Om Deeyah Khan og samarbeidet med HVL
Filmskaper og mennskerettighetsforkjemper Deeyah Khan anser lærere som nøkkelpersoner i barn og unges liv. I 2021 takket hun ja til et faglig samarbeid med HVL om å utvikle filmressurser for lærerstudenter.
Deeyah Khan er en anerkjent filmprodusent, musiker og forkjemper for menneskerettigheter. Hun har etablert filmselskapet Fuuse, og har vunnet en rekke priser (Emmy, Bafta, Peabody) for sine dokumentarfilmer og sitt engasjement for menneskerettigheter og kunstnerisk frihet.
Hun fikk Fritt Ords pris i 2020, Anders Jahres kulturpris, 2022, og er Goodwill Ambassadør for UNESCO for kunstnerisk frihet og kreativitet.
Deeyah Khan vokste opp i Oslo, men flyttet til England som 17-åring på grunn av hets og sanksjoner fra konservative muslimer.
Hennes flerkulturelle erfaring har formet tematikk og hennes unike medmenneskelighet i møte med personene i filmene hennes. Hun bor nå i USA.
Les med om Deeyah Khan på hennes hjemmeside.
Om samarbeidet med Deeyah Khan
Filmskaper og mennskerettighetsforkjemper Deeyah Khan har i samarbeid med HVL intervjuet tre unge voksne om deres skoleerfaringer og minner fra da de var nyankomne asylsøkere i USA og Storbritannia.
Filmintervjuene er et resultat av et samarbeid som oppstod i forbindelse med Medborgerskapsdagene, som er profesjonsdager for alle førsteårsstudenter på grunnskolelærerutdanningen.
Profesjonsdagene varer i tre dager og fokuserer på:
- demokratiforståelse
- menneskerettigheter
- medvirkning på både individ- og samfunnsnivå.
Gjennom forelesninger, fagsamtaler, verksteder og gruppearbeid får studentene innsikt i sentrale temaer og dilemmaer knyttet til demokratisk deltakelse i samfunnet og demokratiopplæring i skolen.
Møter hatprat med verdighet
I 2021 inviterte vi Deeyah Khan til et intervju om rasisme og ekstremisme, basert på hennes film "I møte med fienden". Via Zoom ble det mulig å skape dialog mellom Khan i USA og studenter fra tre campuser ved HVL. Møtet med Khan engasjerte både faglærere og de rundt 400 studentene som deltok digitalt.
Khans unike tilnærming i filmen er at hun møter hatprat med verdighet (menneskeverd) nysgjerrighet og empati, samtidig som hun forsøker å forstå underliggende drivkrefter og behov bak ekstremisme. Hun tar personlig risiko for å gå i dialog med medlemmer av høyreekstreme grupper.
Nøkkelpersoner i barn og unges liv
Khan anser lærere som nøkkelpersoner i barn og unges liv, og takket ja til et faglig samarbeid med HVL om å utvikle filmressurser for lærerstudenter. "I møte med fienden" og flere av Khans dokumentarfilmer brukes allerede i undervisning ved skoler og høyskoler i både Norge og internasjonalt.
Disse filmintervjuene er derimot spesielt utviklet for lærerstudenter og kan brukes som grunnlag for refleksjon og diskusjon om sentrale pedagogiske dilemmaer. Filmintervjuene kan åpne for et bredt spekter av tematikk om lærerrolle og ansvar i møte med ulike former for mangfold, og begrep som menneskeverd og anerkjennelse i møte med ulike former for mangfold.
Engasjere til mot og engasjement
Målet er at studentene skal knytte egne erfaringer til filmfortellingene og at filmintervjuene skal inspirere til engasjement og mot til å håndtere utfordringer og dilemma knyttet til inkludering, mangfold og danning i skolesystemet. Filmene egner seg også til å diskutere grenser for lærerprofesjonens ansvarsområde.