt bosatte familien seg i Pennsylvania, men som voksen valgte han å vende tilbake til Afghanistan, som ansatt i NATO.
I filmen deler Baktash sin innsikt i migrasjonserfaringer og den motstandskraften som trengs for å gjenoppbygge et nytt liv i eksil. Han deler også sine personlige erfaringer med rasisme og diskriminering som muslimsk gutt i USA, og understreker betydningen som lærere kan ha i elevers liv.
Zarlasht Halaimzai deler sin innsikt i arbeidet med å danne organisasjonen AMNA (trygghet) som gir psykologisk støtte til flyktninger i Hellas.
Zarlasht Halaimzai har dannet organisasjonen AMNA (trygghet), som gir psykologisk førstehjelp til flyktninger i Hellas og andre områder i verden.
Organisasjonen tilbyr psykologisk førstehjelp til flyktninger for å bidra til å håndtere traumene knyttet til migrasjon. Zarlasht driver terapigrupper for å gi støtte og styrke motstandskraften til flyktninger som befinner seg i leire i Hellas.
I tillegg til å dele sin egen personlige historie, vil Zarlasht i filmen dele innsikt om sitt arbeid og erfaringer. Hun gir et dypere innblikk i livet til sårbare migranter og forklarer viktigheten av å tilby følelsesmessig og psykologisk støtte til mennesker som har måttet forlate sine hjemland.
Fardousa Jama har grunnlagt en ideell organisasjon som hjelper somaliske innvandrere til å integreres i samfunnet.
Fardousa Jama og familien emigrerte til USA fra Somalia da hun var 11 år. Hun vokste opp i Mankato, Minnesota og etter fullført utdanning (college) valgte hun å returnere til hjembyen. Der grunnla hun en ideell organisasjon, kjent som Somali Community Baarwaqo Organization.
Denne organisasjonen hjelper somaliske innvandrere til å integreres i samfunnet ved å gi verdifull informasjon om arbeidsmuligheter, helsetjenester og utdanningsmuligheter. Fardousa arbeidet 10 år som aktivist, og i 2018 stilte hun som kandidat til lokalvalget i Mankato, noe som medførte at hun ble utsatt for hets og rasisme.
Farousa Jama deler sine personlige refleksjoner om skoletiden, rasisme, segregering og betydningen en spesiell lærer som var i hennes liv.