Uteskole i Naturfag

En tekst av Adrian L. Fimreite.

Mange av dagens barn og ungdommer, tilbringer lite tid ute i naturen. Det fører til at mange av aktivitetene og opplevelsene en kan få i fra naturen, utgår. Dette er noe skolene kan være med å påvirke. Likevel er det slik at i skolen tilbringer man fremdeles mye tid på undervisning som foregår inne. Slik får elever mindre direkte opplevelser med hva som skjer rundt oss ute i naturen. Folk tenker kanskje at det ikke er noe problem, da alt kan oppleves via skolepc-ene. I den sammenheng trenger skolen andre innfallsvinkler til å realitetsorientere elevene. Dette med tanke på at vi er inne i en klimakrise samt at vi ødelegger økosystemer, bare for å nevne noe. Likevel er det slik det er først når man kommer seg ut av klasserommet man kan oppleve en harmoni med naturen eller at man får et direkte forhold til den.

Dagens forskning viser at utforskende undervisning og utforskende arbeidsmåter gir elever bedre motivasjon og evne til å lære seg naturfag. Denne formen for læring (veldig generell), blir ofte gjennomført innenfor skolens fire vegger. Å flytte naturfagsrommet ut, vil derimot gi elever en reell opplevelse av naturen. Det vil gi lærere og elever mulighet til å se nærmere på teorier og arter en har studert inne i klasserommet. En kan se nærmere på samspillet i naturen, slik den er bygd opp av økosystemer og hvordan alle arter spiller en unik rolle i sine økosystem. Elevene vil kunne få en reell oppfatning av hvordan ting henger sammen og hva vi mennesker kan gjøre for å ta vare på samspillene i naturen. En kan lære elevene om hvordan vi mennesker kan klare oss og har klart oss gjennom tusenvis av år med sanking, jakt og fiske, samt hvordan vi kan interagere med naturen på en bærekraftig måte. Som en kan se er det mange alternativer for hva uteskole innebærer, også med tanke på hvordan en gjør undervisningen.

Uteskole i naturfag gir oss mange muligheter til hvordan vi kan legge opp undervisningen. Observasjoner og opplevelser ute i naturen, åpner opp for brobygging til faglige tema en arbeider med i klasserommet. Det kan innebære at vi følger med på livssyklusen til en plante, se utviklingen til småfugler, eller gjøre generelle observasjoner om hvordan naturen endrer seg gjennom årstidene. Sammen kan vi gjøre målinger av hvordan utviklingen skjer og det vil være naturlig at vi gjør klassifiseringer av dyrene, plantene eller økosystemene vi følger med på. Ved hjelp av gode undervisningsopplegg og planer vil uteskole være et godt alternativ til klasseromsundervisning.  Uteskole bør bli en prioritet i skolen, da forskning (Rios et.al, 2014) viser at elevene får bedre helse, bedre oppførsel og bedre naturfaglige resultater. Det vil kreve trygghet og kunnskap blant lærerne som gjør det lettere å planlegge, samt gjennomføre undervisning utenfor klasserommet. Ved å drive uteskole, vil elevene kunne knytte teorier en har gjennomgått i klasserommet, direkte opp mot det de opplever ute i naturen. Slik vil elevene få mer realitetsorientert erfaring, og på den måten gjøre elevene mer bevisst og kompetent. Dette spesielt med tanke på temaer som både klimakrise og ødeleggelse av økosystemer, som begge er veldig dagsaktuelle.

Referanser

José M. Rios & Jessica Brewer (2014) Outdoor Education and Science Achievement, Applied Environmental Education & Communication, 13:4, 234-240, Hentet fra: https://doi.org/10.1080/1533015X.2015.975084