Uteskole på mellomtrinnet

En tekst av August Myhr

Som lærerstudent har jeg fått innsikt i hvordan forskjellige skoler bruker uteskole, hvor ofte det benyttes og hvordan bruken varier fra trinn til trinn. Jeg har erfart at bruken av uteskole avtar gradvis oppover trinnene, spesielt fra småskolen til mellomtrinnet. På samtlige skoler jeg har observert, forsvinner den ukentlige utedagen fra timeplanen etter 4.trinn. I tillegg ser jeg at uteområdene benyttes mindre i enkelttimer desto eldre elevene blir. Denne utviklingen stiller jeg meg tvilende til, når forskning viser til flere fordeler med uteskole, og når kompetansemålene for 5.-7. trinn i Lk20 fortsatt fremmer bruk av uteskole.

Etter hvert som elevene blir eldre, blir fagstoffet mer komplekst og teoretisk. Dette påvirker kompetansemålene, og det kan bli mer utfordrende å se hvordan man kan bruke uteskolen som er verktøy for å lære bort fagstoffet. Om vi trekker frem dette kompetansemålet for 2. trinn i naturfag «Eleven skal kunne oppleve naturen til ulike årstider, reflektere over hvordan naturen er i endring» (Kunnskapsdepartementet, 2019), vil nok flere se for seg hvordan dette kan gjennomføres med uteskole.

Ser vi på kompetansemålene for 7. trinn i naturfag, finner vi fortsatt mål som jeg mener fremmer bruk av uteskole, f.eks. «Eleven skal kunne gjøre rede for betydningen av biologisk mangfold og gjennomføre tiltak for å bevare det biologiske mangfoldet i nærmiljøet». (Kunnskapsdepartementet, 2019)

Jeg kan ikke henvise til all forskning som fremmer bruken av uteskole, men vi kan trekke frem forskningsprosjektet TEACHOUT. Her sammenlignet de klasser fra 3. – 6. trinn som hadde uteskole rundt 5 timer i uken, med klasser uten regelmessig bruk av uteskole. Resultatene viste at elevene med uteskole lærte minst like mye, hadde høyere motivasjon, bedre trivsel og fikk flere relasjoner. I flere forskningsprosjekt som dette kommer det tydelig frem hvilke fordeler uteskolen gir. Samtidig er det ingenting som tyder på at disse fordelene bare gjelder for de yngste elevene.

Fagstoffets utvikling mot det mer teoretiske og komplekse kan forklare den synkende bruken av uteskole oppover i trinnene. Likevel vil jeg påpeke at denne utviklingen kommer av en satt norm i skolen. Jeg tror det kan bli mer krevende for læreren å planlegge uteundervisning, både på grunn av fagstoffet, og på grunn av standarden og normen man møter på skolen. Skolen legger opp til og driver uteskole på småtrinnet og legger opp til at det avtar etter 4. trinn. Dermed blir det ekstra utfordrerne for læreren å snu denne normen.

Vi ser at læringsmålene fortsatt legger opp til uteskole på mellomtrinnet. Samtidig viser forskning til flere fordeler med uteskole, også for mellomtrinnet. Jeg mener skoler bør oppfordre lærerne til å benytte uteskole som en læringsarena i like stor grad oppover trinnene. Gevinstene som forskningen viser til gjelder for de eldre barna også, og de trenger motivasjon, trivsel, bygge relasjoner og å lære

Kilder: