Hvorfor er begrepslæring viktig i naturfag?

En tekst av Benedicte Jelstad

En stor del av naturfag handler om å lære det naturfaglige språket. Dette innebærer å kunne forstå og bruke naturfaglige begreper til å forklare komplekse idéer og prinsipper i naturfag. Læreplanen i naturfag vektlegger at å lære det naturfaglige språket er en del av grunnlaget for å forstå hvordan naturfaglig kunnskap brukes og utvikles. Begrepslæring er derfor en sentral del av naturfagundervisningen.

Begrepslæring handler ikke bare om å lære seg et sett med nye ord. For eksempel er ordet sol den språklige enheten vi bruker for å referere til stjernen i midten av solsystemet vårt. Begrepet sol handler om forståelse for hva solen er, hvilke funksjoner den har og hvordan den relaterer til andre elementer i solsystemet. Ord er en skriftlig og muntlig språklig enhet, mens begrep er forståelsen og innholdet ordet representerer. Elevene må forstå innholdet i ordene og kunne bruke det i kontekst før ordene de lærer blir et begrep.

Noen av begrepene fra naturfag har blitt overført til hverdagsspråket, som gjør at de er kjente for elevene. Problemet er at deres forståelse av begrepet ikke nødvendigvis er lik den naturfaglige definisjonen. For eksempel kan en elev kan gjerne uttrykke at de er «tom for energi», uten at mitokondriene i elevens celler har sluttet å produsere energi. En annen elev har muligens en teori om at de er slitne fordi elevene har så masse å gjøre på skolen, når det de egentlig mener er at de har en idé eller antagelse om at de er slitne fordi de har mye å gjøre. I det naturfaglige språket er teori og masse fagbegreper med en spesifikk definisjon.

Måten disse naturfaglige begrepene brukes i naturvitenskapen og i hverdagsspråket kan være motstridende.  Slik begrepet brukes i hverdagsspråket kan være en forenkling av den naturfaglige definisjonen, og dermed mister sin betydning. Det kan oppstå misoppfatninger der elevene tror at energi kan brukes opp i stedet for å forstå at det overføres til en annen for energi, eller at en elev ikke tror på evolusjonsteorien fordi «det er jo bare en teori».

Videre er begrepslæring også avgjørende for elevenes evne til å tenke kritisk og resonnere rundt naturvitenskapelige temaer. Når elever har en god forståelse av naturfaglige begreper, kan de lettere se sammenhenger mellom ulike fenomener, analysere data, og trekke logiske konklusjoner. Dette styrker ikke bare deres prestasjoner i naturfag, men også deres evne til å forstå og forholde seg til viktige samfunnsutfordringer som klimaendringer, helse og teknologi.

Begrepslæring er en viktig del av naturfagundervisningen, fordi det gir elevene verktøyene de trenger for å forstå og anvende naturfaglige konsepter. Gjennom å lære naturfaglige begreper får elevene utvidet ordforrådet sitt og har enklere for å delta i diskusjoner rundt naturfaglige tema, skrive rapporter, og forstå vitenskapelige tekster.