Hva gjør karakterpress med oss? – en kamp om fremtiden

En tekst av Fatima Mohammad.

Kampen om å komme inn på førstevalget sitt i høyere utdanning er veldig krevende for mange. Både elever og studenter er preget av å prestere og gjøre det godt på skolen. De sliter med karakterpress daglig. Det handler om følelsen av å ikke være god nok eller aldri få en topp karakter. Det samme skjer når det tas opp studenter til masterprogram, der karakter er som et første kriterium. Hva gjør egentlig karakterpresset med oss? Og hvordan bør vi håndtere presset?

Karakterpress kan oppstå gjerne når det er en ubalanse mellom kravene og det studentene faktisk kan klare. Karakterpress som begrep er problematisk. Dette er fordi opplevelsen av presset er individuelt og personlig. Det som oppleves som press for noen, er ikke press for andre. Eller at presset oppleves som positiv for noen, mens negativ for andre. Av den grunn kan vi si at katakterpress har to sider, både en negativ og en positiv side.

Med positiv karakterpress mener jeg det gode siden av å oppleve karakterpress. Vi kan se på presset som et ønske om å bli dyktige i faget eller yrket vårt. Et slik press kan sees i lys av motivasjon som må til for å klare det harde arbeidet. Dessuten vil det være en positiv følelse å ha for å kunne bygge mer og dypere kunnskap i fagene. Mange vil dermed blomstre under et slik press. Når resultatet ikke blir som planlagt, vil det negativet siden av presset komme frem.

På den andre siden kan karakterpress virke negativ når man har urealistiske forventninger til seg selv. Det handler om følelsen av å ikke strekke til forventningene. Disse forventningene kan komme fra omverdenens som fra medstudenter, men også fra oss selv. Det handler ofte om å lage målsetninger for å få en A eller B, men en er i realiteten ikke i stand til å klare det fordi stoffet er for vanskelig. Skuffelsen av å få en dårligere karakter enn planen eller lavere karakter enn medstudentene, har negative konsekvenser på selvtilliten i faget og eventuelt for den psykiske helsen. Motivasjonen vil dermed uteblir og som igjen vil påvirke vår skolelysten og følelsen av å ikke klare det harde arbeidet.

Oppsummering

Hvordan presset håndteres kan være individuell, fordi opplevelsen av presset er individuelt. Her kommer det noe tips på hvordan vi kan håndtere dette. Ha realistiske og klare forventninger til deg selv og ikke sammenligne deg med andre. Men samtidig se på presset som et positivt ledd til å klare det harde arbeidet. Blir du opptatt av prestasjoner, så står du i fare for å glemme å ta vare på deg selv. En veksling mellom klare og realistiske målsetninger, og det positivet karakterpresset vil hindre presset. Det å bekjempe kampen bør man se på presset som et positiv press samtidig ha klare og mulige forventninger.